31 Ocak 2026 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Makaleler

Yahudi Evladı Olsaydım

Arif Botan, " Ebeveynlerim, kardeşlerim, yakın çevrem, uzak çevrem vs. Gayrımüslim olsaydı ben ne olurdum? Neye iman eder, neyi redderdim? Kiminle dost olur kime düşman olurdum? Yaşama şeklimi kim belirler, kime kulluk ederdim? " sorularını sorarak 'Yahudi olsaydık ne olurduk? Neye iman eder neyi reddedirdik?' Sorularına kısaca cevaplar aramaya çalışıyor

Yazar: Arif BOTAN
10 Kasım 2018
Kategori: Makaleler
0 0
0
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Ebeveynlerim, kardeşlerim, yakın çevrem, uzak çevrem vs. Gayrımüslim olsaydı ben ne olurdum? Neye iman eder, neyi redderdim? Kiminle dost olur kime düşman olurdum? Yaşama şeklimi kim belirler, kime kulluk ederdim? Vs. Bu ve buna benzer sorular zaman zaman aklımıza geliyor.  Belkide bu sorular, fıtratın hakikati yakalama ya da hakikate şahit olma arzusundan kaynaklanıyor. Yani fıtrat hakikati görmemizi isteyip tatmin olmak istiyor. Bu doğrultuda  tam çözüm üretmeye, cevap bulmaya, empati yapmaya kalkıştığımız esnada  atalarımız yattıkları yerden bize sesleniyor: “Tövbe de”. Bu sesleniş sonucu geleneğin fabrika ayarlarına tekrardan dönmüş olduğumuz gibi tahkiki kabullerimiz de taklidi kabullere mağlup olmuş oluyor.

     Coğrafyamız, çevremiz, rengimiz ve ırkımız kader oluğu gibi ilk düşünce dünyamız, yaşama şeklimiz, kabul ve redlerimizde kaderdir. Dünyanın hiçbir yerinde ergenlik yaşı ve öncesi hiçbir insan o bölgenin düşünce yapısı ve yaşama şeklinden kendini soyutlayamaz. Yani Ermeni olup Hristiyan, Sinhala olup Budist, Eston olup Ateist, İsrailli olup Yahudi olabilirdik. Böyle bir durumda şimdiki kabullerimizin birçoğu olmayacak, bizi biz yapan kabullerimizi reddedecektik. Belkide hiç ihtimal vermediğimiz şeylere iman edecek onlar için bedel ödeyecektik. Böyle bir düzende Yahudi olsaydık ne olurduk? Neye iman eder neyi redddedirdik? Sorularına kısaca cavap aramaya çalıştım. Bizimle olan ortak ve farklı yönlerini tespit edip siz değerli okuyucular ile paylaşmak istedim.

      Evet ben bir yahudi evladı olsaydım :

      Allah sadece bize yani israiloğullarına çalışacaktı(!). Bizim duamıza icabet edecek, hatamızı görmezden gelecek, günahımızı affedecekti. Allah’ın diğer milletler ile beraber olması, onları haklı görmesi, onlara yardım etmesi mümkün değildi. Yalnızca benim ırkım kutsal olacaktı. Benim devletim, benim dilim, benim bayrağımdı üstün olan. Bizim yanlışlar hemen Allah tarfından affedilecek hiç olmamış gibi algılanacaktı. Diğer milletler için durum böyle olmayacaktı, yaptıkları yanlışlar biraz da eklemelerle dünyaya duyurulacak, tarihe mutlaka kaydedilecek, bizim elimizle Allah onları cezalandıracaktı. Onlar hizmetçi biz efendi olmalıydık. Hele Gazzeliler:  Onlar bizim için gaspçı, katil ve teröristlerdi. Allah’ın bize sunduğu vatanı işgal etmişler bin yıldır orayı mesken edinmişlerdi. Hükümetler her seçim dönemi orayı bombalamalıydı. Ki bizde bir karşılığı olsun bizim desteğimizi alsınlar. Pis Arapların, Sahte Resul’e inanan bu insanların derhal bizim topraklarımızı terketmeleri gerekiyordu.  “Yahudiysen övün değilsen itaat et” sözü bizim yaşama şeklimizi belirliyordu. Aslında üstünlüğümüzü kabul etselerdi bir problem kalmayacaktı. Yahudi değillerse bile yahudiye itaat edeceklerdi. Ama onlar böyle yapmayıp eşit olduklarını, o toprakların kendi vatanları olduğunu, bizim işgalci olduğumuzu dillendiriyorlardı. O halde onlara ölüm haktı, çünkü Allah hep bizimle beraberdi.

     İman ettikten sonra günahlar işleyebilecektim. Büyük küçük farketmez. Hatta beşeri hükümleri Allah’ın hükümlerine tercih edebilecektim. Çünkü kısa bir süre ateşte kalıp daha sonra cennete girecektim. Bu bana özel bir durum olacaktı. Bunlar yetmez ise İbrahim peygamber devreye girecek ve bana şefaat edecekti. Çünkü İbrahim peygamber de bir Yahudiydi. Bizi hesap günü herşeye rağmen sahipsiz bırakamazdı. Allah birçok elçi gödermişti ve bunlara iman etmem gerekecekti. Ama bunların en büyüğü benim peygamberim olan Musa peygamberdi. İbrahim’in kurban etmesi gereken oğlu İsmail değil İshak olmalıydı. Çünkü Yakub’un(İsrail) atası İshak’tı. Bana ait olan her şey herzaman en önemli ve en üstün olmalıydı.

     Musa’dan sonra bir elçi gelecek olursa o bizden olmalıydı. Çünkü Allah yeryüzünün iktirdarlığını bize vermişti. Başka milletler bize rehber olamazdı. Müslümanların iddiaları tamamen asılsızdı. Bir Arap, Yahudiye kesinlikle idareci olamazdı. Bir köle, efendisine nasıl emretsin. İsa da Resul olamazdı. Bizi diğer milletler ile bir tutuyordu. Allah katında eşit olduğumuzu söylüyordu. Bize Allah’ın dinini tahrif ettiğimizi söylüyordu. Bu büyük bir iddiaydı, atalarımıza saygısızlıktı. Müslümanları ve Hristiyanları araştırmaya hiç gerek yoktu. Zaten bizim dinimiz en sağlam, en orijinal dindi. Onlar bizden etkilenip dinler uydurmuşlardı.

      Tevrat, Allah tarafından gönderildiğine ve  korunduğuna  iman ettiğim bir kitap olacaktı. Bu kitap benim yaşama şeklimi belirleyecekti. Doğrularımı ve yanlışlarımı bu kitaptan alacaktım. Bununla beraber bu kitap bana göre değildi. Bu kitabı hahamlarımızdan başka hiç kimse anlamayacaktı. Hahamlarımızın bu kitaptan çıkarımlarını Allah’ın murat ettiği çıkarımlar olarak kabul edecektik. Bunun yanında Musa peygambere Tevrat ile birlikte verilen sözlü vahiy olan Talmu’da da iman edecektim. Bu vahiy benim için vardı ve tevratın açıklamasıydı. Tevratta geçen “Öldürmeyeceksin.” emri Talmut’ta bana “Yahudi olmayanların kanını akıtmak Yahovaya kurban takdim etmektir.” şeklinde açıklanacaktı. Yine Tevrat’ta geçen” Çalmayacaksın ve zina etmeyeceksin.” emri Talmut’ta bana “Diğer milletlerin canı, malı ve ırzı Yahudiye helaldir.” diye açıklanacaktı. Talmudu kabul etmeyen bazı Yahudiler vardı ama onları kafir sayacak ve kardeş olarak görmeyecektim.

     Günümüz dünyasında bir yahudi olsaydım kısaca böyle olacaktım. Bir müslüman ile ortak yönlerim ve farklı yönlerim olacaktı ama konulara bakış açım aynı olacaktı. İkimiz de zahmet edip birbirimizi anlamaya çalışmayacaktık. Belki o doğru söylüyordur ihtimali hiç aklımdan ucundan bile geçmeyecekti. Belki onu anladıktan sonra kendi değerlerime olan şahitliğim artacaktı. Kendi degerlerim uğruna daha emin bir şekilde bedel ödeyebilecektim. Ama ne onlar ne de biz farklı dünyları tanımaya hiç yeltenmedik. Onlar atasına biz de atamıza inandık. Çünkü atalarımız bize cennet vaadetmişti ötekilerine ise cehennem. Belkide bu anlayış çok hoşumuza gitmişti.

     Nasıl ki bir Yahudi kendi inanç sistemini sorgulamak zorunda ise – en azından biz öyle yapmasını istiyoruz – bizim de kendi inanç sistemimizi sorgulamamız ve diğer inançlar ile karşılaştırıp yani sözleri dinleyip en güzeline uymamız gerekiyor. Kuran’ın olağanüstü olması, furkan olması, nur olması vs. Ancak bu şekilde ortaya çıkar. “Onlar ki, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah’ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar, temiz akıl sahipleridir.”(Zümer-18) Bu ve buna benzer ayetler bizi sorgulamaya, empati yapmaya, araştırmaya, hakikat arayışı içinde olmaya teşvik ediyor, bunları yaparken tövbe etmeye değil. Kuran’ın en büyük derdi insaları hakikat arayışı içine sokmak, fıtratlarının sesini duyurmak, hakikati hiçbir merciye indirgememek ve bu uğurda mücadele etmeyi teşvik etmektir. O halde” Müslüman doğulmaz müslüman olunur.” diyebiliriz. Aksi takdirde bir Yahudi gibi düşünüp,düşünce dünaymızı İslami motiflerle süsleyip, Müslaman olduğumuzu zannederiz. Yine Müslüman olduğumuzu iddia edip Yahudi gibi yaşarız.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

İslam’ın Düşmanları Bizim Neyimiz Olur?

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Bir Erdal Bayraktar Geçti Bu Dünyadan

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Tarih, Hurafat ve Esatir

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Bugünün Kufelileri Olmak Veya Olmamak

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Düşüncenin Girdabında Üç Şehir Metaforu

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • Dua, Yalnızca İstemek Değildir
    17 Ocak 2019
  • Fer Asıl Olursa, Asıl Fer Olur
    13 Aralık 2018
  • İçimizdeki Charlie Hebdolar
    27 Temmuz 2018
  • ARACILIĞIN GÜNÜMÜZ VERSİYONU
    27 Temmuz 2018
  • CEHALETİN KÜÇÜĞÜ VE BÜYÜĞÜ
    27 Temmuz 2018
  • TEVHİDSİZ İSLAM
    27 Temmuz 2018
  • KABE’NİN TAŞA, KURAN’IN MUSHAFA DÖNÜŞÜMÜ
    27 Temmuz 2018
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…

ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…

30 Ocak 2026
İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı

İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı

28 Ocak 2026
Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi

Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi

21 Ocak 2026
Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor

Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor

21 Ocak 2026

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist