9 Haziran 2026 - Salı
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Dünya Afrika

Sudan İsrail ile normalleşmeye karşı

Sudan'da hükümet yetkilileri ve muhalif siyasi isimler, İsrail ile normalleşmeye karşı olduklarını belirtiyor.

Yazar: Venhar Haber
30 Kasım 2018
Kategori: Afrika
0 0
0
Sudan İsrail ile normalleşmeye karşı
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

İsrail Yayın Kurumu, pazar günü Tel Aviv yönetiminin Sudan ile diplomatik ilişkiler kurmaya çalıştığını duyurdu. Aynı gün Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Kudüs’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede Sudan ile İsrail arasında iletişim kanallarının açılması için ara buluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Medyada yer alan haberler ve Debi’nin bu açıklaması, İsrail ile normalleşmeye karşı bir ülke olarak bilinen Sudan’da yetkili makamlar ve halk tarafından tepkiyle karşılandı.

Sudanlıların, Filistin meselesi konusundaki hassasiyeti ve bu konuyu tartışmaya dahi açmayan net tavırları, söz konusu tepkide etkili oldu.

Sudan’ın başkenti Hartum, 1967’deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve “İsrail’le barışa hayır, İsrail’in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail’le müzakerelere hayır” içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle “3 hayırın başkenti” olarak da biliniyor.

“BU KONU, MEVCUT HÜKÜMETE MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİRİR”

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sudan Halk Kongresi Partisi Siyasi Sekreteri El-Emin Abdurrazık, Ulusal Diyalog Konferansı’nda bazı kişilerin, İsrail’le iletişim kanalları açılması ve Sudan’ın dış ilişkileri açısından bu konunun konuşulması teklifinde bulunduğunu söyledi.

Abdurrazık, bu önerinin görüşülüp tartışmaya açıldığını belirterek, “Tüm siyasi güçler, yüzde 95’in üzerinde bir oranla konunun kapatılmasına karar verdi. Toplantıdan normalleşmenin her türlüsünün reddedilmesi tavsiyesi çıktı.” dedi.

Hükümetin bu konuyu tartışmadığını ve herhangi bir tarafın da yeniden gündeme getirmediğini belirten Abdurrazık, şunları söyledi:

“Bu konu, mevcut hükümete meşruiyetini kaybettirir. Sudan’ın dış ilişkileriyle ilgili en önemli tavsiyelerden biri, ülkenin İsrail dışında tüm dünya ülkelerine açılımını öngörüyor. Hükümet bu tavsiyeye uymakla yükümlü, meclisteki milletvekillerinde de aksi yönde açık ya da gizli herhangi bir hareketlilik yok.”

Abdurrazık, hükümetin tarafları ve bütün partilere bölgedeki yeni değişikliklerle başa çıkmak için de yeni bir strateji çağrısında bulundu. Abdurrazık “İsrail, Afrika kıtasına nüfuz etmek için aktif bir şekilde tüm gücüyle çalışıyor. İsrail’in birçok yatırımı var ve bu yatırımlarla diplomatik ilişkilerine zemin hazırlıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu nüfuzun Arap ülkelerinin Afrika ülkelerine olan ilgisizliğinden geldiğine işaret eden Abdurrazık şöyle konuştu:

“Arapların Afrika ülkelerinde, etkili yatırımları ve ilgileri yok. Bu doğası gereği boşluk kabul etmeyen bir alan. İsrail de bunun üzerinde çalışıyor. Sudan şu anda Mısır, Güney Sudan, Etiyopya olmak üzere İsrail büyükelçilikleri olan komşu ülkeler tarafından çevrelendi. Şimdi Çad da bu yolda. Bu durum da yeni bir strateji ortaya koymayı gerekli kılıyor.”

“ÇIKAN HABERLER, BİR TÜR NABIZ YOKLAMA OLABİLİR”

Muhalif En-Nasıri Partisi yetkililerinden Sati el-Hac ise medyada yer alan bu tür iddiaların bir nabız yoklama niteliğinde olabileceğini savundu.

Hac, “Bu haberler, Sudan’da Tel Aviv-Hartum ilişkisinin ne kadar kabul edilebilir olduğunu test etmek için bir tür nabız yoklama olabilir. Biz de Sudan halkının bir parçasıyız. O tarafın (İsrail) çıkarına olacak bir siyasetin edinilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu bizim için kırmızı çizgidir.” ifadelerini kullandı.

Tüm siyasi güçlerin bunun bilincinde olduğunu ve bu bilinci korumaya çalışacaklarını belirten Hac, İsrail’in, sömürgeci emelleri bulunduğunu ve Filistin meselesini unutturmak için bölge ülkelerini parçalamaya çalıştığı görüşünü dile getirdi.

Hac, Nasıri Partisi’nin İsrail’le normalleşmeye hizmet eden muhtemel planları önlemek için mücadele seçenekleri oluşturacağını vurguladı.

İslami eğilimli muhalif “Şimdi Reform” hareketinden Milletvekili Hasan Osman Rızk da İsrail medyasında yer alan haberlerin, ortalığı karıştırma ve Sudan’ın halihazırda içinden geçtiği şartları kullanma amacı taşıdığını söyledi.

“Meclisteki milletvekilleri olarak söz konusu açıklamaları ve diplomatik ilişki için zemin oluşturacak görüşmelerin başladığı iddialarını incelemeye çalışacağız. Bu iddialar kabul edilemez.” ifadelerini kullanan Rızk, konuyla ilgili Sudan hükümeti ile başka bir taraf arasında gizli görüşmeler olduğuna ilişkin bir duyum almadıklarını dile getirdi.

ABD’nin Sudan’ın adını terör listesinden çıkarmak için Tel Aviv ile Hartum arasında iletişim kanalları açılması yönünde bir şart getirme ihtimaline karşı uyarıda bulunan Rızk, “Bunun amacı sadece baskı olabilir. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Pazarlık konusu yapmayacağız.” diye konuştu.

Sudan hükümetinin İsrail’le iletişim kurma arzusunu dile getiremeyeceğini aksi takdirde İsrail’le ilişki kurulmasını istemeyen Sudan halkını kaybedeceğini ifade eden Rızk, “Hükümet bu riski almayacak bu ancak utanç getirir. 3 hayırın başkenti hala aynı çizgide.” dedi.

İKTİDAR PARTİSİNDEN YALANLAMA

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi yöneticilerinden Abdussaki Abbas, İsrail medyasının Netanyahu’nun Hartum’u ziyaret etmek istediği yönündeki haberlerini yalanladı.

Abbas AA muhabirine, “Netanyahu’nun Sudan’ı ziyaret etmesi mümkün değil. Sudan resmi çevrelerinde de böyle bir ziyaretten söz edilmiyor.” dedi.

“Sudan’ın İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi konusundaki tavrı net” diyen Abbas, Sudan’ın Filistin davasına son derece bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

İsrail’in 54 Afrika ülkesinden 39’uyla diplomatik ilişkisi bulunuyor. Senegal, Mısır, Angola, Gana, Fildişi Sahili, Etiyopya, Güney Afrika, Nijerya, Kenya ve Kamerun olmak üzere 10 ülkede ise İsrail elçilikleri bulunuyor.

İslami Analiz

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

İran Geldi ABD Zâil Oldu

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyetine; Bir Çürümenin Hikayesi

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Rıza Çıtamız

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Tarih, Hurafat ve Esatir

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Düşüncenin Girdabında Üç Şehir Metaforu

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • İkiyüzlülük Eşliğinde 19 Mayıs Sızlanmaları
    25 Mayıs 2026
  • Mehmed Ali Durmuş’un Siyer Çalışması Yakında Okuyucusu ile buluşacak…
    15 Mayıs 2026
  • Gazze’nin Hamileri Nerede?
    7 Mayıs 2026
  • ABD Savunma Bakanı Hegseth: İran’la ateşkes devam ediyor
    5 Mayıs 2026
  • İslam alimi Şeyh Muhammed İdris, Silahlı Saldırıda Öldürüldü
    5 Mayıs 2026
  • Savaşta İlkesiz Olan Barışta da İlkesiz Olur
    24 Nisan 2026
  • Yusuf Halaçoğlu: İranlı kardeşlerimizi kutluyorum
    8 Nisan 2026
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

İran Geldi ABD Zâil Oldu

İran Geldi ABD Zâil Oldu

1 Haziran 2026
İkiyüzlülük Eşliğinde 19 Mayıs Sızlanmaları

İkiyüzlülük Eşliğinde 19 Mayıs Sızlanmaları

25 Mayıs 2026
Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyetine; Bir Çürümenin Hikayesi

Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyetine; Bir Çürümenin Hikayesi

25 Mayıs 2026
Mehmed Ali Durmuş’un Siyer Çalışması Yakında Okuyucusu ile buluşacak…

Mehmed Ali Durmuş’un Siyer Çalışması Yakında Okuyucusu ile buluşacak…

15 Mayıs 2026

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist