Sudan’da Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in askerî darbe ile devrilmesinin ardından ülkede karışıklık devam ediyor. Beşir döneminde yapılan anlaşmalarla bu ülkede faaliyet gösteren Türk firmalarına saldırılar başladı.
Sudan’da altın arayan Türk şirketinin şantiyesini basan darbeciler, şantiyeyi ateşe verdi. 70 Türk işçinin şantiyeden ayrıldığı ve Türkiye’ye dönmeye çalıştığı öğrenildi. Bölgede Amerikalıların ve İsviçrelilerin de şantiyesi olmasına rağmen darbeciler, sadece Türk şirketinin bulunduğu şantiyeye saldırdı. İşçilerin Türkiye’ye dönmek istediği ancak uçakların dolu olması sebebiyle yer bulamadıkları bildiriliyor.
Sevakin de durmuştu
Sudan’da eylemlerin başlamasının ardından Ömer el-Beşir’in restore etmek için Türkiye’ye tahsis ettiği Sevakin adasındaki çalışmaların durduğu ortaya çıkmıştı. Türkiye, restorasyon çalışmalarının ardından Mekke ve Medine’nin karşısında yer alan stratejik konumdaki Sevakin adasına üs kurmayı planlıyordu.
Öte yandan darbeyi sevinçle karşılayan halk, Askerî Geçiş Konseyinin seçimler için açıkladığı takvimi yeterli bulmadı. Bunun üzerine Konseyi eylemcilerin sokağa terk etmesi için yeni kararlar aldı. Yapılan açıklamada “Beşir’in partisi gelecek hükümette yer almayacak, partinin varlıklarının yönetimi için bir komisyon kurulacak” denildi. Protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ordu, emniyet ve kamu mensupları serbest bırakılacağını duyuruldu. Konsey’in şu ana kadar birçok talebini karşıladığı muhalif gruplar ise, Beşir döneminin bütün kurum ve sembol isimlerinin olmadığı yeni bir sisteme geçilene kadar göstericilere “meydanlardan ayrılmayın” çağrısında bulunuyor.
Araplardan destek
Bu arada Arap Birliği, Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin aldığı kararları desteklediğini açıkladı. Arap Birliği, uluslararası topluma ülkedeki istikrar ve uzlaşıyı desteklemeleri çağrısında bulundu. Sudan’da yaşanan son gelişmelerle ilgili Türkiye’den de bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, Sudan’daki sürecin yönetimin sivillere iade edileceği şekilde sonuçlanacağına yönelik Askerî Geçiş Konseyinin taahhütlerini, memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Halk geri adım atmıyor
Darbenin ardından ilk defa Hızlı Destek Kuvvetleri ile orduya ait buldozerler Genelkurmay karargâhı önündeki göstericilere ait barikat ve çadırları sökmeye kalkıştı. Ordu, göstericileri dağıtmaya çalıştı. Ancak muhalif gruplar halka meydanlara inme çağrısı yaptı. Eylemcilerin artması üzerine asker geri adım atmak zorunda kaldı ve göstericilerin etrafında konuşlandı.
Yeni Akit