31 Ocak 2026 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Tavsiyelerimiz Var Ne Okunur?

Öz Türk Dini

Mehmet Durmuş; "Milli Din Duygusu ve Öz Türk Dini"kitabını kritik ederek, Cumhuriyetin kurucularının İslam ve din algılarını siz Venharheber takipcilerinin ilgisine sunmustur.

Yazar: Mehmed DURMUŞ
16 Nisan 2013
Kategori: Ne Okunur?
0 0
0
Öz Türk Dini
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Aylık Derin Tarih dergisi iyi bir iş yaptı ve “Hilafet İngiltere’ye Hediyemiz mi?” manşetiyle yayınladığı dosya yanında, derginin kendi tanımıyla “Cumhuriyet’in Kayıp Kitabı”nı da okuyucularına hediye etti. [Derin tarih, S. 13, Nisan/2013] Bir okuyucu olarak bu hediyeden ziyadesiyle memnun olduğumu belirtmeliyim.

Bu yazıda söz konusu ‘kayıp kitap’tan bazı notlar aktararak, bir değerlendirme yapmak istiyorum.

‘Kayıp Kitap’ın başlığı tam olarak şöyle: MİLLİ DİN DUYGUSU ve ÖZ TÜRK DİNİ. Kapağın en üst kısmında ‘Her Türk Okusun’ sloganı yer alıyor. Yazar olarak A. İbrahim adı verilmiş. Kapağın en alt kısmında Türkiye Matbaası yazıyor. Baskı yılı 1934 olarak gösterilmektedir.

Derin Tarih dergisinin sunuşunda verilen bilgilere göre kitap Cumhuriyetin 11. yılında (1934) yayınlanmış ama yayınından hemen sonra, Reisi Cumhur Mustafa Kemal ve bakanlar kurulunun imzasıyla (16 Ocak 1935) toplatılarak imha edilmiştir. Kitabın son sayfasında yazımın 13 Ağustos 1931 tarihinde bittiği not edilmiş.

Kitaptan ilk kez Turgut Akpınar bahsetmişse de, geniş özetini ilk olarak Dücane Cündioğlu vermiş. (1999). Derin Tarih dergisi, Mustafa Armağan’ın kitaplığından alarak, 90 sayfalık küçük boy kitabın tıpkı basımını yapmış.

‘Milli Din Duygusu Ve Öz Türk Dini’ kitabı neden önemlidir? Çünkü bu kitap, Türkiye’nin geçirdiği olağan dışı dönüşüm dönemine ışık tutacak niteliktedir. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte yaşananları anlama kılavuzudur. Cumhuriyetin hangi temeller üzerine bina edildiğini gösterecek, belki de en önemli belgelerden biridir.

Kitabın yazarı ‘A. İbrahim’in müstear olduğunda kuşku yoktur. Müstear isim kullanılması konunun ‘nazikliği’ne binaen olsa gerektir. Kitabın bizzat M. Kemal tarafından toplattırılmış ve imha edilmiş olması manidardır. Belki bunun en başta umulan faydası, bizzat M. Kemal’in bu kitapta yazılanlara katılmadığı, kitabı toplattırma kararnamesinde yer alan ifadesiyle, “memleketimiz aleyhinde zararlı yazıları taşıdığı” için böyle mazarrat bir yayını ortadan kaldırtmak istediği propagandasını yapmaktı. Kitabı bizzat Mustafa Kemal kaleme almış olabilir mi, şu an için bunun kesin bir kanıtı yoktur ama şundan emin olabiliriz. Kitabın yazıldığı yıllar, hilafetin, şer’iyye ve evkaf vekâletinin çoktan kaldırıldığı, ezanın Türkçe okutulmaya başlandığı, yani cumhuriyet reformlarının çok hızlı bir şekilde yürürlüğe konulduğu bir dönemdir. M. Kemal’den izinsiz bir gazete manşetinin bile atılamadığı o dönemde, böyle çok önemli bir konuda bu türde bir kitap yazmak, yazan açısından ateşle oynamak anlamına gelirdi. Dolayısıyla ‘Öz Türk Dini’ kitabının yazımı bizzat kendisine ait olmasa bile, böyle bir kitabın bizzat Cumhurreisi tarafından birilerine sipariş edilmiş olduğu, en azından onun isteği, emri, muvafakati ve kontrolünde yazıldığından kuşku duymamak gerekir.

Buna rağmen kitabın niçin toplattırıldığı ise, cevabı verilemeyecek bir soru değildir. Kitabı kısa bir süreliğine piyasaya sürüp, akabinden hemen yasaklamak suretiyle dikkat çekilmesi, yeni Türkiye’de yapılmak istenen yeni işlere ilişkin yeteri kadar mesaj vermiş olmalıdır. Yani sanki bir ‘sivil inisiyatif’ tarafından cüret edilmiş bir ‘kaza’ süsü verilerek, aslında tam tersine, irade edilen bir proje, irade edildiği kadar bir süre gösterime sunulmuş, herkesin, üzerine düşen mesajı almış olması hedeflenmiş olmalıdır.

Gelelim kitabın içeriğine.

Kitapta Allah, Peygamber, vahiy, Kur’an, İslam, yaratılış, ahiret, yeniden dirilme, cennet, cehennem gibi İslam amentüsünün temel kavramları baştan sona yoruma tabi tutulmakta, bütün bu kavramlar akademik üsluba yakın bir dille inkar edilmektedir. Yazar ilk başlarda doğrudan ‘Allah’ mefhumunu ağzına almamakta, bunun yerine ‘halık’ terimini kullanmakta, savaşım ‘halık’ üzerinden verilmektedir. Doğrudan Allah mefhumunu muhatap almak herhalde ‘makul’ olmazdı. Ama ileriki sayfalarda bu temkin terk edilmiş, bizzat Allah kelimesi işin içine katılmıştır. Buna göre yazar mesela şöyle demektedir: Sırf insanları tecrübe ve imtihan için onları dünyaya getirmesi Allah’ın büyüklüğünü tezyit değil belki tenkis eder (artırmaz, eksiltir). Yazar, (Allah’a inanmayı) eski insanların kaya, güneş, öküz gibi varlıkları ilah edinmekle kıyaslayıp, oradaki garabet gibi, şimdikilerin de tamamen mevhum bir ilah fikrine inandıkları çıkarımını yapmaktadır. Yazara göre ‘Halık’ yerine ‘Namütenahî bir varlığı’ kabullenmeliyiz. Bu ‘namütenahi’ varlığın dışında ikinci bir kuvvet (halık=Allah) kabul etmek şöyle dursun, onu tasavvur bile edemeyiz! Onun ‘halık’la kastettiği, kâinatın ta kendisidir.

Tanrıya yaklaşmak demek insani gayeye yaklaşmak demektir. Muhammed 20. asırda bulunsaydı, tanrıya yaklaşmak için mutlaka hakiki insaniyet prensibi olan milliyet prensiplerini kabul ederdi.

‘Öz Türk Dini’ kitabında İslamiyet üzerine epey göndermeler yapılmakta, bizleri geri bırakan, milliyetimize, milli harsımıza saldıran bu Arap kültürünü terk etmenin gereğine değinilmektedir. Kitapta, şimdiye kadar vaz edilen dinlerin hakikatten ne kadar uzak ve beşeriyetin ihtiyacını tatminde ne kadar kısır kaldığı insaniyet namına ispat edilmeye çalışılmaktadır. “Ben yalnızca insaniyet fikirlerine iman ediyorum” [hümanizm] diyen yazar, İslamiyet’in Araplar için milli bir din olduğunu, bizim için ise asla böyle olmadığını belirtiyor ve bu gayrı milli dinin er geç sönmeye mahkum olduğunu ileri sürüyor. Şunlar da ‘Öz Türk Dini’nin notlarındandır: İslamiyet hiçbir ilmi esasa istinat etmemektedir. Bizim adam akıllı bir dinimiz yoktur. “Arap harsını kusan İslamiyet dini ise Türk hayatı içtimaiyesinden tamamile silinecektir.” “Yabancı Arap dininin bundan sonra Türkiye’de yaşamasına imkân yoktur.” Yeni bir milli din doğacaktır. İslamiyet dini sönmeye yüz tutmuştur. Bu, çok yakınlarda tahakkuk edecektir. Güneşin doğmasıyla yıldızlar nasıl sönerse, (yeni dinin zuhuru ile de Arap harsı öyle yok olacaktır).

Kur’an cahil ve çok iptidai insan kütlelerini muayyen ve müsbet gayelere sevk etmişse de, bugün için hakikati ifade etmekten çok uzaktır. Kütübü semaviye denilen kitapların ihtiva ettiği esasat hakikat değil, mevhum şeylerdir. Son Peygamber’in tebliğ ettiği kitap tanrı kitabı değildir.

Bu satırlar Cumhuriyet devrimlerini yeterince açıklamıyor mu?

‘Öz Türk Dini’ kitabının yazarı, camilerde reformlar yapılmasını önermektedir. Camilerde beş vakit kuru kuruya yatıp kalkmak, pislikleri yutmak yerine, camiye musikiler ve teganniler sokmalı, kilise gibi sıralar konulmalı, Arap harsından tamamıyla sıyrılmalı, Türklüğe tapmalı, Türk vatanına merbut olmalıdır. “Türk dilinin terennüm edeceği ideal fazilet ve kuvvet mefhumu yani Türk tanrısı, Türk benliğidir.” Hakiki tanrı Türk benliğidir. Türk dinini, Türk tanrısını Türk benliğinde arayalım. “İşte benim en iyi ve en hakiki bir ilahım vardır. O da: Milletim ve milliyetimdir.”

Ancak vatan için koşan insanlar şehittirler.

‘Öz Türk Dini’ kitapçığı, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’de gerçekleştirilen köklü değişimin yol haritasını açıklamaktadır. Bu kitapçıkta teorik çerçevesi çizilen, ana ilkeleri tespit edilen ‘muasır medeniyet’ dönüşümü pratikte adım adım gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık doksan yıl sonra ‘Öz Türk Dini’ kitapçığı üzerinden geriye baktığımızda, yapılanlar, yapılmak istenenler daha iyi anlaşılmaktadır. ‘Türk’ eksenli söylemler, Türk kelimesine yapılan vurgu ve Arap kelimesine yüklenen tenfir, yerine daha iyi oturmaktadır. Hayatta en hakiki mürşit olduğu söylenen ilmin nasıl bir ilim olduğu daha net anlaşılmaktadır. Camileri, ezanı, Kur’an’ı kapsayan, İslam’ın tamamı üzerinde yapılması planlanan reform paketi daha bir aydınlanmaktadır. Şimdi, sözüm ona başörtüsü mücadelesi adına, M. Kemal’in annesi ve eşinin başörtülü fotoğraflarından meşruiyet devşirmek isteyen; Balıkesir hutbesine veya din adına söylenmiş bazı cümlelere istinad ederek, Cumhuriyeti kuranların Din’e karşı olmadığını kanıtlamaya çalışan muhafazakâr kesimlerin, hesaplarını yeniden gözden geçirmeleri gerekecektir. Doğrusu o ki, Cumhuriyeti kuranlar dine karşı da değiller. ‘Öz Türk Dini’ kitabının yazarı dinsizliği savunmamaktadır. Bilakis dinin lüzumlu olmadığını savunanları ‘boş kafalı’ saymakta, dinsiz bir milletin yaşayamayacağına olan inancını tasrih etmektedir. Ama işte yanlış, her ‘din’i İslam sanmaktadır.

Kritiğini yaptığımız kitapçıkta dikkatimizi çeken bir husus da, ‘Öz Türk Dini’ ile vahdet-i vücut / enel hak felsefesinin nasıl birbirine yaklaştığıdır. Bu yakınlığı yazar sağlamaktadır. Yazar, “Enel hak veya kendini bil diyenlerin ne büyük hakkı vardır.” diyerek, enel hak felsefesiyle kendisinin tanrı anlayışının benzerliğine atıf yapmaktadır. “Onun için tanrıyı hariçte aramayalım. Kendi benliğimizde bulalım”; “İlahı kendi benliğimizde bulacağız.” demektedir. Enel hak felsefesinde yeniden dirilme, cennet-cehennem, Peygamber, vahiy, Kur’an gibi kavramlar nasıl anlamını yitiriyorsa, ‘Öz Türk Dini’nde de öyle anlamını yitirmektedir. Bu da, önemsenmesi gereken bir bahistir.

Cumhuriyetle camileri, ayakkabıyla girilen, sıralara oturulan, müzik eşliğinde ayinin yapıldığı kiliseye benzetme gibi somut adımların atıldığı bir İslamsızlaşma (irtidat), daha doğrusu İslam’ın kökünü kazıma projesi nihai anlamda tutmamıştır. Tutmayacağı da zaten aşikardır. Bu projeye, memleketin sarhoşlarından bile itiraz geleceği bellidir. İslam’ı bekleyen asıl tehlikenin ise, bu tepeden inmeci proje olmayıp, buna tepki gösteren ama İslam’ın içini boşaltan, İslamsız bir İslam oluşturmaya çalışan daha yeni projeler olduğunu akıldan çıkartmamak gerekmektedir.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

İslam’ın Düşmanları Bizim Neyimiz Olur?

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Bir Erdal Bayraktar Geçti Bu Dünyadan

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Tarih, Hurafat ve Esatir

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Bugünün Kufelileri Olmak Veya Olmamak

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Düşüncenin Girdabında Üç Şehir Metaforu

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • Bir Erdal Bayraktar Geçti Bu Dünyadan
    22 Eylül 2025
  • Türkiye Neden Gazze’nin Yanında Değil?
    20 Ağustos 2025
  • Demokrasiye Can Verenler -Beşir Atalay Okuması-
    30 Haziran 2025
  • ‘Makul Olmak’ Kazandırır
    25 Mayıs 2025
  • Düşmanı Kahretmenin Yolu
    27 Nisan 2025
  • Kur’an Algımız
    26 Mart 2025
  • Gazze’nin Heybesinden Fışkıran Hayatlar
    24 Şubat 2025
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…

ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…

30 Ocak 2026
İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı

İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı

28 Ocak 2026
Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi

Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi

21 Ocak 2026
Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor

Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor

21 Ocak 2026

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist