Alman yönetmen Stefan Schaller tarafından çekilen film Kurnaz’ın Almanya’ya döndükten sonra kaleme aldığı ve o dönemde büyük yankı bulan 285 sayfalık, ‘Hayatımın 5 yılı – Guantanamo’dan bir rapor’ adlı kitapta anlatılanları beyazperdeye aktarıyor.
Murat Kurnaz’ın danışman olarak senaryo çalışmalarına ve çekimlerine katıldığı film, 95 dakika boyunca ‘yanlış anda yanlış yerde olan’ ve suçsuz olmasına rağmen tutuklanan bir kişinin Guantanamo’da Amerikan askerleri tarafından nasıl işkence edilerek sorgulandığını ana konu olarak işliyor.
Filmde Bremen doğumlu Murat Kurnaz’ın 2001 yılında 19 yaşındayken Kuran öğrenmek için gittiği Pakistan’dan Almanya’ya dönerken havalimanında tutuklandıktan sonra Pakistanlı askerler tarafından 3000 dolar kafa parası karşılığında Amerikan istihbarat birimlerine satılışı, suçlu olduğunu gösteren hiçbir kanıt olmamasına rağmen Afganistan’da terör kampına katılmak üzere yolda olduğu suçlamasıyla yargılanma hakkı tanınmadan Guantanamo’da tutulması ve burada 4 buçuk yıl boyunca yaşadığı işkenceler gösteriliyor.
Yönetmen Schaller filminde iki zıt nokta olarak ise Kurnaz’ı ve onu sorgulayan, itirafta bulunmaya zorlamak isteyen Amerikalı asker Gail Holford’u karşılaştırıyor. Guantanamo’daki gerçeklerin filmdekinden daha ‘acımasız’ olduğunu söyleyen Murat Kurnaz, seyircileri zorlamamak için yaşadığı işkencenin sadece bir kısmını filme yansıttıklarını anlatıyor.
Sanatsal özelliğinden çok siyasi içeriği ve mesajı ile tartışılacak bir nitelikte olan ‘Hayatımda 5 yıl’ Guantanamo’nun hala var olmasını ve Murat Kurnaz örneğinde olduğu gibi onlarca kişinin yargılanma hakkı tanınmadan orada tutulmasını da hatırlatmayı hedefliyor.
Başkan Barack Obama, bu hafta başında Guantanamo’nun kanunlara aykırı olduğunu söyleyerek, Kongre’ye hapishanede tutulanların üçüncü ülkelere gidebilmesi için hukuki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunmuş, Guantanamo’yu ‘Amerika’da kanunlara uyulmamasının simgesi’ olarak tanımlamıştı.