vrupa Birliği (AB) ajan yetiştirmek için istihbarat okulu açma konusunda üye ülkelerle anlaştı. İstihbarat akademisinin öncülüğünü Yunanistan ve Kıbrıs üstlenecek.
- Danimarka, Malta ve İngiltere hariç 25 AB ülkesinin savunma bakanları Kalıcı İşbirliği Yapısı (PESCO) anlaşması çerçevesinde pazartesi günü 17 yeni projeyi kabul etti.
- Bu projelerden birisi de elektronik savaş özellikleri geliştirilmiş ajanlar yetiştirmek için okul açmak. Okulun öncülüğünü Kıbrıs’ın desteği ile Yunanistan yapacak.
- NATO’nun destekleyeceği okulda AB üyesi ülkelerden gelen ajanlara eğitim verilecek.
- Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel daha önce ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda AB’nin ortak bir savunma politikasının olması gerektiğini belirtti. Macron Almanya meclisinde yaptığı konuşmasında ortak bir savunma gücü oluşturmadıkları takdirde diğer süper güçlerin oyuncağı olabileceklerini ifade etti.
- Daha önce Birlik içinde istihbarat işbirliğinin derinleştirilmesi çabaları bu durumu Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda ve Avustralya ile yürüttüğü Beş Göz projesine rakip gören İngiltere tarafından engelleniyordu.
İngiltere’nin Brexit kararı ile birlikte AB’nin ortak istihbarat servisi kurma girişimlerine yaptığı engel de ortadan kalkmış oldu.
Yunanistan ve Kıbrıs öncü
Avrupa NATO’su olarak bilinen PESCO içinde aktif olarak görev alan Rumlar, bu okulda asker ve sivil personeli istihbari açıdan eğitecek. Okul NATO’yla da irtibatlı olacak.
PESCO 17 yeni proje ve alt yapı geliştirme programı yürütecek. Projede her ülke farklı görevleri var, ancak, Güney Kıbrıs’ın koordinatörlüğünde açılacak istihbarat okulunu Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan yürütecek. Bir anlamıyla AB istihbaratını Rumlar sırtlayacak.
AB’nin gözü kulağı olacaklar
Açılacak istihbarat okulunda AB ve NATO üyesi ülkelerin askeri ve sivil personeli eğitilecek. Bu eğitimlerde üye ülkelerin işbirliği artırılacak aynı zamanda ortak hareket kabiliyeti geliştirilecek.
Bu yapı Avrupa ülkelerinin, güvenlik ve savunma alanında daha yakın bir işbirliğine gitmesini de önceliyor.
Beş göz projesi nedir?
Soğuk Savaş döneminde, Sovyetler Birliği’nin faaliyetlerini takip etmek amacıyla ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya arasında kurulan bir istihbarat paylaşım sistemi. Bu sistemde diplomatik temsilciliklerle işbirliği büyük bir öneme sahip.