وَهٰذَا كِتَابٌ اَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ فَاتَّبِعُوهُ وَاتَّقُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَۙ
İşte bu kitap, bizim indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Buna uyun ve Allah’tan korkun ki size merhamet edilsin.(En’âm/155)
Mübarek Demek Hayırda Sebat Demektir
Ayette geçen Mübarek kelimesi ilahi hayır anlamına gelmektedir ve ayetin ana temasını oluşturmaktadır. Bereket kelimesinden türetilmiş olan mübarek kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de geçtiği hemen her bağlamda ilahi hayrın devamlı oluşunu kast etmektedir. Allah Teala göndermiş olduğu kitabı ilahi hayırların devamlı kaynağı olarak belirtmiştir.
Kur’an’da mübarek olarak isimlendirilen her şeyin Allah tarafından bize bahşedildiğini unutmamamız gerekmektedir. İyilikte ve hayırda devamlı olan Allah’tır. Bu yönüyle de Allah’ın kendisi mübarektir. Gönderdiği elçiler mübarektir, kitaplar mübarektir.
Mübarek artan, ziyade, bolluk anlamına geldiği gibi sizi cennete götürecek her türlü hal, tavır, davranış, söz anlamlarına da gelir. Namaz kılmak mübarek olduğu gibi; oruç tutmak da mübarektir, zulme dur diyebilmek, küfrü ortaya çıkarmak, haksızlığa karşı direnmek mübarektir. Haram olan her şeyden kaçınmak da mübarektir. Bu yüzden rabbimiz “Bu mübarek bir zikirdir” diyerek hayrın devamlılığının ancak Allah ve gönderdiği elçilerle birlikte inzal ettiği kitapla mümkün olabileceğini bilmemiz gerekmektedir.
Allah Teala birçok şeyi yine bu isimle isimlendirmiştir. Meselâ Hz. Musa ile konuşmada bulunduğu yere “mübarek” adını vermiştir. ”Mübarek vadîde..” (Kasas, 30)
Hz. İsâ’yı “mübarek” diye isimlendirmiş ve İsa (as) “beni mübarek kıldı” (Meryem, 31) demiştir.
Yağmur da “mübarek listesinde yerini almış ve “ve gökten, mübarek bir yağmur indirdik, bahçeleriniz sulansın diye…” (Kaf, 9) buyurmuştur.
Yine Rabbimiz, Kadir gecesini “mübarek” diye isimlendirerek, “muhakkak ki biz Kur’ân’ı mübarek bir gecede indirdik.” (Duhân, 3) buyurmuştur.