Araştırmacılar, Afrika’nın doğal kaynaklar bakımından gelecek vaad ettiğini belirterek Afrika’nın dünya ticaretindeki öneminin arttığını dile getiriyor. Kıta ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişki, diplomatik bağların arttığı yıllarda önemli bir ilerleme kaydetmiştir.
“Dünya genelinde yükselişte olan açlık en fazla Afrika’da kendini gösteriyor. Afrika’nın küresel açlıkta en fazla yüzdeye sahip olmasında ise çatışmalar ve gıda güvenliği riski ana etken olarak gelmektedir. Topraklarının önemli kısmı tarıma elverişli Afrika’nın sadece yüzde 5’i Afrika Birliği’nin tarım kalkınma programı hedeflerini karşılayabilmektedir. Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme de aynı zamanda kıtada birçok alanda yaşanan çatışmaların sebebidir.”
Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, Afrika genelinde her yıl yaklaşık 148 milyar dolar yolsuzluk yapılıyor. Eser, kıtanın birçok ülkesinde yaşanan yolsuzluklar nedeniyle ülkelerin ekonomik büyümesi, yatırımları, devlet kapasitesi ve halkın devlet kurumuna olan güveninde de ciddi oranda azalma yaşandığını ifade eder. Yolsuzluklar ayrıca ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılasında (GSYH) ciddi düşüşlere yol açmaktadır.
“Her yıl 50 milyar dolar yasadışı yollarla Afrika’dan çıkarılıyor. Son elli yılda ise 1 trilyon dolar, Afrika’dan yasadışı yollarla çıkarılmış. Bu rakamlar neredeyse Afrika’ya yapılan yardımlara eşit. Afrika’ya yardımlar devam etmeli ancak öncellikli olarak kendi paramızı korumamız gerekir.” (Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kurulu Danışmanı Adeyinka Adeyemi)
Afrika’da dil üzerine araştırma yapan akademisyenlere göre, yerel dillerin yok olmasının ana nedenleri arasında sömürge geçmişi, ticaretin belli diller etrafında yapılması ve yerel dilleri konuşan nüfusun azalması yer alıyor. Farklı etnik ve dini gruplara ev sahipliği yapan Nijerya’da 1990’ların başında yaklaşık 520 dil konuşulurken, günümüzde bu sayı yaklaşık 450’ye geriledi.
Batı Afrika’nın güneybatısında yer alan Gine; kuzeyden Senegal ve Mali, batıdan Bisao Ginesi, doğudan Fildişi Sahilleri, güneyden Sierra Leone ve Liberya ile çevrilidir. Gine, 8 bölgeden oluşmakta ve bunların altında 33 yerel bölge bulunmaktadır. Zengin ve çeşitli bir etnik yapıya sahip Gine, Malinkeler, Koniankeler, Fulaniler, Tikrurlar, Diakankeler, Susular, Bagalar, Nalılar, Mikoforeler, Kissiler, Guerzeler, Tomalar, Manonlar, Konolar, Badiarankeler, Bassariler, Koniaguiler, Landoumalar, Leleler, Fulakundalar, Tomamanianlar, Kourankolar ve Djallonkler olmak üzere 23 farklı etnik grubu içinde barındırır. Çok sayıda altın, elmas ve bor madenleriyle dünyanın en zengin ülkelerinden sayılabilecek Gine, ekonomik istikrarsızlık ve geçmişindeki askeri rejimler nedeniyle en fakir ülke konumundadır.
Türkiye’nin El Uzattığı Bölge Afrika’da;
THY’nin uçuş trafiği, kıtanın 34 ülkesinden 52 noktaya kadar ulaştı.
Türkiye’nin Afrika ile ticaret hacmi son 15 yılda 6 kat yükselerek 17,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye, 45 Afrika ülkesi ile ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmaları imzaladı.
Türkiye’nin Afrika kıtasında büyükelçilik sayısı 2013 yılında 12 iken bu sayı 2017 yılında 41’e yükseldi.