Avrupa’nın göbeğinde ve BM (Birleşmiş Milletler) gözetiminde gerçekleştirilen katliamın 28. yıldönümünde acılar tazeliğini koruyor.
Katliamlar ve işgaller BM’nin nezaretinde gerçekleşirken, İslam beldelerindeki yöneticiler bugün de Filistin, Doğu Türkistan, Suriye, Kırım ve diğer İslam beldelerindeki katliamları kınayıp, BM’ye havale etmeyi sürdürüyor.
Takvimler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde dünya, insanlık tarihinin gördüğü en korkunç olaylardan birine tanık oldu. Srebrenitsa’da 8 bin 372 Müslüman Boşnak hunharca katledildi. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük katliam olarak hafızalara kazındı. Aradan geçen 28 yıla rağmen Srebrenitsa’nın acısı dinmedi.
Bağımsızlık Kararı ve Savaş
Srebrenitsa’da yaşanan olayların başlangıcı, Yugoslavya’nın parçalanmasına dek uzanıyor. Yugoslavya, 1986-1992 yılları arasında yaşanan iç savaşlar sonrası parçalandı. Ardından 1992’de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık kararı ABD, Batılı ülkeler ve BM tarafından kabul edildi. Ancak bu durum Bosna Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi. Sırplar, kısa sürede Boşnak şehirlerinin pek çoğunu işgal edildi.
Birleşmiş Milletler, Bosna’da sivil halkı sözde “Sırpların saldırılarından korumak için” altı yerleşim birimini güvenli bölge ilan etti. Srebrenitsa da onlardan biriydi. Güvenli bölge ilan edildikten sonra şehrin 24 bin civarı olan nüfusu 60 bini geçti. Sırp zulmünden kaçanlar Srebrenitsa’ya sığınıyordu.
Sırpların Srebrenitsa’ya yaklaştığını gören halk, Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerden kendilerini savunmalarını istedi. Ne var ki bu istekleri kabul edilmedi. Srebrenitsa güvenli bölge ilan edildiğinde Boşnakların elindeki silahlar, BM tarafından toplanmıştı. Sırp ordusu yaklaşırken en azından bu silahların iade edilmesini istediler ama kabul ettiremediler. Dolayısıyla tamamen savunmasız kaldılar.
Sırplar BM ile Anlaştı: Katliam Günlerce Sürdü
1995 Temmuz’unda Sırp güçleri, Srebrenitsa’daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçleriyle anlaşarak şehri hedef aldı. Savaş sırasında şehrin güvenliğini sağlayan Hollandalı Komutan Thom Karremans kontrolü Sırplara teslim etti.
Sırpların, Ratko Miladiç komutasında Srebrenitsa’ya girmesiyle insanlık tarihinin gördüğü en acı olaylardan biri yaşandı. Şehirde askerlik çağındaki tüm erkekler, bir otobüse bindirilerek kurşuna dizilmeye götürüldü. Peşinden genç, yaşlı, kadın, erkek demeden önlerine gelen herkesi öldürmeye başladılar.
Sırplar, sivil halkı ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. 5 gün boyunca devam eden katliamda 8 bin 372 kişi öldürüldü. Bosna’daki savaş bu olaydan sonra dünya kamuoyundaki baskıların artmasına neden oldu ve aynı yıl ateşkes ilan edildi.
Toplu Mezarlar Bulundu
Sırp askerleri, cesetleri tanınmaz hale getirerek onlarca toplu mezara gömdü. Soykırım kurbanlarından 600’ü olaydan 8 yıl sonra bulundu ve Potaçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi.
Bosna halkı, aradan geçen yıllara rağmen katliam kurbanlarının toplu mezarlarını aramaya devam ediyor. Toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda törenle toprağa veriliyor.
Sırp vahşilerin 11 Eylül 1995 yılında başlattığı katliamda en az 8 bin 372 Boşnak Müslümanın katledildiği biliniyor. Daha bulunamayan binlerce Müslümanın cesedini arama çalışmaları devam ediyor.
Hollanda, Katliamı İzleyen Askerlerini Şeref Madalyasıyla Ödüllendirdi!
Hollanda hükümeti, Srebrenitsa’da Bosnalı Müslümanları cellatları Sırplara teslim eden askerlerini şeref madalyasıyla ödüllendirdi.
Hollanda hükümeti, Srebrenitsa soykırımı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde bölgede görev yapan ve kendilerine sığınan Boşnak sivilleri bile bile cellatları Sırp güçlerine teslim ederek katliama göz yuman Hollandalı askerlerden özür diledi. BM Barış Koruma Gücü kapsamında Srebrenitsa’da görevli askerler için organize edilen özel bir törende konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, askerlerin ‘imkansız bir göreve’ gönderildiğini belirterek; Srebrenitsa soykırımından Hollandalı askerlerin değil, sadece Sırpların sorumlu olduğunu ileri sürerek BM ve Hollanda’nın elindeki kanı yıkamaya çalıştı.
Srebrenitsalı Boşnak sivillerin sığındığı Hollandalı BM askerlerinin soykırımdaki rolü daha önce kaydedilen görüntülere yansımıştı. Şehrin işgal edilmesinin ardından çekilen görüntülerde, Hollandalı komutan Thom Karremans’ın, 11 Temmuz 1995’te bir araya geldiği Sırp birliklerinin başındaki Ratko Mladic ile samimi kutlama pozları vermişti.
11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da büyük bir katliam yapıldı. BM’nin gözetiminde Sırplara teslim edilen Bosnalı Müslümanlar, büyük bir soykırıma tabi tutuldular. O günlerin görüntülerinin yer aldığı kısa belgeselimizde olaylar tüm açıklığıyla anlatmıştık.
Köklü Değişim Medya