Yazar kitabı 3 bölüme ayırmış. Birinci bölüm Mehmet Akif’in hayatına dair,İkinci bölüm girizgah niyetine ayrılmış,üçüncü bölüm ise safahat okumaları olarak düzenlenmiş.
Birinci bölümde ; Anne baba ,doğum,öğrenim,evlilik ve iş hayatından bahsetmektedir.Anne ve babadaki temizlik ve güzellik Akif’e de sirayet etmiştir.Akif’in baytar olması sebebiyle memleket içi ve dışında çalışmasının ona müthiş bir “gözlem” gücü kazandırdığı anlatılmaktadır.
İkinci bölüm girizgah niyetine ayrılmış.Türkiye’de unutturulamayan,vazgeçilmeyen ve herkesin sevdiğini,hoşlandığını söylediği bir Mehmet Akif’in olduğu görüşü ile başlıyor.Onun fikirlerine düşmanlık besleyenlerin isteseler de Mehmet Akif fenomeninden bir türlü kurtulamadıklarını anlatır.Kişilik özellikleri ile herkese örnek bir şahsiyet.Asım ile de güzel bir model koymaktadır.çalışmak önemli bir özelliği. Bir konuşmasında” Biz Müslümanlar bin tarihinden itibaren çalışmayı durdurduk.” Sözü paralelinde yazdığı bir mektupta “Ah! Biz şarklılılara vazife hissini ihsas edecek bir aşı keşfolunsa ! Nereye gittimse ,insanlarda vazife duygusunu göremedim.” Bu görüşlere katılmamak elde değil.Akif’in bir güzel özelliğinin de izini takip ettiği insanları söylemekten utanmadığını,nesillere tanıttığını ve dua ile andığını belirtmiştir.
Çokça eleştiri aldığı noktalardan biride ;Abdulhamit’e olan tavrı.Yazar bu noktada çok can alıcı tespitler yaparak bu durumu açıklamıştır.Akif,krizi iktidarda olanların görememesi karşısında eleştirisini esirgememiştir.Herkes Mehmet Akif için” Sen de çok doğrusun”.olmuştur.Görmezden gel nasihatları yapılmıştır.Akif ise ucuz ve bayağı düşüncelerin peşinden koşmamıştır.
Yazar Akif’i erişilmez bir mevkide oturtarak insanlardan uzaklaştırmak niyetinde olmadığını da belirtmektedir.Bu önemli bir anlayıştır.
Üçüncü bölüm. Birinci kitabın umumi ismi safahattır.Bu kitapta;Küfe,Mahalle kahvesi,
geçinme belası,kocakarı ve ömer şiirleri gibi o dönemki toplumun sosyal ,ekonomik ve siyasi hayatını gösteren şiirleri vardır.Akif için çalışmak ve zaman önemlidir.Biri der:”Üstad boş zamanlarınızda ne yaparsınız? Akif’in cevabı hazırdır.”Behey şaşkın,benim hiç boş zamanın olmaz ki.” Der.
Yine topluma sirayet eden “kader” “kaza” anlayışına gerekli eleştirileri yapar.Bütün şiirleri bir derdin ürünüdür.
İkinci kitap, Süleymaniye kürsüsü’nde, bu bölümde Alemi İslam yazarı Doğu Türklerinden Abdurreşit İbrahim’in ağzıyla başlar anlatmaya. Aynı zamanda Akif’in düşüncelerini oluşturmaya yardımcı olan kişi ve akımları da cümlelerinde görüyoruz. O dönemki moda Avrupa da tahsil modasıdır.Dışarıdan mühendis getirirler.Onlarda merkeze Ayasofya’yı koyarak düzenleme yaparlar.Yerelde ise kimle karşılaşsa atalar dini meselesi.Akif ,sadece tespit değil aynı zamanda yolda gösterir.”başka yerlerde taharriye heveslenmeyiniz/Onu kendinde bulur yükselecek bir millet.” Diyerek yolu da gösterir.
Üçüncü kitap: Hakk’ın Sesleri.
Doğrudan doğruya kurandan alarak ilhamı /asrın idrakine söyletmeliyiz islamı .Düşüncelerin merkezidir.
Dördüncü kitap: Fatih Kürsüsü,
Çalışmak burada da önemli.Şarkın hastalıklarından “hurafe ve bidat “düşkünlüğü üzerinde durur.
Beşinci kitap: Hatıralar,
Bu bölümde Berlin,Mısır,Necid ve Medine intibalarını güzel bir şekilde anlatır.”Allah kimseye takat getiremeyeceği yükü yüklemez”.ayetini güçlü kalmanın referansı olarak anlar.
Altıncı kitap: Asım,
Bir kahramanıdır. Milletlerin ikbali için, evladım Marifet,birde fazilet…iki kudret lazım. Derken gücün kudretim ilim ve fazilet olduğunu Asım üzerinden verir.
Memleket millet ve mukaddes kıymetler büyük tehlike karşısındadır.benlik kavgasına düşmüş toplum yapısı.bütün bunlara karşı “yeis yok” diyerek kıpırdatmaya çalışmıştır.
Bir şair ve münevver şahsiyet gözüyle ,bir şair ve münevver şahsiyetin anlatılması sonrası ortaya güzel bir kitap çıkmış.Mengüçoğlu güçlü bir dil kullanmış.sıkılmadan okunacak bir eser oluşmuş.
Memnun kalmanız ümidiyle………..
Yazar : Metin Önal Mengüşoğlu
1947 Elazığ doğumlu.İstanbul üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.Ticaretle uğraşmaktadır.
Kitabın İlk Basım Yılı : 2007
Yayınevi : Pınar
Sayfa :192
Hazırlayan: Faruk KARAASLAN