Ömrünü İslam’ın doğru anlaşılması ve yaşanmasına adayan merhum dava ve fikir adamı Ercümend Özkan’ın sağlığında taslağını oluşturduğu son kitabı Laiklik-Demokrasi ve İslam vefatından 21 yıl sonra ailesi ve arkadaşlarının katkılarıyla okuyucuyla buluşuyor.
İnsan hayatında yer alan her şeyin, hayata yön veren tüm değerlerin İslam’a göre oluşturulması, doğru ve yanlışın İslam’a göre belirlenmesi gerektiğini ısrarla anlatan ve bunun nasıl yapılması gerektiğini, metodunu da Kur’ân’a ve Peygamber’in sahih sünnetine bakarak ortaya koyan Özkan, bu kitabında da Laikliğin ve Demokrasi’nin İslam’a göre konumunu belirliyor.
Laikliğin ve onun ikiz kardeşi gibi olan Demokrasi’nin, gerek ortaya çıkışları gerekse bugün geldikleri nokta itibariyle, esastan İslâm akidesinden ayrıldığını, Kur’ânî gerekçeleriyle birlikte ortaya koyan Ercümend Özkan, Müslümanları bu ideolojiler konusunda uyanık olmaya, bir hataya düşmemeye çağırıyor. Bir dünya görüşü olarak, bir hayat tarzı olarak İslâm’ın, hayatın tamamını kapsayan kaideler vaz ettiğini hatırlatan Özkan, Müslümanların kendilerini düzenin akışına bırakmamaları gerektiğini, düzenin onları kendisine uydurmasına izin vermemelerini, bilakis yaşadıkları düzeni İslam’a uydurmaya gayret etmeleri gerektiğini vurguluyor bu değerli kitabında.
21 yıl sonra ortaya çıkan kitap!
Ömrünün son döneminde hazırlığından sürekli bahsettiği ve Müslümanların siyasi aydınlanma ve basiretlerini önemli ölçüde artırması beklenen bir eserdi Laiklik-Demokrasi ve İslam. Her ölüm gibi onun da ani bir şekilde aramızdan ayrılmasının ardından, bu kitapla ilgili beklenti, sevenleri ve okuyucularında bir ukde olarak kalmıştı.
Özkan’dan geriye kalan dokümanlar tekrar tasnif için çalışıldığı esnada, farklı isimde bir klasörde, üzerinde kendi el yazısıyla yazılmış “Laiklik-Demokrasi ve İslam” notunun yer aldığı taslak adeta ‘kayıp hazine’nin bulunması etkisini oluşturdu ailesi ve arkadaşlarında. Bunun üzerine derhal başlayan mesai sonucunda kitap baskı aşamasına getirildi.
İslâmî Parti Tüzüğü ve Programı
Kitapla ilgili dikkat çeken önemli bir nokta da Ercümend Özkan’ın kurduğu İslâmî Parti ile ilgili doküman ve yazıların olduğu bölüm. İslâmî bir Parti nasıl olur? Bir parti, ne zaman İslâmî bir parti olarak tanımlanabilir? İslâmî bir partinin amacı ve metodu ne olmalıdır? Laik-Demokratik partiler İslâmî partiler sayılabilir mi? İslâmî bir partinin tüzüğü ve programı nasıl olmalıdır? İslâmî bir parti, Laik-Demokratik düzen içerisinde seçimlere katılabilir mi? İşte tüm bu sorulara, “Ben hiçbir zaman partisiz kalmadım” diyen Ercümend Özkan’ın verdiği cevaplar da yine bu kitabın içinde…