15 Mayıs 2025 - Perşembe
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Röportajlar Alıntı Söyleşi

İnsanın Düşünen Robotlar Yaratması Onda Tanrılaştığı Vehmi Oluşturuyor

Yapay zekâ insanın Allah’ı taklit etmesi, kendini dünyanın efendisi olarak görmesi ve müstekbirleşmesi konusunda en ileri aşama olabilir. Allah’ın düşünen bir varlık olarak insanı yaratması gibi insanın da düşünen robotlar yaratması onda tanrılaştığı gibi bir vehim oluşturacaktır.

Yazar: Venhar Haber
3 Mayıs 2020
Kategori: Alıntı Söyleşi
0 0
0
İnsanın Düşünen Robotlar Yaratması Onda Tanrılaştığı Vehmi Oluşturuyor
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Coronavirüs salgınının derinleştirdiği düşünsel tartışmalar çerçevesinde yürüttüğümüz soruşturmamızın beşinci bölümünde yazar Ufuk Aktaşlı’nın değerlendirmelerini ilginize sunuyoruz.

Sorular:

-Coronavirüs salgını tahakküm biçimlerine, otoriterliğe ilişkin tartışmaları körükledi. Dijital imkânların, takip sistemlerinin siyasal geleceğe dâir tesirlerini ele alan aktif bir düşünsel atmosferi soluyoruz. Bütün bu toplamla ilgili kanaatleriniz nedir? Daha ürkütücü bir geleceğe mi ilerliyoruz?

-Bu tartışma dâhilinde yapay zekânın, robotik araçların eliyle insanlık için başka ve farklı bir geleceğin inşa olunduğu iddialarına İslam düşüncesinden neşet eden bir karşılama var mı?

Cevap:

II. Dünya Savaşı Avrupa’da bilime olan inancı zayıflatmıştı. Batılılar, bilimin insanoğlunun tüm problemlerine çözüm bulmasını beklerken onun insanları toplu halde katleden silahlar üretmesi herkesi dehşete düşürmüştü. Savaştan sonra yeni düşünce ve felsefeler ortaya çıkmış bu da postmodernizmin yolunu açmıştı. Öte yandan ise soğuk savaşın başlaması ve sosyalizmin yeni bir düşman olarak ortaya çıkması kapitalizme olan inancı artırmıştı. Keynesçi ekonomi politikaları ve yükselen ücretler ve kapitalizme duyulan inanç sol muhalefetin etkisini kırmıştı.Bu salgının II. Dünya Savaşı’nın tam tersi bir etki yaratacağını düşünüyorum. İnsanlarda bilime olan inanç ve modern bilimin itibarı yükselecek, bilimsellik çok daha değerli bir kavram olacak. Buna karşın kapitalizme özellikle de onun neoliberal versiyonuna ait inanç yok olacak. Büyümeye dayalı bir ekonomi mi yoksa paylaşıma dayalı bir ekonomi mi tartışmaları artacak. Slavoj Zizek bir yazısında 2000’li yılların bankalar için sosyalizm, çalışanlar içinse kapitalizm anlamına geldiğini söylemişti. Çünkü iflas eden bankalar devlet tarafından kurtarılırken çalışanlar yoksullaşıyordu. Oysa Covid-19 salgını çalışanlar için de sosyalizm anlamına geliyor. Çünkü pek çok devlet salgın nedeniyle işini kaybeden insanlara yardım yapıyor. İnsanlar çalışmadan maaş alıyorlar ve bunun mümkün olabileceği devletlerin işsizleri ya da düşük gelirlileri destekleyebileceği görülüyor.

Bundan salgın sonrasında sosyalizmin egemen olacağını kast etmiyorum ancak dünyada sosyal demokrasinin yükselişini bunun da yeni bir sol dalga oluşturacağını görebiliriz. Bir süredir kesilmiş olan küreselleşme karşıtı eylemlerin yeniden hız kazanabileceği ve bu kez daha fazla destek bulacağı da söylenebilir.

Tahakküm ve otoriterleşme konusuna gelirsek… Ulus devletin teknolojik imkânları kullanarak insanların yaşamları üzerinde tahakküm oluşturması, toplumları bu yolla kontrol etmesi zaten yıllardır var olan bir durum. Covid-19 salgınının bu kontrol mekanizmalarını hızlandıracağını ve çeşitlendireceğini söyleyebiliriz. Üstelik bu gönüllülük esasına dayalı olacaktır. Çünkü toplumlar böylesi olağanüstü durumlarda sağlık ve güvenliklerini özgürlüklerinin önüne koyarlar. Devletler de bundan faydalanmak ve bu kontrol mekanizmalarını salgın sonrasında da sürdürmek isteyeceklerdir.

Ancak daha ürkütücü bir geleceğe yol alıp almadığımızdan çok emin değilim. Çünkü otoriterleşme özellikle son yıllarda iktidar olan popülist milliyetçi liderler eliyle arttı. Ancak salgının siyasal sonuçlarından birinin de popülist milliyetçi siyasetçilerin ve partilerin ortadan kalkması şeklinde olabileceğini düşünüyorum. ABD’de Trump, İngiltere’de Johnson gibi popülist siyasetçiler virüs ve salgın tehlikesini önce ciddiye almadılar hatta küçümsediler. Ancak onların bu tedbirsizliği salgının ülkelerinde hızla yayılmasına neden oldu. Oysa popülizmden uzak bir siyasetçi olan Merkel ilk baştan işi sıkı tuttu ve Almanya salgında en başarılı ülkelerden biri oldu. O yüzden salgın sonrası tüm dünyada seçimlerde popülizmden ziyade, ciddi politika ve program vaat eden siyasetçilerin kazançlı çıkacağını toplumların da özgürlük konusunda daha duyarlı hale geleceğini öngörebiliriz.

Yapay zekâyla ilgili sorunuza gelirsek… Ben yapay zekânın sadece İslam değil tüm dinler için önemli bir tehdit içerdiğini düşünüyorum. Yuval Noah Harari’nin Sapiens serisi kitaplarında söylediği önemli bir şey var. Tarih, diyor Harari, insanın Tanrı fikrini icat etmesiyle başladı ve insan bir Tanrı haline geldiği gün tarih sona erecek. Onun kendi evrimci fikriyatı içerisinde söylediği bu sözü kendi fikriyatımıza şu şekilde tercüme edebiliriz: Yapay zekâ insanın Allah’ı taklit etmesi, kendini dünyanın efendisi olarak görmesi ve müstekbirleşmesi konusunda en ileri aşama olabilir. Allah’ın düşünen bir varlık olarak insanı yaratması gibi insanın da düşünen robotlar yaratması onda tanrılaştığı gibi bir vehim oluşturacaktır. Bundan sonrası için en ürkütücü senaryo insanların dinden uzaklaştığı bir gelecek olabilir. 19. YY’da pozitivizmin başaramadığını yeni bilim başarabilir.

Tasfiye

Etiketler: Ufuk Aktaşlı

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Gazze Ulusal Sınırların Kurbanıdır

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Bir Toplumu Dışarıdaki Değil İçerideki Düşman Yıkar

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Düşmanı Kahretmenin Yolu

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Yaşamak Yüklü Kelimeler

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

taşa yaz dalgalanmıyorsa su /suya oku kafa yarmıyorsa taş

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Filibeli Ahmed Hilmi'de Avrupa Siyaset ve Medeniyeti

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • “Baas Darbesinden PYD/PKK’ya Suriye Kürtleri” Kitabı Üzerine
    13 Mayıs 2025
  • Biliyoruz, HAMAS’ın İşi Çok Zor!
    12 Mayıs 2025
  • Geçmişten Günümüze Büyük Bir Yanılgı: Bedelsiz Cennet
    10 Mayıs 2025
  • İsrail’in Gazze’ye Yönelik Son Planı: “Gideon’un Savaş Arabaları” Nedir?
    9 Mayıs 2025
  • Soyu Tükenmek Üzere Olan Gazze’nin Son Çocukları…
    8 Mayıs 2025
  • Korkak Müslümanlara Değil Sapkın Yahudilere Güveniyoruz
    7 Mayıs 2025
  • İsrail Ürünlerini Boykot Edenlere Ceza Geliyor: Ya 20 Yıl Hapis ya 1 Milyon Dolar!
    7 Mayıs 2025
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Yenilendik !

Yenilendik !

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

“Baas Darbesinden PYD/PKK’ya Suriye Kürtleri” Kitabı Üzerine

“Baas Darbesinden PYD/PKK’ya Suriye Kürtleri” Kitabı Üzerine

13 Mayıs 2025
Biliyoruz, HAMAS’ın İşi Çok Zor!

Biliyoruz, HAMAS’ın İşi Çok Zor!

12 Mayıs 2025
Geçmişten Günümüze Büyük Bir Yanılgı: Bedelsiz Cennet

Geçmişten Günümüze Büyük Bir Yanılgı: Bedelsiz Cennet

10 Mayıs 2025
İsrail’in Gazze’ye Yönelik Son Planı: “Gideon’un Savaş Arabaları” Nedir?

İsrail’in Gazze’ye Yönelik Son Planı: “Gideon’un Savaş Arabaları” Nedir?

9 Mayıs 2025

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist