Eğer çocuğun kitap kurdu olmasını istiyorsa ebeveyinler öncelikle kendilerinin evde kitap okuma saati oluşturmaları gerektiğini belirten Çelik, “Tutarlı davranışı yaşama ve yaşatma adına anne ve baba bir ve beraber olmalı. Beraber hareket etmeli. Evde çocuğa güzel model olmalı.” dedi.
Antalya’nın Finike ilçesinde organize edilen programa ilçe halkı yoğun ilgi gösterdi. Salonun dolduğu programda ilgiden memnun olan konuşmacı çocuk yetiştirmenin öneminden bahsetti. Çocuk yetiştirmede öncelikle anne ve babaların örnek modeller olması gerektiğini dile getiren Çelik, ebeveyyinlerin kendi koydukları kuralları evde kendilerinin bozmaması gerektiğine deyindi. Aksi durumda çocuğun kişilik yapısına ciddi zararlar verebileceğini dile getiren Uzman Psikolog Ferhat Çelik, “Bir şeye evet diyorsanız evet diyeceksiniz. Hayır diyorsanız hayır diyeceksiniz. Kararlarınızı değiştirmeyeceksiniz. Aksi takdirde çocuk ısrar edince babamdan istediğimi alırım anlayışıyla büyüyor. Hatasız insan olmaz. Hata olmasaydı insan olmazdı. Önemli olan aynı hatayı bir daha yapmamalı.” diye konuştu.
Öte yandan, Psikolog Danışman Nevzat Özer de, “Çocuklar, işaret parmağınızı değil ayak izlerinizi takip eder. Yani hareketler sözlerden daha yüksek sesle konuşur. Yaptıklarınız, eylemleriniz sözlerden daha etkilidir.” diye konuştu.
Çocukların davranışlarının değiştirilmesi için önce düşüncelerinin değişmesini söyleyen Özer, önce kalbin fethedilmesi gerektiğini, bu sayede davranışların kendiliğinden değişeceğini kaydetti. Hataları yüze vurmak yerine çocuklara yakınlık gösterilmesinin daha doğru olacağını aktaran Özer, “Hataları yüze vurmak insanda direnç yaratıyor. Adeta arabanın vitesini geri almak gibi bir etki oluşturuyor.” dedi.
Biz de bu söylenen tavsiyelere aynen katılıyor, çocuklarımıza örneklik oluşturacak gayreti bizlere ihsan etmesi için Rabbimiz’den niyazda bulunuyoruz.