Süt kardeşliği ile ilgili çalışma hakkında Bakanlar Kurulu’na sunum yaptığını değerlendirmeler üzerinde çalışıldığını söyleyen Müezzinoğlu, ‘Bakanlar Kurulumuzdan ve Başbakanımızdan bu konu ile ilgili yasal çalışmaları başlatmamız yönünde bakış açısını aldık. Önümüzdeki 1-2 ay içinde yasal çalışmayı yapacağız. Önce hukukçularımızla mutfak çalışmasını yapacağız 1-1,5 ay sonra mutfaktan ne çıktığını sizlere takdim edeceğiz. Başbakanımız konu ile ilgili gerek uygulama gerekse tedbir ayağından ideal bir çalışmayı yapmamızı istedi.’ şeklinde konuştu.
“Anne sütü bankası” yerine “süt anne merkezi”
Süt Kardeşliği projesi ile ilgili bakış açısı sorulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise şunları söyledi; ‘Bakanlar Kurulu’nun bir üyesi olarak biz görüşlerimizi bildirdik. Uygulamada toplumun kafa karışıklığının giderileceği soy ağacının devam etmesi ve özellikle bizim inançlarımıza göre süt kardeşliğinin harem dairesi içerisinde karıştırılmaması gerekiyor. Bunun karıştırılmayacağı tedbirlerin alınması gerekiyor. Yasal altyapının oluşması önemli. Oluştuğu zaman prematüre doğan ve birçoğu ölen çocuklarımızın hayatını kurtarmış olacağız. Toplumdaki kafa karışıklığını giderecek teme altyapı hem hukuki hem de uyulama boyutundaki takip sistemini izleme ve değerlendirme sistemini iyi oluşturduğumuz zaman adına da banka demeyeceğiz. Sütanne merkezleri olacak. Anne sütü endüstriyel bir ürün değil. Çok önemli bir işlevi var anne sütü bizim inançlarımıza göre çok farklı mukaddes bir tarafı var. Tanımlamalar ve kelimeler bu bakımdan önemli.’
Süt kardeşliği projesinin adının değiştirildiğini bu çalışmaya ‘Süt Anne Merkezleri’ denileceğini belirten Müezzinoğlu, ‘Bizde süt anneliği toplumsal bir cümle. Süt anne merkezlerini kurarak süt kardeşliği projesini güçlü hale getireceğiz. Kuracağımız hastanelerimizin bebek yoğun bakım servislerinde veya kadın doğum servislerinde ‘Süt Anne Merkezleri’ni kuracağız ve süt kardeşliği projesini güçlü hale getireceğiz.’ dedi.