Suriye konusunda tutarlı ve istikrarlı bir politika izleyen tek ülkenin İran olduğunu savunan Cihangiri, “Şu an bizimle müzakere eden ve müttefik diyebileceğimiz ülkelerden bazıları, Suriye hükümetini devirmek ve Cumhurbaşkanı Esad’ın görevden alınması konusunda ısrarcı bir tutum içerisindeydi” diye konuştu.
‘Kimse ABD’yi Suriye’ye davet etmemişti’
Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’den çekilme kararı için Cihangiri, “Suriye devleti, IŞİD ile savaşması için hiçbir zaman Amerikalıları davet etmedi, dolayısıyla onların Suriye topraklarında bulunması zaten uluslararası hukuka aykırıydı” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Cihangiri, “ABD’nin, Suriye hükümeti ile destekçilerinin krizi aştığını gördüğünde, ve Suriye’de bulunmanın kendilerine hiçbir fayda sağlamayacağını anladıklarında böyle bir karar aldığını düşünüyorum” yorumunda bulundu.
‘IŞİD ve diğer terör gruplarını destekleyen ülkeler biliniyor’
Öte yandan Cihangiri Suriye’de bulunan örgütler için şöyle konuştu: “Ayrıca Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD ile diğer terör gruplarının ABD, bazı batılı ülkeler ve Suudi Arabistan Kralığı ile Siyonist rejimin faaliyetleri ve sponsorluğu sayesinde doğduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek”
Ne Türkiye ne de Rusya, İran’ın Suriye’deki rolünü kısıtlayabilir
Rusya ve Türkiye, İran’ın Suriye’deki rolünü azaltmaya çalışıyor mu sorunsuna ise, İshak Cihangiri, “Hayır, başka ülkelerin İran’ın Suriye’deki varlığını kısıtlayabileceğini düşünmüyorum. Suriye hükümetinin ihtiyacı olduğu sürece, İran Suriye’de bulunmaya devam edecek” diye konuştu.
Euronews