Kitap 1919 Mısır Asyurt doğumlu Muhammed Kutup tarafından 1978 yılında yazılmıştır. 2013 yılında işaret yayınları tarafından 13.baskısını yapmıştır. Muhammed kutup Şehid Seyyid Kutup’un küçük kardeşidir. Kitap , Dr.Bekir Karlığa tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Kitabın adından anlaşılacağı üzere Muhammed Kutup, Kur’an’ın Nasıl okunması gerektiği üzerine okuyucuları yoğunlaştırmıştı.
Kitap mütercimin “Kur’an’ı Nasıl Yaşayalım?” bölümü ile başlamış.
- Kur’an’ı Nasıl Okuyalım?
- Kur’an
- Mekke Döneminde Kur’an
- Medine Döneminde kur’an bölümleri ile sona ermiştir.
Mütercim, KUR’AN-I NASIL YAŞAYALIM? Bölümünde;
‘‘Kur’an’sız bir İslamiyet düşünmek; ruhsuz bir beden düşünmek gibidir diyerek, bizim hayat kaynağımızın Kur’an olduğunu belirtir. Kur’an’ın hayatın kitabı olduğunu, günlük hayatta yaşanmak için, bütün emir ve yasaklarıyla eksiksiz yaşanmak için indiği halde dünya milletlerine lider olmak üzere gönderilmiş bir ümmetken, Kur’an’ dan uzaklaşmamız sonucu şu an yeryüzündeki ümmetlerin peşinden sürüklenen ölü bir kitle olduk diyerek bir gerçeğe vurgu yapıyor. Ayrıca;
Kur’an ile irtibat halinde olan kişi, ne zaman, nerede ve nasıl davranacağını bilir. Hayatı dar çerçeveden değil de geniş açılardan görme yeteneği kazanır.Eşsiz bir direnme gücü kazanır. Baskı ve sıkıntılar karşısında eğilip bükülmez.Sürekli çalışır, didinir, emek sarf eder. İnsanlara iyi örnek olabilmek için her alanda gayret içindedir. Tembellik yapmaz, verimsiz çalışmaz.Hakimiyetin bütünüyle Allah’a ait olduğunu bilir ve Allah ile kul arasına aracılar koymaz,diyerek genişçe bir giriş yapmıştır.Kitabın ana bölümü ise
Kur’an’ı Nasıl Okuyalım? İle başlamış Muhammed Kutup …
Müminin ruhunun yoldaşı, öğretmeni, kılavuzu Kur’an’dır. Kur’an’la birlikte yaşamak, şanı yüce Allah ile sürekli bir konuşma ve irtibat kurmaktır,diyerek kitaba nasıl bakmamıza ışık tutuyor. Kur’an okumanın bizatihi ibadet ibadet olduğunu vurguladıktan sonra, okumanın miktarı kadar, Allah’ın emrettiği şeyler üzerinde düşünülmesi ve büyük meseleye vasıta olmasının önemli olduğunu vurgular. Kur’an’ın ilk önce Rabb’lerini tanıtarak ve doğru akideyi öğreterek, ardı ndan da teşvik ederek Müslümanları eğitip, terbiye eden bir din olduğunun altını çizer..
Bir başka bölümde ise, Mekki ve Medeni surelerden bahseder. Bu isimlerin; Mekke’de veya Medine’de inmiş olmasına göre verildiğini, Mekki ve Medeni sürelerin, ifade ve ayet yapısı bakımından oldukça farklı olduğunu anlatır.
Genellikle Mekki surelerin ayetlerinin kısa ve seri, Medeni ayetlerin ise çoğunlukla uzun ve yavaş hareketli olup vicdanları tahrikten ziyade, tefekkür ve teemmüle teşvik ettiğini anlatır..
Değerli yazar Muhammed Kutub’un yazmış olduğu bu kitap, ayetlerle açıklanarak hazırlanmış ve herkesin kafasındaki sorulara da cevap bulacağı, akıcı ve açık bir kitap.
Hazırlayan: Suzan KARAASLAN / Venhar