Dini kendilerine uyduran toplumlar Ramazanı da muharref din anlayışlarına uydurmaktadırlar. Herkes akidesine göre bir Ramazan tasavvur ediyor. Kur’an’ın bize arz ettiği Ramazandan kamusal alanda bir eser ara ki bulasın. Hemen hemen bütün mahyalardan, bez afişlerden riya kokuyor. Burnumuz değil, kalbimiz yırtılıyor kokudan.
Toplumların akideleri yani neye nasıl inandıkları giyim kuşamlarına, sokaktaki hareketlerine, tüketim alışkanlıklarına, sosyal yardım anlayışlarına vb. yansıdığı gibi, Ramazanla ilgili söylemlerine de yansıyor.
Sabah namazına, öğle namazına, ikindi namazına, akşam namazına, yatsı namazına; cihad ibadetine, zekata, cahiliye teberrücünün haram kıılınmasına “Hoş geldin ey…!” demeyen insanlık acaba neden Ramazana hoşamedi yapar? Katılıp katılmamakta serbestsiniz tabi ki ama kanaatimiz o ki, Ramazana “hoş geldin” çekmek İslam’a olan buz kesmişliğimizi örtmektedir.
Ramazanda takva özlemimiz daha da coşuyorsa, Kur’an’a olan açlığımız dayanılmaz hale geliyorsa, Rasûlullah’a olan bağlılığımız bizi yerinde duramaz hale getiriyorsa, işte o zaman akidemizin düzgün olduğunu anlıyoruz.
Ramazan adına düzenlenen cahiliye etkinliklerinden birinde, şarkıcılığıyla meşhur bir kadın, “Sordum sarı çiçeğe” ilahisini şarkı-türkü ayarında söylemiş. Bunu haber yapan muhafazakar demokrat bir haber sitesi de bu murdar olayı topluma servis ediyor. Son yılların Ramazan anlayışını özetleyen çok önemli bir haber.
Muhafazakar demokrat kültür her şeyi dönüştürüyor. İslam’a ait olan her şeyi İslam’dan koparmakta sınır tanımıyor. Çocuklar için Ramazan eğlenceleri düzenleniyor; genç nesillerin din ve imanlarını daha çocukken zehirleyelim diye.
Kur’an’ı Muhammed Rasûlullah (sav) gibi anlayan, onun gibi yaşayan yeni bir İslam nesli doğmadıkça Ramazanlarımız davul-dümbeleğe kurban edilmekten kurtulamayacaktır. Bütün dünya, tüm insanlık bu yeni İslam neslinin gelmesine muhtaçtır. Bunun için de akidesi Kur’an olan müminlere, Rasûlullah’ın Mekke’deki tebliğini başlatma görevi düşmektedir. Bütün izzetimiz ve şerefimiz böyle bir tebliğe bağlıdır.