13 Mayıs 2026 - Çarşamba
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Türkiye

Türkçe Ezan Tartışmalarına “Hoparlörlü” Bir Katkı…

Mahmut Makal’ın Bizim Köy’ü sosyolojik olarak çok değerli. Tıpkı “Memleketin Sahipleri” gibi. Ama Memleketin Sahipleri, Bizim Köy kadar coşku ile karşılanmıyor. Neden? Pek çok nedeni vardır muhtemelen. Bu nedenlerden biri Mahmut Makal’ın “Türkçe Ezan”a geri dönülmesini bu kadar coşku ile anlatması olabilir mi?

Yazar: Venhar Haber
8 Ocak 2020
Kategori: Türkiye
0 0
0
Türkçe Ezan Tartışmalarına “Hoparlörlü” Bir Katkı…
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Mahmut Makal’ı bilir misiniz? Mahmut Makal Bizim Köy kitabını yayımlandığında adeta yer yerinden oynar. Türkiye’nin Çehov’u olarak karşılanır. Tahsin Yücel’in şu satırları çok çarpıcıdır: “Bizim Köy, 1950’de bir başyapıttı. 1995’te de bir başyapıt.”

Yayımlandığında dünyanın farklı dillerine çevrilen Bizim Köy yazarına şöhret getirir ama yazarı bu şöhretten haberdar olmaz. Öğretmenlik yaptığı köyün yolları kapalıdır. Tıpkı Bizim Köy’de anlattığı gibi bulunduğu köyün dışından haber alması imkânsızdır. Karlar kalktığında jandarma gelir. Mahmut Makal’ı alır götürür. Bir ay hapis yatar. DP iktidarı, Mahmut Makal’ın Türk köylüsünü kötü gösterdiğini iddia ederek “hoşnutsuzluğunu” dile getirir.

1930 doğumlu Mahmut Makal, Köy Enstitüsü’nden 1947 yılında 17 yaşında mezun olur. Mezun olur olmaz öğretmenliğe başlar. Kendi köyüne çok yakın olan komşu köyde. Köy öğretmeni olarak hayatın nakışını harflerin gövdesine yansıtır ve Bir Köy Öğretmeninin Notları olarak Varlık Dergisi’nde tefrika eder.

Bizim Köy bu tefrikanın kitaplaştırılmış halidir.

Daha önce Reşat Nuri, Anadolu Notları’nı yayımlamıştır. Ancak Reşat Nuri’nin gözlemleri eğitimli -doktor- babanın, eğitimli öğretmen oğlunun yazdıklarıdır. Reşat Nuri, Anadolu kasabalarına İstanbullu genç olarak bakar.

Keza Refik Halit Karay’ın Memleket Hikâyeleri de “oradaki”nin köylüye bakışıdır.

Oysa Mahmut Makal, köylü babanın, Köy Enstitüsü’nden mezun köylü öğretmen oğludur. Bakışı içerdendir. Yaraya dokunuşu yakın plan, köylüye medeniyet getirme tutkusu samimidir. Mahmut Makal “buradaki”nin “buraya” bakışını sabitlemiş olur yazdıkları üzerinden.

Mahmut Makal’ın Bizim Köy’ü sosyolojik olarak çok değerli. Tıpkı “Memleketin Sahipleri” gibi. Ama Memleketin Sahipleri, Bizim Köy kadar coşku ile karşılanmıyor. Neden?

Pek çok nedeni vardır muhtemelen. Bu nedenlerden biri Mahmut Makal’ın “Türkçe Ezan”a geri dönülmesini bu kadar coşku ile anlatması olabilir mi?

Türkçe Ezan deyince okuyucunun kafası karışacak. Ezanın aslî hali yani Allahu Ekber, Allahu Ekber diye okunanı halk arasında “Türkçe Ezan” olarak kabul ediliyor. Tanrı Uludur sözleri ile Arapça’dan Türkçe’ye aktarılan metin, kulağı ezanda gözü namazda olanlar tarafından asla ezan olarak kabul edilmiyor.

Geçtiğimiz hafta tekrar gündeme gelen “Türkçe Ezan” tartışmaları için

Mahmut Makal’ın Memleketin Sahipleri kitabından hoparlör bahsi ile ilgili bir bölümü paylaşmak istiyorum. Kitabın yayım tarihi 1954. Biraz sonra alıntılayacağım yazının kitaptaki başlığı Kerpeten.

Mahmut Makal hoparlörün iki yıl önce olmayışına üzülmektedir. İki yıl önce Ezan DP tarafından tekrar asli haline döndürülmüştür çünkü.

“İlçede öğle ezanı okunurken milletin gözünden sevinç yaşları akıyordu. Muhakkak ki son günlerde büyük yenilikler oldu. İki gün önce kurulan hoparlör teşkilatı da bunlardandır. Bu yeni kurulan teşkilat sayesinde okunan ezan her yerinden duyuluyordu ilçenin. Ezan da ‘Türkçe’ (eski) ezan olduğuna göre o anda yüzlerde beliren, tüylerimizi ayaklandıran heyecanın yersiz olmadığı anlaşılır.”

“Ezan okunurken, ister istemez iki yıl önceyi düşündüm. Sanki o günü de bugün yaşıyormuşum gibi ürperdim heyecandan. Yalnız eksiği vardı o günün. Türk’ün sonradan gelen aklı mı desem, ihtiyaçları zamansız, sırasız hissetmenin hatası mı desem, belediyenin suçu küçük değildi: Ne olur şu belediye, bilhassa çalışkan başkanı elini çabuk tutsaydı da bu güzel teşkilatı iki yıl önce yapıvereydi. Bundan öncekiler neyse ne, onlardan böyle hizmet beklemezdik. Hoca minareye çıktı mı çıkmadı mı diye dört bir taraftan bakmakla vakit ölçmesi neydi halkın. Şimdi kulağına kadar geliyor hocanın sesi… İki yıl önce yapılsa iyi hizmet, belediye için de büyük bir başarı olurdu. Ama ne yapalım. Geç olsun da güç olmasın.”

“Evet, ezanın yeni değiştiği günü unutamıyorum bir türlü: Altı tane hafız minarenin üst şerefesine çıkmışlar; avazları çıktığı kadar bağırıp selâ veriyorlardı. Yön değiştirip bir ezan bir selâ, hep ağızdan söylerlerken bu büyük günü kutlamak için Ulu Cami meydanına toplanan ilçeliler ve bu günün köyde yetersiz kutlanacağına aklı yatıp da törenin esaslısını burada kutlamak isteyen özel olarak gelmiş köylüler kurbanlarını sıralamışlar bekliyorlardı. Hafızların sesleri heyecanın son raddesine geldiğinde kurbanlara bıçak atıldı. O vakit hoparlör de olsaydı törenin tadı daha başka olurdu.”

“Sabahları da minareden yayılan tatlı sesle uyanılmakta artık.” (Mahmut Makal, Memleketin Sahipleri, Varlık Yay. Aralık 1954, s. 33-34)

Mahmut Makal 10 Ağustos 2018 yılında öldüğünde ölüm haberini duyanlar öldüğüne değil esasında onun hâlâ yaşıyor olduğuna şaşırdı.

Öğretmen yetiştiren okullar 17-18 yaşındaki genç öğretmenin gözlem gücü ve olayları aktarabilme kapasitesi için Bizim Köy’ü muhakkak okumalı.

Türkiye’nin yedi bölgesinde bulundukları köyün, kasabanın yaşadığı şartları anlatacak birbirinden değerli öğretmenleri var. Peki, o öğretmenlerin yazdıklarını tefrika olarak yayınlayacak dergi ve gazete var mı?

Yeni Şafak / Fatma Barbarosoğlu 

Etiketler: Fatma Barbarosoğlu

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Ümmet Olmanın Önündeki En Büyük Engel; Mezhepçilik Hastalığı

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Ehli Sünnet mi, Ehli Siyon mu?

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Rıza Çıtamız

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Tarih, Hurafat ve Esatir

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Düşüncenin Girdabında Üç Şehir Metaforu

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • Gazze’nin Hamileri Nerede?
    7 Mayıs 2026
  • ABD Savunma Bakanı Hegseth: İran’la ateşkes devam ediyor
    5 Mayıs 2026
  • İslam alimi Şeyh Muhammed İdris, Silahlı Saldırıda Öldürüldü
    5 Mayıs 2026
  • Savaşta İlkesiz Olan Barışta da İlkesiz Olur
    24 Nisan 2026
  • Yusuf Halaçoğlu: İranlı kardeşlerimizi kutluyorum
    8 Nisan 2026
  • “280 milyar dolara malolan ve hiçbir hedefine ulaşamayan bir savaş”
    8 Nisan 2026
  • İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nden İran Halkına, ‘Birlik ve Dayanışma Çağrısı’
    8 Nisan 2026
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Savaşta İlkesiz Olan Barışta da İlkesiz Olur

Gazze’nin Hamileri Nerede?

7 Mayıs 2026
ABD Savunma Bakanı Hegseth: İran’la ateşkes devam ediyor

ABD Savunma Bakanı Hegseth: İran’la ateşkes devam ediyor

5 Mayıs 2026
İslam alimi Şeyh Muhammed İdris, Silahlı Saldırıda Öldürüldü

İslam alimi Şeyh Muhammed İdris, Silahlı Saldırıda Öldürüldü

5 Mayıs 2026
Ümmet Olmanın Önündeki En Büyük Engel; Mezhepçilik Hastalığı

Ümmet Olmanın Önündeki En Büyük Engel; Mezhepçilik Hastalığı

26 Nisan 2026

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist