31 Ocak 2026 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Türkiye Aktüel

Türkiye’deki Suriyeliler geri dönmeye sıcak bakmıyor

Putin’in Suriye Özel Elçisi Alexander Lavrentiev, Suriye hükümetinin evlerine dönmek isteyen herkesi kabule hazır olduğunu, Rusya’nın 1 milyon 700 bin Suriyelinin ülkelerine dönüşünü sağlayacak bir girişimi olduğunu açıkladı.

Yazar: Venhar Haber
8 Ağustos 2018
Kategori: Aktüel, Suriye
0 0
0
Türkiye’deki Suriyeliler geri dönmeye sıcak bakmıyor
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler ülkelerine geri dönmeye soğuk bakarken, Şarku’l Avsat’a konuşan Halepli Said (47) Rusya’dan gelen bu açıklamaları ‘abartılı bir propaganda’ olarak nitelendirerek ciddiye almadığını ve savaşın henüz bitmediğine inandığını söyledi.

2013 başlarında evini ve sahip olduğu her şeyi arkasında bırakarak ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçan ve şu an İstanbul’da Zeytinburnu semtinde kadın kıyafetleri satan küçük bir dükkanı olan Said, “Rusya rejimin en büyük müttefiki. Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünde nasıl garantör olabilir? Bu mantıklı değil” diyerek Rusya’nın mültecilerin geri dönüşüne yönelik girişimini sorguladı.

Mevcut koşullar altında ülkesine dönmekten endişe eden Said, “Hepimiz vatanımıza dönmek istiyor ve bu güvenliğin en kısa zamanda sağlanacağını hayal ediyoruz. Büyük olasılıkla Halep kırsalı veya İdlib’te geri dönen mültecilerin kabulü için merkezler kurulacak. Çoğu kırsalda yer alacak bu bölgenin sınırları kapalı olduğu için iş ve ticaret alanları ile bağlantı kurulamayacak. Sınırları açık ve pazarlara ulaşımı olan büyük şehirlere ihtiyacımız var” dedi.

1 milyon 700 bin mültecinin dönüşü söz konusu

Şarku’l Avsat’a açıklama yapan diplomatik kaynaklar, Rusya’nın Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarından bir heyetin, Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Irak’taki yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriyeli mültecinin dönüş yolunu görüşmek üzere bölgeyi ziyaret edeceği bilgisini verdi.

“Bir evin çatısı altında yeniden yaşamak için geri dönmek çok zor”

Fakat, beş sene önce Deyr-i Zor’dan Türkiye’ye gelen Hiba (28), ülkesine dönme fikrini şu an çok uzak görerek, “Göçe zorlandığımız ve arkadaşlarımın öldürüldüğü yere nasıl döneriz? Diğer Suriyeliler gibi ailem ile mültecileri kabul eden çeşitli ülkelere dağıldık. Annem ve babamla birlikte Türkiye’de yaşıyorum. Erkek kardeşlerim Almanya’da. Bir kız kardeşim Hollanda’da, diğeri ise İsveç’te. Bir evin çatısı altında yeniden yaşamaya için geri dönmek çok zor” şeklinde konuşarak ülkesine geri dönme niyetinde olmadığını belirtti.

2012 sonunda Türk vatandaşlığı alabilmek arzusuyla anne ve babası ile Türkiye’ye gelen Hiba, “Burada iş buldum. Türkçe öğrendim. Ne Rusya’nın girişimi ne de başka bir şey, beni savaştan harap olmuş bir ülkeye geri döndüremez” dedi.

“Geri dönüş kararını yeniden düşünme zamanı geldi”

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, geçtiğimiz ay Moskova yönetiminin Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşüyle ilgili hazırladığı planı Lübnanlı yetkililere sunmuş, ardından yaptığı basın açıklamasında Lübnan, Ürdün ve Türkiye’de olan mültecilerin ülkelerine geri dönüş kararını yeniden düşünme zamanının geldiğine dikkat çekmişti.

“Rusya’nın girişiminde eksik yanlar var”

İstanbul merkezli Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde araştırmacı olan Maan Tlaa, geri dönüş dosyasının esas olarak göçün ana nedenlerinin kaldırılmasıyla bağlantılı olduğunu söyleyerek, çatışmanın nedenlerinin bitmesine yönelik herhangi bir çözüm olmadığını ve Rus girişimde eksik yanlar olduğunu kaydetti.

Lavrentiev, Suriye hükümetinin ülkelerine geri dönecek olanların ihtiyaç duyacağı maddi yardımı sağlayamayacağını belirterek, yabancı bağışçılara destek olmaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

“Moskova’nın girişimi iki şeyi hedefliyor”

Ancak Maan Tlaa, Rus diplomatın bu ifadelerini şöyle analiz etti; “Moskova’nın girişimi iki şeyi hedefliyor. İlki, kendisi ve müttefiklerini garanti altına almak için finansal destek. İkincisi ise, Esed rejimini kademeli olarak meşrulaştırma sürecinde rejim düşmanlarının da katılımını sağlayacak siyasi iklimlerin kurulması.”
“Türkiye’de yaşam pahalı olsa da Suriye’ye dönmeye tercih ederim”

Rejim ordusu ve silahlı muhaliflerin safında savaşmayı reddederek, 2012 yazında Humus’tan kaçarak Türkiye’ye sığınan Ekonomi Fakültesi mezunu Samir (26) ise, Fatih’te bir restoranda garsonluk yapıyor.

Maaşının yarısının ev kirası ve aylık faturalara gittiğini, Türkiye’de yaşamanın pahalı olduğunu söyleyen Samir, “Buna rağmen, burada yaşamayı mezhepçi milisler ve milyonlarca Suriyeliyi öldüren rejim tarafından kontrol edilen o ülkeye dönmeye tercih ederim. Sosyal adalet olacak mı? Düzenli bir askeri güç tarafından korunacak mıyız? Çünkü şüphem şu ki, Rusya, rejiminin en önemli müttefiklerinden biri” diyerek Rusya’nın mülteciler için yasal koruma sağlama yetkisini reddetti.

Samir, ülkelerine geri dönüşün kapsamlı bir siyasi çözüme ve vatandaşların haysiyetini koruyan bir anlaşmaya bağlı olduğunu da vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), geçen ay resmi hesabında yayınlanan bir açıklamada, “Saygınlığı garanti altına alan güvenli geri dönüş koşulları henüz mevcut değil. BMMYK mültecilerin şu anda Suriye’ye dönüşünü teşvik etmiyor ya da desteklemiyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de 2011’den bu yana yaşanan savaş, milyonlarca Suriyeliyi Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi komşu ülkelere göç etmek zorunda bırakırken, Suriyeli mültecilerin ilk hedefi Türkiye oldu.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün son istatistiklerine göre, Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı toplam 3 milyon 541 bin 572 kişi olurken, İstanbul 563 bin 791 kişi ile en fazla Suriyeli mülteciyi barındıran şehir oldu.

Şarku’l Avsat Türkçe

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

İslam’ın Düşmanları Bizim Neyimiz Olur?

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Bir Erdal Bayraktar Geçti Bu Dünyadan

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Tarih, Hurafat ve Esatir

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Bugünün Kufelileri Olmak Veya Olmamak

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Düşüncenin Girdabında Üç Şehir Metaforu

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…
    30 Ocak 2026
  • İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı
    28 Ocak 2026
  • Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi
    21 Ocak 2026
  • Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor
    21 Ocak 2026
  • Danimarka’dan ABD’ye Tarihi Rest
    21 Ocak 2026
  • ABD’nin Suriye Şerifliği SDG’den el-Şara’ya Geçti
    21 Ocak 2026
  • Kanada Başbakanından Davos’ta Küresel Sistemin Çöküşünü İlan Etti
    21 Ocak 2026
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…

ABD’in İran’a Saldırmakta Tereddüt Nedeni; Çin…

30 Ocak 2026
İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı

İsra Yapım, “Boykot Kırıcı” adlı kısa filmini yayınladı

28 Ocak 2026
Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi

Trump ABD Ekonomisine İyi Gelmedi

21 Ocak 2026
Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor

Kırmızı Şapka, Grönland Direnişinde Sembolleşiyor

21 Ocak 2026

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist