Sayın Şen’i yakından tanıyacak olursak, kendisi 1969 İzmir doğumlu, aslen Manisalı’dır. 1980-1983 yılları arasında aldığı eğitimle hafız olmuş. 1983 yılında başladığı imam hatip okulundan 1990 yılında mezun olmuş. 1995 yılında İzmir Dokuz eylül üniversitesi İlahiyat fakültesini bitirmiş. Yazarın daha birçok çalışmaları mevcut. Kendisi halen dokuz eylül üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışıyor.
Kitabın ilk baskısı 2007 yılında Ensar Neşriyat tarafından yapılmış. Sanırız birtakım düzeltmelerle 2013 yılında, yani yakında yeniden basıldı. Yaklaşık 300 sayfadan oluşuyor. Eser tamamen bilimsel ve tarihi verilere dayanıyor. Oldukça titiz davranmış Ziya Şen. Bu alanda gördüğü eksikliğe katkı yapmak amacıyla kaleme aldığı bu eser kendisinin doktora tezi. Yeryüzünde hakkında kendisinden söz söylettirmeye layık kaç tane kitap var bilmiyoruz. Dünyada hakkında en çok söz söylenen ve yazılıp çizilen tek kitap hiç kuşkusuz Allahın kitabı Kur’an olsa gerek.
Arapların yazılı tarihi var mıydı? Yazıya nasıl geçildi? O gün Mekke toplumu hangi lehçeyi kullanıyordu? Kur’an’ın Kureyş lehçesiyle yazılması? İslam’ın ilk döneminde yazıya karşı tutum nasıldı? Kuran’ın yazılış tarihi? Vahyin yazıldığını gösteren deliller? Vahyin yazımında kullanılan malzemeler? Vahiy kâtipleri? Mushafların yazımında kâtiplerin yanılma sorunu? Hz. Peygamber döneminde Kur’an’ın korunmasında sahabenin yeri ve önemi neydi? Yazılan malzemenin Mekke ve Medine de muhafazası nasıl oldu? Kuran’ın Hz. Peygamber döneminde Mushaf haline getirilememesinin gerekçeleri nelerdi? gibi birçok konuyu enine boyuna araştırmış hocamız Allah kendinden razı olsun.