‘Benimle evlenir misin’ sorusunun maliyeti artık 5 bin lirayı buluyor. Gelin adayları, sürpriz bir evlilik teklifi almadan nikah masasına oturmayınca, kazançlı bir piyasa doğdu. Kafede, konserde, sinemada veya teknede yapılan bu tarz organizasyonlar artık bir sektöre dönüşmüş durumda.
Bir tür geleneğe dönüşme yolunda hızla ilerleyen evilik teklifleri piyasasında, yüzlerce şirketten farklı rakamlar alabilirsiniz. 10 bin lirayı bulan devasa organizasyonlardan, bin 500 liralık sade törenlere kadar seçenek var. Artık hemen her damat adayı, bu iş için ciddi bir bütçe ayırmak zorunda.
Böylece evliliğin maliyeti gereksiz yere artarken, insanlar evlilik kararı almaya korkar hale geliyor. Yine bununla birlikte Müslümanlar Hz. Muhammed (s.a.v)’in bu konudaki tavsiyelerini göz ardı ederek, bu konuda bile kapitalist sistemin çarkına su taşıyor, onun ahlakıyla ahlaklanıyor.
Bu konuda en çok bilinen hadis-i şeriflerden birisi, “Nikâhın hayırlısı, külfetsiz olanıdır.” hadisidir. (Ebû Dâvud, Nikâh, 32)
Yeni Şafak’tan Orhan Orhun Ünal’ın konuyla ilgili yazısının bir kısmı şu şekilde:
Organizasyon işinde düğün, nişan derken şimdilerde evlilik teklifi çılgınlığı yaşanıyor. Gelin adayları, sürpriz evlilik teklifi almadan nikah masasına oturmayınca; müstakbel damatların cebini yakan ama onlarca yan sektörü besleyen yeni bir piyasa doğdu. Şöyle bol aksiyonlu, mum ışıklı, havai fişekli, balonlu ve tabii ki tek taş yüzüklü bir piyasa bu.
Sosyal medya paylaşımları sayesinde bu moda yayılınca, memleketin her yerinde patlayan konfetiler, sözde şaşkınlıktan ağlayan gelin adayları, elinde tek taşıyle diz çöken damatlar görebilirsiniz. Sinema salonunda, evde, parkta, konser anında, teknede veya helikopterde kısacası aklınızda nasıl bir hikaye varsa bunların hepsi para. Maliyeti istekleriniz belirliyor. Hemen hesap çıkaralım.
Şöyle kuru kuruya ‘benimle evlenir misin?’ diye sormak bile bin liradan başlıyor. Çünkü bu işler etkileti bin 500 liradan başlayan tek taş yüzüksüz olmuyor. Lüks sayılabilecek bir restoranda teklif edeceksiniz diyelim. Mekana 300 lira, işi önceden haber ettiğiniz garsonlara 200 liraya yakın bahşiş, bir de keman olsun isterseniz ona da 200 lira vermek durumundasınız. Toplamda 2 bin 200 lirayı cepten çıkarmalısınız.
Tabii mevzu bununla da bitmiyor. Tekne düşünürseniz saati bin liradan başlıyor, köprüye lazerle yazı yansıtmak, yemek, müzik, garson hizmeti derken rakam en az 5 bin lirayı buluyor. Daha büyük organizasyonlarda ücretler tavan yapıyor. Yanında profesyonel fotoğrafçı getiren, çiftin hikayesinin filmi ve dahası derken fatura 10 binleri de aşabiliyor.
İslami Analiz