13 Mayıs 2026 - Çarşamba
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Makaleler

KÜRESEL ‘KADINLAR GÜNÜ’ KANDİLİ

Yazar: Mehmed DURMUŞ
4 Ağustos 2018
Kategori: Makaleler
0 0
0
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder
Bugün ‘Dünya Kadınlar Günü’ oluyormuş. Bu günün tam bir kandil kıvamında kutlanması uğrunda her geçen sene biraz daha mesafe alınmaktadır.
Kadınlar günü adında yeni bir ‘modern kandil’ günü ihdas edilmesini, dünyayı tekleştirme amacı güden bir medeniyet adına çok görmemek gerekir. Çünkü dünyayı yedi başlı ejderha gibi istila etme sürecinde olan söz konusu medeniyet için böylesine -‘mübarek’ yerine, ‘çok anlamlı ve önemli’ / rantabl- gün ve gecelere şiddetle ihtiyaç vardır.
Modern toplum tanrıyı hayatından kapı dışarı etmiştir; öyle demektedir. Tanrıdan boşalan yeri ise, başka pek çok tanrılarla doldurması zaruridir. Dünya kadınlar günü, Kilisenin yerine eğlence sektörünü, alış-veriş ve tüketim merkezlerini, çarşıyı, bankayı v.b. geçiren bir dünya görüşünde dört elle tutunulacak önemli bir ‘kandil’ günüdür. Allah mefhumu hayatından çıkartılan insanın ruhu açtır ve kutlayacak, hareket etmesini sağlayacak, sloganlar atacak bir etkinlik aramak durumundadır.
İslam’sız bir dünyada biyolojik ve fizyolojik varlıklarını sürdürmekte olan insanların, iblisin bütün gücüyle kışkırtılan ve nerede duracağı bir türlü kestirilemeyen duygularının tatmini için böylesi günlere gerek vardır. İslam, bizzat insan eliyle ortaya çıkartılan, insanın bizatihi kendisiyle alakalı olan bir davranış biçiminden/ahlaktan bahseder. Bu davranış biçiminin/ahlakın adı tuğyandır. Evet, insan tuğyan eden bir varlıktır, yani insan tağutlaşmaya yatkındır ve en uygun koşulları bulur bulmaz, hemencecik tağutlaşmaktadır. Tağutlaşmak, Allah’ın yerine insanı oturtma hevesidir. Tabi ki bu bir zihinsel tasavvurdur ama tezahürleri son derece belirgin, somut ve gerçekçidir. Yani tağutlaşmak öyle görünmeyen, var mı, yok mu bilinemeyecek kadar tesirsiz, hayali bir varsayım değildir.
Modern batı uygarlığı erkeği olduğu gibi, kadını da tağutlaştırmaktadır. İlk çıkış noktası olarak hangi tarihe, nasıl bir olaya atıf yaptıklarının hiç önemi yoktur: Dünya kadınlar günü, kadını tağutlaştırmanın önemli duraklarından biridir. Daha doğrusu bir kült, bir tapınma biçimidir.
Böylesine modern bur tapınç batı uygarlığında elbette bir yere oturmaktadır. Buna şaşırmak, Nuh kavminin Vedd, Suva, Yeus, Yeuk gibi tanrıları Allah’a denk tutmasına ‘şaşırmak’ gibi bir şeydir.
Fakat geçmişinde İslam bulunan, halen de İslam’la bağlarının güçlü şekilde sürdüğü kanısında olan toplumların bu tapınma biçimlerine koşar adım ilerlemeleri, aslında büyük çapta bir ‘din değiştirme’ iradesinin dışa vurumlarından başka nedir ki? Belki birilerimiz hala olayın vahametini görememekte ısrarcılarsa da, kendilerini İslam’a nispet eden bir toplumun, İslam’dan aldıkları bütün kavramları, değer yargıları, temel ilke ve amentüleri birer birer elden geçirilmekte, bir putperest amentüsü topluma yudum yudum içirilmektedir.
Devletin zirvesinden başlayarak, en alt katmanına doğru, putperest bir medeniyetin bu değerleri büyük bir tazim ve hürmet diliyle terennüm edilmektedir.
Kitabımız Kur’an mütemadiyen, Allah’ın Dinini ‘itina ile’ tahrif etmiş bulunan, Yahudi ve Hristiyan adını almış iki dini geleneğin şirk kültürlerine karşı bizleri sürekli uyarırken, topluma hükmeden sosyal ve siyasi güç odaklarının gayet ‘istikrarlı’ bir şekilde müşrik batı medeniyetinin değer, kavram ve kurumlarını empoze etmeleri acaba neden gerekli bir tepkiyi doğurmamaktadır? Putperest batı -veya doğu- medeniyetlerine kesin bir tavır almadan, ‘ülkenin düşmanlarıyla mücadele’ gibi sözler söylem olmaktan başka bir anlam ifade etmekte midir? Başka medeniyetlere tavır almak, ancak İslam’a gerçekten iman etmek, Allah’ı yegâne ilah olarak tanımakla mümkündür.
Allah’ın tek ilah, İslam’ın tek Din, Kur’an’ın tek hayat rehberi, Rasulullahın tek örnek dinî merci olarak kabul edilmediği bir din ve dünya algısı bize ait değildir.
‘Kadınlar Günü’ gibi modern kandiller, geleneksel kandillerin erişemediği alanlarda İslam’ın en mukaddes değerlerini bozmak, ‘kadın’ derken, aslında erkeği de ayırmaksızın, İslam müessesesinin yapısını sökmek isteyen bir ‘sivil toplum’ hareketidir. Bu gidişin çıkış noktasında kilise-vari bir ‘İslam’ gözükmektedir.
Allah erkek ve kadını birbirine eş yaratmış, ikisi birlikte, birbirini bütünleyerek, kendilerini var eden Allah’a iman ve itaat ederek bir tevhid ailesi oluşturmalarını murad etmiştir. İslam kadını sadece Allah’tan buyruk alır. Sadece İslam’ın değerlerini değer kabul eder. Kadına ‘hak’ namına ne varsa, sadece Allah verir. ‘Kadınlar Günü’ gibi günler ise kadını Allah’tan müstağni kılma girişimidir.

İslami değerlerimizin erozyondan heyelana dönüştüğü bu dönemlerde, Âd ve Semûd kavimleri misali helaklere maruz kalmamak için Hûd ve Salih Peygamberler gibi uyarılara ihtiyacımız vardır.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Ümmet Olmanın Önündeki En Büyük Engel; Mezhepçilik Hastalığı

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Ehli Sünnet mi, Ehli Siyon mu?

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Rıza Çıtamız

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Tarih, Hurafat ve Esatir

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Düşüncenin Girdabında Üç Şehir Metaforu

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • Ehli Sünnet mi, Ehli Siyon mu?
    23 Mart 2026
  • Mescid-i Dırar Artıkları
    20 Mart 2026
  • Bir Erdal Bayraktar Geçti Bu Dünyadan
    22 Eylül 2025
  • Türkiye Neden Gazze’nin Yanında Değil?
    20 Ağustos 2025
  • Demokrasiye Can Verenler -Beşir Atalay Okuması-
    30 Haziran 2025
  • ‘Makul Olmak’ Kazandırır
    25 Mayıs 2025
  • Düşmanı Kahretmenin Yolu
    27 Nisan 2025
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Savaşta İlkesiz Olan Barışta da İlkesiz Olur

Gazze’nin Hamileri Nerede?

7 Mayıs 2026
ABD Savunma Bakanı Hegseth: İran’la ateşkes devam ediyor

ABD Savunma Bakanı Hegseth: İran’la ateşkes devam ediyor

5 Mayıs 2026
İslam alimi Şeyh Muhammed İdris, Silahlı Saldırıda Öldürüldü

İslam alimi Şeyh Muhammed İdris, Silahlı Saldırıda Öldürüldü

5 Mayıs 2026
Ümmet Olmanın Önündeki En Büyük Engel; Mezhepçilik Hastalığı

Ümmet Olmanın Önündeki En Büyük Engel; Mezhepçilik Hastalığı

26 Nisan 2026

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist