ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin’i yok sayan sözde “Yüzyılın Projesi”ne tepkiler her geçen gün artıyor. Daha önce Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan skandal kararının ardından ABD, Ortadoğu’da İsrail’in hâkimiyetini artırmak amacıyla Yüzyılın Dayatması planını devreye koydu. İktidardan söz konusu hain plana tepki gelirken, Siyonist İsrail ile Türkiye ilişkilerinin her yıl artarak büyümesi çelişkiye neden oldu. AKP iktidarında işgalci İsrail ile artan ticari ilişkilerin seviyesinin 5 milyar dolara ulaşması beraberinde farklı yorumları da getirdi.
İsrail İle Stratejik Ticaret
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye ile İsrail ilişkileri her yıl artıyor. Birçok stratejik sektörde iktidarın işbirliği yaptığı İsrail’le, başta tarım ve sanayi olmak üzere birçok sektör sıralanıyor. Türkiye’nin İsrail’e ürün ihracatında en önemli ürünlerin başında demir çelik ürünleri gelmesi dikkat çekiyor. İsrail ile 2004 yılında 2 milyar dolar olan ticaret hacmi 2018 yılı itibarıyla 6 milyar dolar düzeyine ulaştı. Türkiye’nin İsrail’le 2018 yılında ihracatı 3,8 milyar dolar olurken, ithalatı 1,7 milyar dolar seviyesine çıktı.
Diplomasi Yok Ama Ticaret Tam Gaz
ABD ve İsrail’in 2014 ile 2018 yılları arasında Filistin’e karşı yayılımcı işgal politikasının devam etmesinin ardından Türkiye ile İsrail ilişkileri periyodik tarih içerisinde maslahatgüzar seviyesine inmişti. Söz konusu diploması kanallarının kapandığı tarihler içerisinde ve TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesinden dolayı Türkiye ile İsrail arasında ticaret hacmi biraz düşerken, 2018 yılında ABD Başkanı Trump’ın skandal Kudüs kararına rağmen Türkiye ile İsrail ilişkileri 6 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Müslim Port