Japonya Türkiye’deki nükleer santral projesinden çekiliyor mu?

Japonya liderliğindeki konsorsiyumun üstlendiği ve Sinop'ta kurulacak olan nükleer enerji santrali projesinden artan maliyetler sebebiyle çekileceği öne sürüldü.

Sinop Nükleer Güç Santrali projesini geliştirecek konsorsiyum içinde yer alan Japon Mitsubishi Heavy Industries şirketinin projeden çekilmeyi değerlendirdiği bildirildi.

Japon haber ajansı Nikkei’nin bildirdiğine göre şirketin gerekçesi ise 2011 yılında yaşanan Fukuşima felaketinin ardından artan güvenlik standartlarının projenin maliyetlerini çok yüksek düzeye taşıması ile Türk Lirası’ndaki zayıflamanın projenin karlılığını düşürmesi.

Habere göre Japon şirket tarafından Temmuz ayı sonunda Türk hükümetine sunulan revize edilmiş tahmini yatırım maliyetine göre proje için 5 trilyon yen (44 milyar ABD Doları) kaynak gerekiyor.

Habere göre Türk hükümeti ile şirket arasında yürütülen müzakereler son aşamaya gelmiş durumda iken müzakerelerde satılacak elektriğin fiyatı dahil olmak üzere yürütülen uzlaşma sağlanabilmiş değil.

Bununla birlikte Nikkei’ye konuşan Mitsubishi Heavy’nin üst düzey yetkilisi kararlarının ”ekonomik olarak rasyonellik” esasına dayanacağı söylerken, şirket Türkiye enerji sektöründe yer almak istiyor ve müzakerelerde Mitsubishi Heavy tarafından Türkiye’de düşük karbon emisyon değerlerine sahip kömür santral yatırımı yapması da masadaki teklifler arasında.

Sinop NGS projesini 2013 yılında imzalanan anlaşma ile Japon Mitsubishi Heavy Industries ile Fransız GDF Suez 2013’te üstlenmişlerdi.

Projenin yatırım maliyeti 2013’te imzalanan anlaşmada 22 milyar dolar, 2017 yılında hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’nda ise 20 milyar dolar olarak belirtilmişti. Proje hakkında Nikkei tarafından 2015 yılında yapılan haberde ise yatırım maliyeti 2 trilyon Yen (16,3 milyar ABD Doları) olarak yer almıştı.

4.500 MW’lık kurulu güce sahip olacak projenin 2017 yılında inşasına başlanması ve 2023’te yıllık 40 milyar kilovat-saat düzeyinde elektrik üretimi ile faaliyete geçmesi hedefleniyordu. Yatırımcılar santralde üretilecek elektrik 15 yıl geçerli olmak üzere 12,5 dolar-sent alım garantisine sahip olacaktı.

 

Deutsche Welle / Yeşil Ekonomi