İslam Devrim Muhafızları Sözcüsü Tuğgeneral Hüseyin Muhibbi yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Hürmüz Boğazı kontrolümüz altındadır ve Fars Körfezi içinde düşmana ait hiçbir askeri gemi bulunmamaktadır.
Düşmanın tüm savaş gemileri Hürmüz Boğazı’ndan en az 400 kilometre uzaklaşmıştır. Askeri ve bölgesel açıdan, İran’ın izni ve yönetimi olmadan hiçbir gemi bu su yolundan geçemez.
Umman yakınlarında bulunan su yolu da tamamen bizim kontrolümüz altındadır.
Hürmüz Boğazı, İran’a ve karşı kıyımızda yer alan Umman devletine aittir. Yaklaşık bir ay önce Umman ile müzakerelere başladık ve her iki tarafça kabul gören sonuçlara ulaştık.
Bu müzakerelerde, her iki ülkenin boğaz sularındaki pay oranları ile İran ve Umman’ın buradan elde edeceği gelirlerin paylaştırılması konusunda anlaşmalara varıldı.
Amerika Birleşik Devletleri bu süreci engellemektedir ve bu durum işlerin ilerlemesinde gecikmeye yol açmıştır.
ABD engellemeyi bırakır ve mutabakat zaptına geri dönerse, varılan anlayış çerçevesinde Hürmüz Boğazı’nı açabiliriz; bu nedenle ABD bizim şartlarımızı kabul etmelidir.
ABD şartlarımızı kabul etmezse, Hürmüz Boğazı hiçbir şekilde açılmayacaktır.”
