“Allah’ın dini ile kralın dini arasında tercih yapılmalı“

Rıdvan Dinçer, Kutub'un din kavramını açıklarken üzerinde ısrarla durduğu egemenlik kavramına değindi ve bugünün Müslümanları olarak, dini bütünlük içinde anlama ve bu dinin temelinin, egemenliğin kaynağını Yüce Allah'a has kılmak olduğunu yeniden gündemleştirmemiz gerektiğini ifade etti. Kutub'un vurgusuyla, insanlara ya Allah'ın dini üzere, ya da kralın dini üzere olduğunu hatırlatmamız gerektiğini vurgulaayn Rıdvan Dinçer, tebliğ ve davetin önemine de değinerek, davetin, din nasıl bildiirlmişse o büütnlükte ve netlikte yapılması gereği üzerinde durdu.

 Kur’an Nesli Kültür Merkezi’nde bu hafta, Rıdvan Dinçer’in sunumuyla “Fî Zilal’il Kur’an’da Davet Yolu” başlıklı seminer dizisinin ilki gerçekleştirildi.

Program, Mehmet Gündüz’ün A’lâ Suresi ve mealini okumasıyla başladı. Gündüz daha sonra Bangladeş’te idam edilen Abdulkadir Molla’nın idamdan önce yazdığı mektubu okudu ve zalimler için helak duasıyla konuşmacıyı kürsüye davet etti.

Seminer dizisinin bu ilk bölümünde, Ahmed Faiz’in “Fî Zilal’il Kur’an’da Davet Yolu” başlıklı eserinin, Din kavramın anlam ve muhteviyatına dair bölümleri ile “Tebliğ ve Uyarı” başlığı ele alındı

Rıdvan Dinçer, “Bu eseri, Seyyid Kutub’u konu edinmek için ele almıyoruz. İnanıyorum ki o da kendisini anmak gibi bir işi iş edinmemizi istemezdi. ‘Dosdoğru yola, nimet verdiklerinin yoluna’ İlahi beyanı gereğince, onun bu dine sadakati, daveti ve örnekliği bağlamında bu dinin nasıl bir din olduğu ve bizlerden ne istediğini bir kere daha hatırlamak için onun kalemindeki doğruluktan istifade etmeye çalışacağız” sözleriyle başladığı sunumunda, şöyle devam etti:

“Günümüz Türkiye’sinde ilkelere değil sonuca odaklı, pragmatist hareket tarzlarının tercih edildiğini, oysa Nebevi davetin sürec odaklı olduğunu hem hatırlatmak, hem de süreç odaklı bir mücadelenin ahlakını yeniden gündeme getirmektir gayemiz. Resullerin de bize örneklediği şekilde davetin yol ve yordamını bu eser üzerinden bir kere daha hatırlamaya çalışacağız inşaallah. Bu temel hakikatleri hatırlamak, hem Müslümanlarda olan ve olabilecek zihin bulanıklarının giderilmesi,  hem  de İslami bir hayatı  yaşama arzusunu  ve bu  uğurda  mücadelenin, sürece odaklı yürütülmesinde yolumuzu kolaylaştıracaktır düşüncesindeyiz.”

Dinçer bu girişin ardından, Kutub’un din kavramını açıklarken üzerinde ısrarla durduğu egemenlik kavramına değindi ve bugünün Müslümanları olarak, dini bütünlük içinde anlama ve bu dinin temelinin, egemenliğin kaynağını Yüce Allah’a has kılmak olduğunu yeniden gündemleştirmemiz gerektiğini ifade etti.

Kutub’un vurgusuyla, insanlara ya Allah’ın dini üzere, ya da “kralın dini” üzere olduklarını hatırlatmamız gerektiğini vurgulayan Rıdvan Dinçer, insanların bu konuda tercih yapmaları için aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Dinçer, tebliğ ve davetin önemine de değinerek, davetin, din nasıl bildirilmişse o bütünlük ve netlikte yapılması gereği üzerinde durdu.

İslam ve Hayat