DİZİNİN YAPIM AŞAMASI
Dizinin yapım aşaması iki yıldan fazla sürdü. Muhtemelen araştırmalar da bir o kadar sürmüştür. Yaklaşık 40 milyon dolarlık bütçesi olan dizi, Suriye ve Fas’ta çekilmiş. Dizi için 10 ülkeden sinemacılar bir araya gelmiş. İranlı usta makyör Abdullah İskender, gerçeğe çok uygun makyajları çekimler boyunca bütün karakterlere uygulamış.
Dizi için görkemli dekorlar hazırlanmış. Mekke şehri, İslamiyet’in ilk yıllarına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Çekimlerde yaklaşık 20 bin figüran, 7 bin at, 4 bin deve, 2 bin kılıç, 4 bin kalkan kullanılmış. Dekorlar ve kostümler için 14 bin metreden fazla kumaş, 8 bin ayakkabı kullanılmış.
Dizinin efektlerini, Avatar, Matrix ve Örümcek Adam filmlerini gerçekleştiren profesyonel bir şirket hazırlamış.
Yönetmenliğini Suriyeli Hatim Ali’nin, senaryosunu Filistinli Velid Seyf’in, yapımını Suudlu ve Katarlıların üstlendiği “Ömer” dizisinin, Hulefa-i Raşidin’in (4 büyük halife) canlandırıldığı ilk dizi olduğu belirtiliyor. Sanat eleştirmeni Tarık eş-Şinnavi, yüksek kalitede çekildiği ve doğru bilgilere dayandığı sürece “Ömer” gibi drama dizilerinin özellikle Avrupa’da
İslam ‘ın doğru bir şekilde anlatılmasına katkısı olacağını belirtiyor. Ömer dizisinin başka dillere tercüme edilmesi gerektiğini söyleyen Şinnavi, “Arap dünyasından ve
İran ‘dan gelen İslami yapımları görmezden gelsek daha mı iyi olurdu” şeklinde konuştu.
OYUNCULAR…
Hz. Ömer bin Hattab – Genç Aktör Samer İsmail
Hz. Ebu Bekir – Ghassan Massoud (Hasan Mesud)
Hz Ali – Ghanem Alzerla
Hz. Osman bin Affan – Tamer Arbeed
Hz. Hamza – Mohamed Miftah
DİZİ HAKKINDA YORUMLAR…
Dizi hakkında eleştride bulunanlar da yok değil tabi ki. Hatta bazı kesimler eleştrinin boyutunu, ‘izlenmesi caiz değildir’ den tutun da, ‘haramdır’ demeye kadar götürmüşler. Filmle ilgili görüş bildiren Suudi alimler, Hazreti Peygamber ve halifelerin filmde tasvir edilmesinin caiz olmadığını savunuyor.
İslam dünyasının fetva konusunda önem atfettiği El Ezher’e bağlı İslami Araştırmalar Merkezi adına açıklamada bulunan Ahmed El Hatip, filmin yayımlanmasına karşı olduklarını açıklamış. El Hatip, İslam Peygamberi Hz. Muhammed ve sahabelerine saygı gösterilmesini isteyerek, filmlerde bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söylemiş.
Mısırlı bir avukat ise ”Ömer” dizisinde Hz. Ömer’in canlandırılmasının dinen caiz olmadığı gerekçesiyle dava açmış.
Dahası Hz. Ömercanlandırıp başrol oynayan artistin Hıristiyan olduğu iddiaları Arap dünyasında sosyal medyada geniş yankı bulmuş. Bu iddialara dizinin yönetmeni Hatem Ali, Hz. Ömer dizisinde başrolü oynayan Samir İsmail’in Hristiyan değil “Sünni bir Müslüman” sosyal olduğunu belirterek Arap dünyasında medyada yaşanan tartışmalara son noktayı koyup, diziyle ilgili bir çok konuyada açıklıklık getirmiş.Kendi bakış açısından Ömer’i canlandıracak kişinin kimliğinin, dininin, mezhebinin ve etnik kökeninin bir önemi olmadığını belirterek, Çağrı ve Çöl Aslanı dizisinde Hz. Hamza ve Ömer Muhtar’ı canlandıran Antony Quinn’in Müslüman olmadığı halde her iki karakterin hakkını fazlasıyla verdiğini söylemiş.
Diziyle ilgili bir başka ilginç nokta da dizinin dini açıdan denetimini gerçekleştiren kurulda bulunan alimlerin şart koştuğu bir husus olduğunu belirten yönetmen, ayrıca halen Güzel Sanatlar Fakültesinde okumakta olan ve daha önce hiçbir filmde baş rol almamış olan Sair İsmail’e bundan sonra birkaç yıl filmlerde oynamama şartı da getirilmiş.
Filmin dini denetimini gerçekleştiren kurul içerisinde Ali Sallabi, Selman el Avde, Yusuf el Kardavi ve Ekrem Ziya el Umeri gibi İslam dünyasının tanınmış isimleri bulunuyor.
Diziyi izlemeye başladıktan hemen sonra müzikleri dikkatinizi çekecektir. Daha önce arap veya İran yapımı filmler izlediyseniz bu müziklerin onlara ait olmadığının hemen farkına varacaksınızdır. Dahası ‘Türk filmi müziklere benziyor’ diyeniniz çıkacaktır. Evet müzikleri bir Türk müzisyen yapmış: Fahir Atakoğlu…Bizce müzikleri bir Türk’ün yapması dezavantaj olmuş. Çağrı filminde sizi başka diyarlara götüren esintiyi hissetmeniz pek mümkün olmasa da, kendi bütünlüğü içerisinde başarılı sayılabilir. Diziyle ilgili kendisiyle yapılan bir röportajda Atakoğlu şöyle diyor;
“Tüm dizinin, yani toplam 19 saatin tamamını bir DVD ile bana ilettiler. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında başladım çalışmaya. Önce canlı enstrümanların kaydını aldım. Büyük bir keman grubu, renk sazları, gitar, düdük, ney, tambur; bunun gibi sazlar kullandım. Onların alışık olmadığı birçok seslilik vardı. İlk kayıtları gönderdikten sonra çok beğendiler. 19 saatin, 19′unu da müzikle bezedim.”
Hicretin 23. yılında Hz.Ömer’in halifeliği zamanında başlıyor dizi. Hac mevsimi ve Müslümanlarla birlikte Hz.Ömer’de haccediyor. Tavaf sonrası insanlara veda niteliğinde bir hutbe irad ediyor.haccettikten sonra, Medine’ye dönüş yolunda genç yaşta iken deve çobanlığı yaptığı sırada develerini suladığı kuyulara gelip geçmişini hayal ediyor. Bu hayırladığı geçmiş, kendisininde içinde bulunduğu İslam öncesi ve sonrası hayatı…
YAZAN: ŞEYMA / METİN MAVUŞGİLFİLMDEN KESİTLER
BEDİR SAVAŞINDA HZ. ÖMER İLE HZ. ALİ YANYANA
HZ. ÖMER MEKKELİ BİR KADINLA KONUŞURKEN
HZ. EBUBEKİR MÜ’MİNLERLE İSTİŞARE EDERKEN
HZ. EBUBEKİR (R.A.) ÖLÜM DÖŞEĞİNDE
HZ.BİLAL MEKKENİN FETHİNDE İLK EZANI OKUMAK ÜZERE