3 Haziran 2023 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Türkiye Aile ve Çocuk

Seni Hiç Tanımamışım, Boşanalım!

Yazar: Venhar Haber
6 Haziran 2021
Kategori: Aile ve Çocuk
0 0
0
Seni Hiç Tanımamışım, Boşanalım!
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2020 yılında boşanmaların %35,3’ü evliliğin ilk 5 yılı, %20,7’si ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti. Buna göre tüm boşanmaların yarısından fazlası evliliğin ilk 10 yılında gerçekleşmiş. Ayrıca yine TÜİK kaynaklı verilerin dediğine göre yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görülüyor. Ortalama ilk evlenme yaşı 2020 yılında erkeklerde 27,9 iken kadınlarda 25,1 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,8 yaş olarak gerçekleşmiş.

Şimdi bu verileri yan yana koyup inceleyelim. Bu manzara bize ne anlatıyor? Aslında çok şey anlatıyor da yazmaya kalksak şu köşeye sığmaz. Ancak apaçık bir hakikat var: gençlerimiz evliliği sürekli erteliyor ve evlendikten sonra da evlilik hayatını sürdüremiyor. Bu hakikati önümüze alıp herkesin muhasebe yapması gerekiyor. Devletin en tepesinde ki yetkililerden tutun da memleketin en ücra köşesinde geçinmeye çalışan Ahmet Amca ve Fatma Teyze’ye kadar herkesin ciddi bir muhasebe yapması şart. Zira evlenmeyen, evlense de çok kısa süre sonra boşanan bu gençler ya kardeşimiz ya komşumuz ya da bir tanıdığımız. Öyle ya da böyle bu insanları bir şekilde tanıyoruz. Hatta bu insanlar bizzat şahsımız bile olabilir.Uzayan eğitim süreci ile gençlerimiz artık en iyi ihtimalle 24-25 yaşlarında mezun olup iş bulabiliyorlar. Ancak iş bulduktan sonra evliliği gündemlerine alabildikleri için yaşları ister istemez otuza yaklaşınca evlenebiliyorlar. Bununla beraber gençlerin evlendikten sonra özgürlüklerin kısıtlanacağına dair düşünceleri de evlenmeye çok daha erken yaşlarda güç yetirebilecek gençlerin de evliliği “son durak” olarak görmelerine sebep oluyor.

Evliliği “dinin yarısını korumak” olarak adlandıran bir dinin mensupları olarak ortada büyük bir problemin olduğunu idrak etmek zorundayız. En dindar ailelerin kızları ve oğulları dahi evliliği bir pranga olarak görmekteler artık. Hayattaki önceliklerini düzenlerken evliliği listenin en sonuna yazmaktalar. Evlenene kadar doyunca gezmek, eğlenmek derdinde olan gençlerimizin evliliğe atfettiği anlam ile dinimizin atfettiği anlam ne kadar da zıt taraflarda değil mi?

Öte yandan bilim camiasında önemli çalışmalara imza atan birçok uzman, insanın belli bir yaştan sonra hayatına yeni bir insanı almasının gitgide zorlaştığını ifade etmekteler. Bu noktada bazıları otuzlu yaşlara işaret etmektedir. Yani otuz yıl boyunca “tek tabanca” yaşamaya alışmış birinin hayatına yeni bir insan almasının yirmili yaşlara göre çok daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber yayınlanan son bilimsel çalışmalara göre kadınların menopoz erkeklerin andropoz dönemlerine girme yaşları da hızlı bir şekilde aşağıya düşüyor. Evlenme yaşının gittikçe yükselmesi ve menopoz-andropoz yaşlarının gittikçe düşmesi neslin devamının da ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir.

Gençlerimiz geç de olsa evlendikten sonra o yaşa kadar hayatlarında kökleşmiş alışkanlıklarından vazgeçmekte zorlanıyorlar. Bununla beraber flört döneminde evliliğe atfedilen olağanüstü tozpembe hayaller de evlendikten sonra devamlı surette sürdürülemediği için genç çiftlerin hevesinin kaçmasına sebep oluyor. Flört dönemi kaynaklı birçok problemin en önemlilerinden biri de budur. Gençler birbirlerini tanımak amacıyla flört ilişkisine başlarken evlenmek temel amaç olmuyor. Birbirlerini tanımak amaçlı olan flört döneminde gençler birbirlerini çok detaylı tanıyabiliyor fakat daha en baştan “eş adayı” niyetiyle bu ilişki kurulmadığı için sadece insani anlamda iyi ya da kötü tanımlaması yapıyorlar. Sonuç olarak birbirlerine körkütük âşık olan flörtler/sevgililer birbirlerini çok iyi tanır hale gelebiliyorlar ama bekâr haldeki hallerini tanımış oluyorlar.

Duygusal bağ oluştuktan sonra evlilik akla geldiğinde bu sefer evlilik ile ilgili en önemli kriterlerini birbirlerine şart koşamıyorlar. Zira ortada bir aşk var. Örneğin sevgilisi Ali için “çok kıskanç biridir hatta geçen gittiğimiz kafede erkek garsonun bana sipariş sormasını bile engelledi kendisi siparişimi verdi” diyen Ayşe bunu anlatırken kıskanıldığı için içten içe sevinip “bu çocuğa aşığım ya!” diyor. Ama aklına evlendiği takdirde bir ömür boyu böyle bir muameleye maruz kaldığında bunu kaldırıp kaldıramayacağını düşünmüyor bile. Zira flört ilişkisini evlenmek üzere kurmadığı için o an karşısında kendisini uçan erkek sinekten kıskanan birinin varlığı egosunu okşamış oluyor.

Ali ile Ayşe’nin ilişkisi devam edip artık akıllara evlilik geldiğinde ise Ali’ye delicesine âşık olmuş Ayşe’nin “senin şu kıskanç tavırlarını beğenmiyorum. Haftada bir buluştuğumuzda yapmanı kaldırabilirim ama bir ömür aynı yastığa baş koyarken sürekli aynı muameleyi kaldıramam. Bu davranışından vazgeçmeni istiyorum” demesi pek mümkün değildir. Nitekim Ayşe, Ali’ye âşıktır onu çok iyi tanımaktadır. Böyle konuştuğu takdirde ilişkilerinin biteceğini çok iyi bilmektedir. Ayşe, Ali olmadan yaşayamaz! O halde yapılacak bellidir. Ayşe, “evlenince düzelir” deyip önünde diz çöküp tek taş yüzüğüyle cevap bekleyen Ali’ye “sonsuza kadar evet!” diyecektir. Sonuç olarak Ali değişmeyecek Ayşe buna tahammül edemeyecek şiddetli geçimsizlik ve şiddet şikâyetiyle mahkemenin yolu tutulacak. Burada problem eşlerin birbirini tanımaması değildi; ilişkinin en başından bu yana birbirlerine eş adayı olarak bakmamalarıydı.

Görücü usulü denilerek bugün küçümsenen yöntemden alışık olduğumuz “nasıl bir eş istersin? Eş kriterlerin neler? evlilikten beklentilerin nelerdir? Kötü alışkanlıkların var mıdır?” gibi ilişkinin daha en başından evlilik ile ilgili en kritik sorulara ve kriterlere tatmin edici cevaplar verildiği takdirde duygusal ilişkiye yelken açmaya sıra gelir. Ayrıca evlilik kurumu tamamen kız ve erkeğin inisiyatifine bırakılamaz. İki tarafın aileleri de etraflıca birbirlerini araştırır nasıl insanlar oldukları hakkında detaylı inceleme yapılır. Ayşe’nin babası Mehmet Bey, kendilerinden kızlarını istemeye gelen Ali ve ailesini araştırsa ne olur araştırmasa ne olur? Diyelim ki Mehmet Bey, Ali ve ailesini araştırdı ve ailesinin çok sorunlu bir aile olduğunu öğrendi. Ayşe’nin başının yanacağını sezdi. Ayşe’ye konuyu açtığında Ayşe’nin tepkisini aslında hepimiz kestirebiliyoruz. “Baba ben ailesiyle mi evleneceğim!?” İşler kızıştığında Ayşe’nin âşık olduğu gence kaçması artık normal hatta bir hak olarak görülüyor. Ama aslında kabul etsek de etmesek de bir kız ve bir oğlan evlendiğinde aslında her ikisi de birbirlerinin aileleriyle evlenmiş oluyorlar. Hayatlarında ailelerini hiç görmeyecek bir yere taşınsalar da o aileler bu genç çifti doğurdu, büyüttü, terbiye etti ya da terbiye edemedi. Günümüzde evlilikte aile faktörünün değersiz görülmesi de ayrıca incelenmesi gereken önemli bir konudur.

Kıymetli okuyucular, elbette görücü usulü olarak bilinen geleneksel sistemin de problemli yönleri var. Bize düşen binlerce yıllık tecrübeyle bize aktarılan geleneği tamamen reddetmeyerek işlevsiz ve hatalı yönlerini aklıselim ile ıslah etmek olmalı. Zira dinimize, kültürümüze ve geleneklerimize tamamen uzak olan flört ilişkisinin toplumumuza her yönüyle zarar verdiği ortadadır. Benim burada dikkat çekmeye çalıştığım noktalar gençlerin evlilik kurumundan uzak durması, geç yaşta evlenmeleri, ilişkiye başlarken evlilik niyetiyle değil sevgili olmak niyetiyle başlamaları, evlilik konusunda inisiyatifin tamamen gençlere bırakılması ve gençlerin çok sevdiği flörtünde hoşuna gitmeyen davranışları hoş görerek evlenince düzeleceği düşüncesine kapılmasıdır. Yükselen şiddet dalgasına ve artan boşanmalara bir de bu açıdan mı baksak? Son cümle: Flört ederek tanımak ile evlenmek niyetiyle tanımak aynı şeyler değildir.

 

Her Taraf / Feyzullah Akdağ 

Etiketler: Feyzullah Akdağ

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

Daha İyi Anlayabilmek İçin

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Tevhid Şirkin Affını İster mi?

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

İsveçli Memur Olmak!

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

"Hak İle Dalâlet Arasında Ara Form Yoktur"

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Muhafazakâr Demokratlarda İttifak Ahlakı

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Dünyevi İktidar ve Ölümlü İlahlar

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Yitiğini Doğru Yerde Aramak

Abdi KEÇELİ
Abdi KEÇELİ

Otu Çek Köküne Bak

Yazarın Diğer Yazıları

  • İktibas Dergisi Haziran Sayısı çıktı
    2 Haziran 2023
  • “Oy Vermek, Siyasi Katılımın En Zavallıcası” 
    1 Haziran 2023
  • Tarafımız ve Safımız
    1 Haziran 2023
  • Kosova’nın Kuzeyinde Gerginlik
    1 Haziran 2023
  • Modern ve Seküler Bir Varoluş, İslami Varoluş Değildir
    31 Mayıs 2023
  • “Mayınlı Tarlada Konuşmak” kolay değil
    31 Mayıs 2023
  • Ötekilerin Hikâyesi
    31 Mayıs 2023
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Doğru Ya da Yanlış Ekinleriz

Doğru Ya da Yanlış Ekinleriz

İktibas Dergisi Haziran Sayısı çıktı

İktibas Dergisi Haziran Sayısı çıktı

2 Haziran 2023
“Oy Vermek, Siyasi Katılımın En Zavallıcası” 

“Oy Vermek, Siyasi Katılımın En Zavallıcası” 

1 Haziran 2023
Müslüman Gençler İçin Kulluk Bildirgesi

Tarafımız ve Safımız

1 Haziran 2023
Kosova’nın Kuzeyinde Gerginlik

Kosova’nın Kuzeyinde Gerginlik

1 Haziran 2023

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
    • Alıntı Makale
    • Alıntı Söyleşi
  • İslam Dünyası
    • Filistin
    • Suriye
    • İran
    • Irak
    • Arakan
    • Pakistan
    • Yemen
    • B.Arap Emirlikleri
    • Diğer
  • Dünya
    • Ortadoğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
    • Diğer
  • Türkiye
    • Aile ve Çocuk
    • Aktüel
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Kültür & Sanat
    • Siyaset
  • Tavsiyelerimiz Var
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist