Twitter’daki bir kullanıcının 3 Ocak 2019’da “Berat Bey’e kefil olan Güler Sabancı ve ailesi
Malta vatandaşı olmuş.” ifadeleriyle attığı tweet, şimdiye kadar yaklaşık bin retweet ve 2 bin 500 beğeni aldı.

Sabancı Ailesi’nin bazı üyelerinin Malta vatandaşlığına geçtiği iddiası doğru. Malta Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nin 21 Aralık 2018’de yayımlanan sayısında ülke vatandaşlığına geçen isimler listesinde Suzan, Haluk Akay, Çiğdem ve Ceyda Dinçer Sabancı’nın isimleri geçmekte.
Sabancı Ailesi’nden 4 kişi Malta vatandaşı oldu
Malta Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nin 21 Aralık 2018 tarihli sayısında bir isim listesi yer alıyor. Aynı zamanda bu listenin Bireysel Yatırımcı Programı’na göre bir önceki yıl (Ocak 2017-Aralık 2017) Malta vatandaşı olmaya hak kazananların isim listesi olduğu bilgisine de ulaşılıyor.

Söz konusu liste, soyadı sırasına göre değil isimlerin alfabetik sırasına göre oluşturulmuş. Listenin ilerleyen sayfalarında sırasıyla; Ceyda Sabancı Dinçer, Çiğdem Sabancı Bilen, Haluk Akay Sabancı, ve Suzan Sabancı’yı görebilmek mümkün.
Çiğdem Sabancı’nın eşi Faruk Bilen ve iki çocukları (Gözdem ve Gizem Bilen) da listede bulunuyor.
Bireysel Yatırım Programı nedir?
İsim listesinin başında belirtilen “Alt Düzenleme 188.03’e” internet üzerinden ulaşılabiliyor. Düzenleme, genel olarak Malta Devleti’nde yatırım yapıp bunun karşılığında vatandaşlık almak isteyen kişilerin yapmaları gerekenleri belirtiyor. Düzenlemenin 4. maddesinde genel başvuru şartları arasında 18 yaşından büyük olmak, suç işlememek, Malta’da ikamet etmeyi sağlayan bir meskene sahip olmayı taahhüt etmek, hisse senetleri, tahviller, borçlar ve özel amaçlı taşıtlara yatırım yapmak ya da zaman zaman bunlardan daha fazla yatırım yapmaya meyilli olmak sıralanıyor. Bu yatırımları gerçekleştirenlerin aileleri de vatandaşlık kapsamına alınıyor.
Düzenlemenin 7. maddesi 5/b fıkrasında ise bu başvuruyu yapabilmek için en az 350 bin avro değerindeki bir taşınmaz mülk sahibi ya da yıllık kira değeri en az 16 bin avro olan bir dairede oturabilecek durumda olma koşulunun olduğu ifade ediliyor. Bu düzenlemenin amacı Malta Cumhuriyeti’nin ekonomisine katkıda bulunabilecek yatırım sahiplerini ülkeye çekebilmek.
Aynı listede başka isimler de yer alıyor
İddia konusu haberin ilk paylaşıldığı yer olan Sabah gazetesinin 31 Aralık 2018’deki haberinde Malta’da “Bireysel Yatırımcı Programı” aracılığıyla vatandaşlığa ulaşmış olanlarla Malta kökenli olanları ve çifte vatandaşlık alanlardan oluşan yaklaşık 3 bin yeni Malta vatandaşını içeren söz konusu listede Sabancı Ailesi’nden bazı isimlerin bulunduğu bilgisi yer alıyordu. Ayrıca aynı haberde kot kumaş ithalatı yapan Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Karamancı ve ailesinin de bu programdan yararlanarak Malta vatandaşı olduğu ifade ediliyor. 22 Şubat 2005’te Hürriyet’te yer alan bir haberde eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Karamancıların fabrikasına yaptığı ziyaretten bahsediliyor ve fabrikada ünlü kot firması Levi’s’ten yapılan ithalatın altı çiziliyor.
E-Şirket’te ismi gözüken Karamancı ailesi üyeleri aynı zamanda İstanbul’da bulunan Karamancı Holding A.Ş.’yi yönetiyor.