13 Ağustos 2022 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • Küçük Müslümanlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • Küçük Müslümanlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Makaleler

OSMAN KAYHAN’IN ARDINDAN

Yazar: Mehmed DURMUŞ
4 Ağustos 2018
Kategori: Makaleler
0 0
0
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Popüler bir kişi öldüğü zaman gösterilen ilgi ile sadece kendi çevresinin tanıdığı bir insan öldüğünde gösterilen ilginin kıyaslanmaz farklılığı sanırım bütün toplumlarda aynıdır. Ayrıca popülaritenin ölçütleri de son derece öğreticidir. Yakın zamanda, sanıyorum bir gün arayla ülkede iki İbrahim vefat etti. Bunlardan biri İbrahim Erkal’dı, ikincisi de, Ankara ilahiyat fakültesi öğretim üyelerinden, İslam tarihçisi, çok satan Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı kitabının yazarı Prof. Dr. İbrahim Sarıçam’dı. Birinci İbrahim’in ölümü bütün Türkiye’nin gündemi idi, ikinci İbrahim’in vefatı ise (az bir çevrenin dışında) duyulmadı bile. Bu cümleden olarak, 7 Haziran 2017 Çarşamba günü ebedi aleme yolcu ettiğimiz Osman Kayhan ağabeyimden söz etmeyi bir görev addediyorum. Terk-i dünya eden müminlerin bu kadarcık olsun kendi aramızda zikirleri geçmelidir diye düşünmekteyim.

Osman ağabey 1952 (Sorgun, Mükremin köyü) doğumluydu. Köyünden Kayseri’ye ne zaman yerleşti, onu bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla Köy Hizmetleri müdürlüğünde ilk olarak Urfa’da çalışmaya başlamış. Celal Sancar ağabeyle o yıllarda bölgede tanıştıklarını zannediyorum. 70’li yılların sonlarına doğru Kayseri’de, o zamanlar apayrı bir anlam ve önemi olan, evlerde sürdürülen halka çalışmalarına katılmak suretiyle İslam’la tanışmış. 1980 askeri darbesinin ‘mürüvvetini’ o da görmüştür. O zamanlar sanırım bazı anma ve kutlama programları pek çok resmi dairede icra edilmektedir. Osman ağabey, 1980 yılı 10 Kasım’ında, tuvalette oyalanarak M. Kemal’i anma törenine katılmamak suçundan takibata uğramış, 1981 yılının 10 Mart-18 Ağustos tarihleri arasında Kayseri’nin meşhur Zincidere cezaevinde hapis yatmıştır. ‘mürüvvet’ kelimesini kullanmam boş yere değildir; hayatının bu kesiti onun belki de İslam’a daha yakından ısınmasını ve bilgilenmelerinin artmasını sağlamıştır.

Kayseri’de 1990’ların başlarında kurulmuş olan Furkan Radyonun kuruluşunda bildiğim kadarıyla başından beri yer almıştı. Uzun yıllar radyoda idarecilik yaptı. Onun asıl sevdiği iş, radyodaki programıydı. Coşkun bir sunumla, Türkçeyi de gayet düzgün kullanarak, gündemi değerlendirir, bilhassa Kur’an içerikli, Kur’an’ı tanıtmaya özen gösteren programlar yapardı. Son yaptığı programda Kur’an’dan sorular soruyor, bilenlere, esnaftan türlü zahmetlerle derlediği hediyeleri veriyordu. Hediyeleri genellikle kitap oluyordu. Hediyeyi almak üzere radyo binasına kadar gitmek durumunda olan gençlerle ve çocuklarla tanışmaktan, onlara Kur’an’ı tavsiye edici konuşmalar yapmaktan amansız bir keyif alıyordu. İkinci büyük keyfi de, bu yaptığı işleri ilk fırsatta, en yakın dostlarına anlatmaktı.

 
Osman ağabeyimiz tam bir Kur’an ve Peygamber dostu idi. İslam’ı bizatihi kaynağından öğrenmesinde değişik dostları kanalıyla, ona da öncülük etmiş olan Ercümend Özkan ağabeyi çok severdi.
 
Osman Kayhan gibi insanlar şu açıdan bir önem taşımaktadır: Artık bizler, sağcılık ve solculuk gibi iki zihniyetin ötesinde, İslam akidesini doğru tanımış; -hataları-sevaplarıyla birlikte- İslam üzere yaşamış ve İslam üzere iken vefat etmiş, İslam’ı her şeyden aziz bilmiş bir nesille karşı karşıyayız. Bu büyük bir servettir.
 
Osman ağabey bu toplumda, -radyoculuğunu saymazsak(!)- sessiz sedasız yaşayanlardandı ve sessiz sedasız da diğer aleme göçtü. Maalesef alzheimer hastalığı ona her şeyi unutturdu. Onun ardından illa bir şey söylemek gerekirse, “İslam davasının sessiz emekçilerindendi” demek sanırım uygundur. Rabbim onu cennetiyle ödüllendirsin.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Fıtrat-ı Beşer Din İle Kaimdir

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

Bazı Önemsiz Şeyler

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

İnsanın Allah İle Olan İlişkisi

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Kervan Mı Ordu Mu?

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

İslam Nasıl Bir Dindir?

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Tarihi Taşlamak Yerine Kendimizle Yüzleşelim!

Abdi KEÇELİ
Abdi KEÇELİ

Matbuat Alemindeki Hayatım Ve İstiklal Mahkemeleri

Ahmet ALTINOK
Ahmet ALTINOK

Tepkiselliğin Müslümanlar Üzerindeki İzdüşümü

Yazarın Diğer Yazıları

  • İslam Nasıl Bir Dindir?
    20 Temmuz 2022
  • Kur’an Okumamızda Nerede Hata Yapıyoruz
    2 Temmuz 2022
  • Allah’ın İndirdikleriyle Hükmetmeyenler
    15 Haziran 2022
  • Kur’an’a Tekme Atıldığında Oradamıydınız?
    13 Haziran 2022
  • Bu Fücur Hepimizi Yutar
    3 Haziran 2022
  • Hint Hilafet Hareketi
    10 Mayıs 2022
  • Mehmet Kantar Ağabeyin Yolculuğu
    23 Mart 2022

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
    • Alıntı Makale
    • Alıntı Söyleşi
  • İslam Dünyası
    • Filistin
    • Suriye
    • İran
    • Irak
    • Arakan
    • Pakistan
    • Yemen
    • B.Arap Emirlikleri
    • Diğer
  • Dünya
    • Ortadoğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
    • Diğer
  • Türkiye
    • Aile ve Çocuk
    • Aktüel
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Kültür & Sanat
    • Siyaset
  • Tavsiyelerimiz Var
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist