24 Eylül 2023 - Pazar
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Türkiye Aile ve Çocuk

Modern Eğitim Sistemine Mahkum muyuz?

Çocuklarımızı modern ve geleneksel kirlerden uzak tutmak, kendimizi ise arındırmak, topluma vahyin şahitliğini net bir şekilde ulaştırmak için sistemli ve dinamik bir usul belirlemeliyiz.

Yazar: Venhar Haber
26 Ocak 2016
Kategori: Aile ve Çocuk, Eğitim
0 0
0
Modern Eğitim Sistemine Mahkum muyuz?
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Modern toplumlarda eğitim zamansal ve mekansal alanlara indirgenmiş, teorilere hapsedilmiş, pozitivist ve ilerlemeci bir anlayışla salt dünyevi menfeatlerin kazanılması, refaha yönelik hazların doyurulması için araç olarak kullanılmaya başlanmış bir olgu.

Kurumlarda geçirilen zamana, mesleki ve akademik kariyere odaklanmış, toplumsal tabakalaşmalarda kendine üst sıralarda yer bulmaya endekslenmiş zihinler üreten bir olguya dönüşmüş durumda eğitim. Eğitimi asıl işlevine döndürebilmek için çalışmaları sıklaştırmalı, resmi eğitim kurumlarının fıtrattan uzak, hayatın bütününü kapsa(ya)mayan indirgemeci tavrına karşı sesimizi yükseltmeli, bununla da yetinmeyip alternatif eğitim çalışmaları kurumsal anlamda yapılmalıdır.

Eğitimin kabaca iki temel yönünün olduğunu söyleyebiliriz; Birincisi beşeri durumla ve toplumun mevcut yapısı ya da arzulanan doğrultusuyla ilgili kuşatıcı değerler manzumesinden söz konusu değerleri kazandırma faaliyeti. İkincisi ise değerlerin kendileriyle aktarıldığı, hayata geçirildiği veya en azından varsayıldığı kurumlar olarak karşımıza çıkmakta.

Söz konusu temel üzerinde üç farklı kullanım şekli ile karşılaşmaktayız. Sosyolojik kullanım, kurumsal kullanım ve bilinçlenmeyi temele alan kullanım. Sosyolojik kullanımda genel olarak eğitim terimi, bir toplumun çocuk yetiştirme pratiklerini tanımlamak için kullanılır. Bu tanım çoğu zaman okullaşmayı, çocukların okula gitmelerini içerir. Sosyolojik kullanım zihin veya karekterin muhakkak toplumun taleplerine göre şekillenmesine önem verirken iyi karektere, ahlaka veya sosyalleştirmenin meşru yollarına hiçbir şekilde değinmez. Sosyolojik kullanım eğitimden, toplumda işbölümüne katkı yapması bekler. Toplumsal tabakalaşmanın günümüz toplumlarında profesyonelleşme ya da uzmanlaşmanın belirleyiciliğinin etkisi ile eğitimin bu amaca hizmet etmesi arzulanmaktadır.

Eğitim teriminin ikinci kullanım şekli; onun eğitim müesselerinde gerçekleşen boyutuna gönderme yapan kurumsal kullanımıdır. Eğitimi genellikle okulda geçen yıllar olarak ele alma yanlışı sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kurumların eğitim içerisindeki yerini yadsımamakla beraber, eğitimin kurumsal bağlama indirgenmesi gerçeklikle örtüşmeyen bir durumdur. Bir kurumdan eğitim almak, temel eğitim ardından mesleki bir eğitimden geçmek eğitimi tanımlamaya yetmez.

Bu durum bizi bir başka kullanım şekline götürmektedir. İnsanın bilgi ve kavrayışı ile karekterize olan zihinsel gelişimi ve değer bilincine ek olarak doğru pratikler içerisinde olmaya bağlı karekter gelişimiyle dinamik, sürekli eğitim. Söz konusu zihinsel gelişim ile karekter gelişimi her şeyden önce bilgiye dayanmak zorundadır. Bu kullanıma bilinçlemeyi temele alan kullanım denebilir.

Eğitimin amaçları nelerdir, neler olmalı?

Eğitimsel faaliyetlerin sonucunda hedeflenen amaçlar bireysel ve toplumsal amaçlar olarak kategorize edilebilir. Bireysel amaçların hedefinde özerklik, eleştirel düşünme ve ahlak eğitimi sayılabilir. Toplumsal amaçlar için ise; toplumun sürekliliği, toplumsal hak ve sorumluluklar, toplumsal katkı vb olarak karşımıza çıkar. Modernizmin şekillendirdiği toplumlarda bu amaçlara yüklenen anlam ile bizim yüklediğimiz anlamlar farklılaşır.

Özerklik kişinin dış güçler, toplumsal faktörler tarafından belirlenmesi yerine bizzat kendisi tarafından belirlenmesidir. Bunun için özerk bir toplum anlayışı ile aklını kullanabilen insana ihtiyaç duyulmaktadır. Özerklik toplumdaki tek tipleştiriciliğe karşı kullanılabilecek bir argümandır.

Modernizm özerkleşmeyi bireyselleşme ve bu doğrultuda liberalleşme olarak algılar. İnsana tanınan sınırsız özgürlük başkalarının özgürlüğüne engel olmamak koşulu ile sınırlandırılmaya çalışılır. “Bırakınız geçsinler, bırakınız yapsınlar” sloganı toplumsal değerlerin hiçe sayılmasına faydaya ve hazza yönelik aşırı bir dünyevileşmeye insanı sevk eder. Bu durum cemaat, akrabalık, komşuluk ilişkilerini minimize eder.

Eğitimin özerklik amacı bu savrulmayı beraberinde getirebilecek potansiyele sahip olmakla beraber hakim ideolojinin tahakkümünden ya da muharref geleneğin kıskacından kurtulmanın aracı olmak gibi bir fonksiyona da sahip olabilmektedir.

Bireysel amaçlardan eleştirel düşünme için de aklın hayati bir önemi söz konusudur. Açık fikirli olma, idiaların temellerini sorgulama, önyargılardan ve klişelerden uzak durma, ben merkezli kabullerden sakınma, düşünceleri mantık kurallarına sadık kalarak ve sağlam bir şekilde temellendirerek öne sürme tarzında özellikleri olan bir tutumdur eleştirel düşünme.

Eleştirel düşünme sağlıklı eğitimin sadece amacı değil aynı zamanda koşuludur. Her türlü ideolojik aşılanmadan korunabilmek, sağlam kulpa yapışmanın ve yapıştığı sağlam kulpu özümsemenin yoludur eleştirel düşünme. Bu sayede kritik öneme sahip insanlar olup, başkalarının yerine kendini koyabilmeyi, farklı düşüncelere saygı duyabilmeyi, meselelere çok yönlü bakmayı, geliştirilen her türlü söylem ve eylemi sorgulayabilmeyi sağlayan bir işleve sahiptir eleştirel düşünen beyinler.

Eleştirel düşünme yıkıcı ve negatif bir düşünme biçimi olmamalıdır. Bu düşünce biçimi ortaya konan bir problemi sabırlı ve etraflı bir şekilde ele almayı, işe yarar ve doğru çözümler bulmayı, bu uğurda uygun bilgileri bir araya getirip tartışmayı, yorumlamada sağlam deliller aramayı gerekli kılar.

Eleştirel düşünme kişinin başkalarını olduğu kadar kendisini de eleştirebilmesi, kendisinin de eleştirilebilmesidir. Bu durum ise tutum ve karakter özellikleri ya da zihniyetle alakalı bir durumdur. Hemen herkesin bilinçaltına kök salmış önyargıları veya kör noktaları olduğunu bilerek yanılabileceğini, dolayısı ile hiçbir şeyin mutlaklaştırılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Böylece kişi kibirli, anlayışsız, hoşgörüsüz, sonuçlara ilgisiz, yeni bilgilere kayıtsız ve hüküm verirken tedbirsiz biri olmak yerine, hakikati arayan, açık fikirli, gerçeğe saygılı, akla güvenen, delillere karşı tarafsız, tedbirli, analitik düşünen ve sistematik biri olabilmenin koşulunu yerine getirebilir.

Zihinsel donmuşlukla veya başka türlü yanılgılarla kısıtlanmaması için eleştirel düşüncenin tevazu, duygudaşlık, sebat,özerklik, cesaret ve saygı gibi davranışlar ve alışkanlıklarla desteklenmesi gerekmektedir. Böylece öznel ve nesnel yönlendirici kalıpyargılardan sıyrılmanın yolu açılmış olur.

Bireysel amaçların sonuncusu ise ahlak eğitimidir. Bireysel düzlemde gözetilen nihai amaç bütünlüklü ve ahlaklı insanların yetiştirilmesi ve ortaya çıkartılması olmalıdır. Özerklik ve eleştirel düşünme amaçları eğitimin teorik boyutuna işaret ederken tamamlayıcı pratik boyutunu ahlak eğitimi temin eder. Eğitim sadece özerk ve eleştirel düşünen insanlar değil aynı zamanda ahlaklı, erdemli, karekterli insanların yetiştirilmesi hedefinde olmalıdır. Bunun yegane yolu ise modern toplumların norm ve kriterlerinden ziyade Allah’ın fıtrata yönelik evrensel değerleri ile vahyinden ve nebevi sünnetten beslenen ilkeler üzerinden olmalıdır. Bozuk temeller üzerine bina edilen yapıların ömrünün uzun ol(a)mayacağı realitesinden hareketle ahlak eğitiminin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi elzemdir.

Eğitimin toplumsal amaçları modern toplumlarda; toplumun sürekliliği, kültürel geleneklerin korunması, sosyal örgütlenme tarzı ve egemen dünya görüşünün aktarılmasını. Yurttaşlığın öğretilmesi, yurttaşlık bilincinin aşılanmasını. Toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak, bolluk ve refahına katkı sağlamak için uzmanlaşma ve iş bölümü adına meslek eğitimini. Son olarak “sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur!” veciz sözü gereğince sağlıklı bireyler yetiştirmek amaçlarını içermektedir.Eğitim yoluyla bireylerin zihinsel ve fiziksel yönden sağlıklı olmaları toplumun bekası, zenginliği için gerekli görülür. Bu aşamadan geçemeyenler “doğal seleksiyon” gereğince elenmeye yani alt sınıflara dahil edilip, iş bölümünde hizmet sektöründe çalışmaya mecbur bırakılırlar. “Çalış baban gibi, eşek olma ya da çalış, baban gibi eşek olma.”

Modern zihnin aksine bizim için eğitimin toplumsal boyutu her şeyden önce ümmet bilincine matuf olmalıdır. Fiziksel olarak hapsedildiğimiz sınırları zihinsel olarak yıkmalı, yurttaşlık hak ve sorumluluklarından öte ümmetin maslahatı için hareket etmeliyiz. Geçim endişesi ile hayatın bütünü ıskalamamalı eğitimin salt mesleki eğitimden ibaret olmadığını atlamamalıyız. Allah’ın verdiği bedeni emanet olarak kabul edip sağlıklılık ölçüsünü emanete sadakat olarak anlamalı, sağlıklı ol(a)mayanlara karşı sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız.

Eğitimi Belirleyen Temel Ölçütlerimiz Neler Olmalı?

Burada eğitim kadar eğitimli kişi kavramının da iyi analiz edilmesi gerekiyor. Kazanım, başarı, edinim terimlerinden ileri gelen kavram, eğitimin sadece okula gitmek, öğretmek, terbiye etmek, araştırma yapmak olmadığını gösteren bir olgudur.

Eğitimi belirleyen en temel ölçüt değer ölçütü olması yani onun istenen bir şey olmasıdır. Eğitim almak, eğitimli olmak son derece değerli ve istenir bir şeydir. Bu bağlamda bir kimsenin eğitimli olduğunu, akademik bir kariyeri olduğunu söyleyip ancak iyi yönde hiçbir değişim göstermediğini görmek bir çok çelişkiyi de beraberinde getirir. Bu durum eğitimin belirli bir sosyal statü elde etmek veya geçerli bir meslek sahibi olmak gibi bir takım dışsal ve arızi iyiler için salt bir araç olmadığı anlamına gelir. Eğitim gerçek bir terbiye yoluyla kişiye neyin en yüksek değere sahip olduğunu gösteren bir kavrayışı zihne yerleştiren mekanizma olmalıdır. Vahye muhatap insan için en yüksek ve nihai değer imtihanı kazanmak ve bunun için yollar aramak olmalıdır.

Eğitimi belirleyen ikinci ölçüt bilgi ölçütüdür. Eğitimli insanlardan bilgili olmalarını beklemek kadar normal bir durum yoktur. Buna haiz insanlara karşı derin bir samimiyet beslendiğine şahitlik etmişizdir. Kişinin hem eğitimli hem bilgisiz olması düşünülemez. Burada dikkat edilmesi gereken konu eğitimli olmanın malumatfuruş olmak anlamına gelmediği, eğitim için ne kadar ve ne tür bilgilerin gerekli olduğu konusudur. Bu da bizi bilgide derinlik ve genişlik konusuna götürür.

Genişlik ölçütü; sahip olunması gereken bilgi miktarından ziyade, bilgi türüdür. Kişinin mesleki, akademik bilgi ile yetinmeyip hayatı anlamlandırması gerekir. Taşlara ya da böceklere yönelik en ince ayrıntıyı bilen fakat din, tarih, toplum, estetik, ahlakla alakalı hiçbir şey bilmeyen bir bilim adamının ne kadar iyi yetişmiş olursa olsun eğitimli biri olarak etiketlenmesi doğru değildir. Çünkü bilginin genişlik boyutu deneysel bilimlere, beşeri bilimlere, etik, estetik, felsefeye daha da önemlisi inandığı dinin ahkamına yönelik asgari bir kavrayışı gerekli kılar.

Derinlik ölçütü ise; bir takım temel bilgilere sahip olmaktan ziyade, onları temellendirmiş, haklılandırmış, ya da gerekçelendirmiş ve çok daha önemlisi birbirleri ile ilişkilendirmiş bir biçimde sahip olmayı anlatır. Aktarılan bilginin derinliği, sahip olan kişinin kavrayış gücünden, bilgisini temin ettiği kaynaktan ve kaynağa yüklediği anlamdan neşet eder. Dosdoğru yolun rehberine ulaşanlar için bilgide derinlik adına ilk adım atılmış, sürecinde onu hayatla irtibatlandırma sorumluluğu başlamış olmaktadır.

Böylece eğitimli kişiyi; olup biten şeylerin nedenlerini görebilen, neden sonuç ilişkisini kurabilen, olguların düzenleyici ilkelerini bilen, aksi taktirde birbirinden kopuk ve işlevsiz hale gelecek bilgiye birlik ve tutarlılık kazandıran, kavramsal çerçeveleri özümsemiş birisi olarak tarif edebiliriz.

Eğitimi belirleyen üçüncü ve sonuncu ölçüt ise; bizi daha ziyade eğitme kavramına veya eğitim süreçlerine götüren usul ölçütüdür. Eğitilen kişiye belli bir bilgi bütününün, belli bir kavrayış ya da anlayış yeteneğinin, yeterli bir perspektif ve bir takım karakter özelliklerinin kazandırılmasında, bütünüyle ahlaki, doğru ve uygun yöntemlerin kullanılmasını ifade eder.

Usul ölçütünün boyutu salt kurumsal mekanın değil hayatın tamamını kapsayan bir eğitim olgusunu içerir. Modern dünyanın kuşattığı zihinlerimizi her türlü ideolojiden, taassuptan, önyargılardan, bağnazlıktan, bireysellikten, dünyevileşmekten kurtarmak. Özellikle çocuklarımızı modern ve geleneksel kirlerden uzak tutmak, kendimizi ise arındırmak, topluma vahyin şahitliğini net bir şekilde ulaştırmak için sistemli ve dinamik bir usul belirlemeliyiz. “İyiliği emreden, kötülükten nehyeden topluluk” içerisinde bulunmaya çaba göstermeli, birlikte iş yapabilme azminde olmalıyız. Kalplerine vahyin nimetlerini depolayıp, her kalbe giden bir yol bulmak niyeti ile yola çıkan yüreklere selam olsun…

Haksöz Haber

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

İslam'ın Gücü

Ahmet ALTINOK
Ahmet ALTINOK

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Değişim, Zorunlu Bir İstikamet midir?

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Bireysel Ahlaktan, Bireysel Üst Ahlaktan Vasat Ümmet Ahlakına

Abdi KEÇELİ
Abdi KEÇELİ

İyiliği Emretmek ve Kötülükten Alıkoymak

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Dalaletten Hidayete, Oradan Nereye…

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

Çocuktuk İşte

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Hayal İle Kurgu Arasında

Yazarın Diğer Yazıları

  • Doğu Türkistan ve Yaşananların Arka Planı
    24 Eylül 2023
  • “İnsanı Bilmeyen İlahiyatçı, Tarihi Nasıl Bilsin?”
    23 Eylül 2023
  • Rahatlık Müritleri
    23 Eylül 2023
  • Coca-Cola Varlığını ABD İç Savaşı’na Borçlu
    22 Eylül 2023
  • Haklısın Ama…
    22 Eylül 2023
  • Yeni Gerçekçiliğinizi Nasıl Alırdınız
    21 Eylül 2023
  • “Atatürk’ün İzinden Giden Erdoğan, Kemalist Mirası Yeniden Yazıyor.”
    20 Eylül 2023
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Doğu Türkistan ve Yaşananların Arka Planı

Doğu Türkistan ve Yaşananların Arka Planı

24 Eylül 2023
“İnsanı Bilmeyen İlahiyatçı, Tarihi Nasıl Bilsin?”

“İnsanı Bilmeyen İlahiyatçı, Tarihi Nasıl Bilsin?”

23 Eylül 2023
Rahatlık Müritleri

Rahatlık Müritleri

23 Eylül 2023
Coca-Cola Varlığını ABD İç Savaşı’na Borçlu

Coca-Cola Varlığını ABD İç Savaşı’na Borçlu

22 Eylül 2023

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
    • Alıntı Makale
    • Alıntı Söyleşi
  • İslam Dünyası
    • Filistin
    • Suriye
    • İran
    • Irak
    • Arakan
    • Pakistan
    • Yemen
    • B.Arap Emirlikleri
    • Diğer
  • Dünya
    • Ortadoğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
    • Diğer
  • Türkiye
    • Aile ve Çocuk
    • Aktüel
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Kültür & Sanat
    • Siyaset
  • Tavsiyelerimiz Var
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist