Mehmet Altunkılıç – indyturk.com
Premier Lig ekiplerinden Arsenal’ın dünyaca ünlü futbolcusu Mesut Özil’in Fenerbahçe’ye transferi, Türkiye’nin gündemine oturdu.
Dini hassasiyetleriyle de bilinen Özil, cuma günü sosyal medyadan bir cami silueti eşliğinde dua ederken görünen bir fotoğrafını paylaştı.
Özil bu paylaşımında İbn Kayyım el-Cevziyye’nin “İmanın iki yarısı vardır, bir yarısı sabır diğer yarısı şükürdür” sözüne de yer verdi.
İbn Kayyım el-Cevziyye, Selefi görüşünün önde gelen isimlerinden biri olarak dikkati çekiyor.
Selefi görüşün kurucusu olarak bilinen İbn Teymiyye’den fıkıh dersleri alan İbn Cevziyye, dönemin Memlük idaresinden bu konuda baskılar da gördü. Mezar ziyaretlerini de hoş karşılamayan İbn Cevziyye’nin İslam Ansiklopedisi’ne göre 100’e yakın eseri bulunuyor.
İbn Cevziyye’nin öncülerinden biri olduğu Selefi görüş, Ortadoğu’da birçok örgüte ilham kaynağı oldu.
Bu dini akım son aylarda Türkiye’de de tartışmaların odağı.
Kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü geçen aylarda, “Selefi dernekler silahlanıyor” iddiasında bulunmuş ve bu iddia kamuoyunda çokça tartışılmıştı.
Özil’in bu akımın bilinen isimlerinden biri olan İbn Cevziyye’nin sözünü paylaşması ilahiyatçılar arasında da tartışma yarattı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan bir Kelam profesörü Hilmi Demir, Özil’in paylaşımıyla ilgili, şu yorumu yaptı:
Mesut Özil arkasına Osmanlı-Türk camisini alırken keşke İbn Teymiyye çizgisinden bir alimi değil de arkasına aldığı manzaraya uygun bir geleneği referans alsaydı. Yazık olmuş.
Radikalizm ve Selefilik gibi alanlarda da akademik çalışmaları olan Demir’e bir itiraz da Marmara Üniversitesi yine Selefilik, İslami akımlar, dini hareketler konusunda uzman bir akademisyen olan Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara’dan geldi.
Büyükkara, Demir’e, şu yanıtı verdi:
Milliyetçilik yok, hepsi bizim değerlerimiz hocam.
Demir’in Büyükkara’ya cevabı ise şu oldu:
Gençlere örnek model olarak ehli sünnet alimler varken onları sert dille eleştirenleri, Selefiliğin rol mpdellerini savunmam Hocam. Ehli Sünnet hassasiyetimi milliyetçiliğe de bağlamak hiç yakışmadı.
Büyükkara bunun üzerine, İbn Kayyım’ın ehli sünnet alimlerinin en seçkinlerinden biri olduğunu söyledi.
Özil’in paylaşımı ilahiyatçılar arasında başkaca tartışmaların kapısını da çok çabuk açtı.
Demir, “Size bizim camianın ilginç bir hastalığını söyleyeyim” dedi ve şunları ekledi:
Dün FEtÖ’yü eleştirdiğimde milliyetçi saiklerle bunu yapıyorsun diyorlardı. Şimdi Vehhabiliğe Selefiliğe yönelik ağzımı açsam yine aynısını diyorlar. Milliyetçilik paranoyası ülkeyi her türlü dini operasyona açık hale getiriyor.
Büyükkara, Fetullah Gülen’in de “sıkı bir milliyetçi” olduğunu söyleyerek şu cevabı verdi:
FETÖ hiçbir zaman ümmetçi bir çizgiye gelememiştir.
Kemal Belgin: Adam Müslüman değil mi? Bu kadar basit?
Spor yorumcusu Kemal Belgin ise Özil’in paylaşımını Independent Türkçe’ye şu sözlerle yorumladı:
Adam Müslüman değil mi? Bu kadar basit?
Dindar futbolcuların geçtiğimiz dönemlerde de kamuoyunda tartışıldığını hatırlatan Belgin, “Bu tutum ilerleyen günlerde ‘malum zevat’ tarafından nasıl yorumlanır bilemem. Türkiye değişik bir ülke olmaya başladı. Sporun içine böyle tartışmaları katmak spora ihanettir. Bunu din tartışmasıyla sabote etmek de günah değil mi?” ifadelerini kullandı.
“Kimsenin futbolculuğuna bir şey deme ihtimali yok”
Belgin, Özil’in Fenerbahçe’ye transferini teknik açıdan ise şu sözlerle yorumladı:
Kimsenin, futbolculuğuna bir şey deme ihtimali yok. Çok önemli bir oyuncu. Oynadığı takım rakip baskısı altındayken topun akının nereye gideceğini dünyada fark edebilen tek futbolcu. Gider ve o topu bulur. Mesut’un tekniği mükemmeldir ama şimdiye kadar oynadığı takımlarda önemli oyuncular vardı. Benzer oyuncular Fenerbahçe’de var mı? Sadece FB için söylemiyorum, Beşiktaş’a ya da Galatasaray’a gelseydi de bulamayacaktı. Bu durum Mesut için de Mesut’la birlikte oynayanlar için de bir sorun olur. İşler karışır. Oyunculuk kalitesine zekasına kimsenin diyecek bir lafı yok ama Arsenal’da, Real Madrid’de ya da Almanya’daki takımlarda oynarken topu kullanabileceği en az 2 adam bulabiliyordu. Bunu buralarda bulmak biraz zordur.