İktibas Dergisi 38. yılının 11. sayısı olan Kasım sayısı ile yeniden okurlarının karşısına çıktı. Geçtiğimiz ay, gerek Türkiye’de gerekse dünya gündeminin üst sırasındaki yerini uzun zaman koruyan Cemal Kaşıkçı olayının geniş bir değerlendirmesi, derginin Yorum bölümünde yer alıyor. Yaşanan gelişmelerin, olayın basit bir ‘cinayet’ hadisesinin ötesinde boyutlara sahip olduğunu gösterdiği vurgulanan Yorum’da, cinayetin Prens Selman yönetimi tarafından işlendiğine dair güçlü işaretler taşıdığı belirtiliyor. Aynı zamanda, kendisi de bazı açılardan bir ‘reformcu’ olarak görülebilecek Prens Selman, niçin bir başka ‘reformcu’ olan Kaşıkçı’yı öldürmek istemiş olabilir sorusunun yanıtı aranıyor.
Kavram bölümünde ise, bir “İslam’ı dönüştürme projesi” olarak adlandırılabilecek olan ‘Ilımlı İslam’ ifadesinin gerçekte ne anlama geldiği tüm boyutlarıyla ortaya konuyor.
Dergide Mukaddes Özkan’ın, ilgiyle takip edilen Hatıraları 11. bölümü ile yer alırken, Murat Kirişci’nin siyasetin son dönem üst başlıkları olan McKinsey, Brunson ve Kaşıkçı’ya ilişkin değerlendirmesi, Şükrü Hüseyinoğlu’nun ‘Öğrenci andı’na karşılık ‘Akidemiz’ vurgusu dikkat çeken yazılar. Hüseyin Alan’ın, Yakup Döğer’in ve İlyas Yorulmaz’ın yazıları da ayrıca dikkatle okunması gereken değerlendirmeler.
Yemen konulu söyleşi ise gazeteci-yazar Muharrem Güneş ile gerçekleştirilmiş. Güneş, küresel işgal güçlerinin planlarının yanı sıra, içeride çok ciddi uç noktada bir çatışma olduğunu, iki taraf arasında bir intikam duygusunun artık köklere kadar inmiş durumda olduğu tespitinde bulunuyor. Fiili olarak bölünmüş durumda bulunan Yemen’in bu halinin kalıcı olabileceğini söylüyor Güneş.
Dergide bu ay önemli bir Kitap Kritiği’ne de yer veriliyor. Mehmed Durmuş imzası ile yayınlanan kritik, Mehmet Çoban’ın müellifi olduğu İki Buçuk Sayfa isimli kitabı konu alıyor.