14 Haziran 2025 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Makaleler

HADİS GERÇEĞİ

Yazar: Abdi KEÇELİ
27 Temmuz 2018
Kategori: Makaleler
0 0
0
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder
Bugün Müslümanların en büyük zaaflarından biri, modern dünya gözü ile okuduğu Kuranı, bir türlü Allah Resulü’nün yaşadığı zamana götürememektedir. Kuran’ın dili bilindiği üzere o yıllarda yaşamış olan Mekke ve Medine toplumunun dili ile inmiş ve İslam o toplumun kullandığı kavramlar üzerine inşa edilmiştir. O toplumun ekonomik, sosyal, kültürel ve din anlayışını yakalayabilmek için o dönemin şartlarını iyi analiz edip,bu topluma doğru bir şekilde aktarmak, evvela bu dinden nasiplenmiş ilim sahiplerine düşmektedir.Bunu yapanlar elbette vardır ancak bunlar gelenek karşısında yetersiz, cılız  ve  sesleri oldukça kısıktır.
Yedinci Yüzyıl yaşam şartlarını araştırmanın temel gayesi, özelde o toplumun karakteristik yapısı ile genelde tüm insanlığın karakter yapısının aynı olduğunu ortaya koymaktır.Bununla insanın değişmediği gerçeğine vurgu yapmak, o günkü insan ile bu günkü insanın aynı hatada (şirk,küfür, hırsızlık,zina, içki vb.) ısrar ettiklerini gözler önüne sermektir. Belki bu konuda ilk yapılacak şey Arab’ın konuştuğu dili yani, kullandığı mecazı, teşbihi, deyimleri kısaca dil sanatını anlamak ve bunu toplumla paylaşmak ve bu uğurda çaba sarfetmek özelde toplumu etkileyen ilim adamlar genelde biraz araştırma ruhu olan herkes için bir görev olmalıdır. O dil ile inzal olan Kuran, laboratuarlarda tahlil edilemeyeceğine göre dönemin şartlarını iyi okumak ve iyi anlamak için her Müslüman gücü nisbetince bu meseleye katkıda bulunabilmelidir. Aksi halde görüldüğü üzere Kurana vakıf olmak, onu anlamak bir yana; Hadisler ve sünneti anlama  noktasındaki eksiklikleri de görmezden gelmek, onları dert edinmek gibi bir kaygı ve çabadan bahsedilemez.
Hadis ve sünnet  kavramı aynı şeymiş gibi algılanıp kendi bağlamlarından uzak bir şekilde yorumlanarak  ikisinede aynı zaviyeden bakılmaktadır. Oysa bu iki şey farklıdır ve her biri ayrı ayrı ele alınmalı, ayrı ayrı müteala edilmelidir. Hadisler Allah resulü’nün özelde yaşadığı hayatın gerçekleri değer yargıları,şartları,konumları üzerine söylenildiği sözleri olduğu  gibi; genelde fıtrata ve vahye uygun, evrensel sözleri de olabilir. Ümmetin düştüğü yanlış ise hadislerin tamamını kurani imiş gibi algılamasıdır.
Şunun altını çizmek gerekir ki Hadisler, bir kere yedinci yüzyılda Allah Resulü tarafından söylendiği söylenilen sözlerdir. Bu sözlerin ortalama Allah Resulü’nden ikiyüz yıl sonra toplandığı bir gerçektir.Bu yüzden zannıdır. Ancak bu sözlerin her ne kadar sağlam senetli ve Ravi’ler tarafından  kayıt altına alındığı söylensede bunların birer rivayet olduğu da bir gerçektir.
Hadis külliyatları kesinlikle bir hüküm kitabı, bir teşri kaynağı veya itikat nazarından bakılacak bir külliyat değildir. Ancak bu külliyatlarda yer alan binlerce belki onbinlerce hadis, Allah Resulünün hayatını anlatan siyer/siret kitaplarıyla iç içe bir bütün olarak okunduğunda onun ayrı ayrı  kural koyucu, hüküm içeren rivayetler yerine; tarihi birer vesika, o döneme ait toplumun hayat tarzı, kültür yapısına ilişkin bir not, bir ipucu değeri  taşımaktadır. Bilgi değeri yok diye onları ret etmek en azından terihi bir vesikaya olan saygıyı ret etmektir. Bugün Müslümanların bu noktayı gözden kaçırmaması gereken ve Hadisler konusuna daha itiyatlı davranılması/konuşulması gereken nokta burası olmalıdır. Böyle yaklaşıldığında hem insanlarla daha iyi anlaşma zemini sağlanacak, hemde İslam ümmeti içinde ki ayrışma, kamplaşma ve hatta kavgaya giden adımlardan biri bir nebze olsun geri duracaktır.
Muhammed (as), Vahiy geldikten sonra hayatın gerçekleriyle yüzleşen, toplumun reddiyeci baskılarına maruz kalan ekonomik ve sosyal yönden büyük sıkıntılar çekmesi rağmen, kabuğuna çekilip münzevi bir hayatı tercih etmemiştir.Bilakis daha canlı bir şekilde, stratejik hesaplar yapan, yeni politikalar üreten ve her engeli aşmada fikir yürüten/beyan eden, kıyas yapan bir şahsiyet olmuştur.Gerek hazırda gerek savaşta her daim toplumun önünde şeffaf bir lider,müşfik bir elçi,adil bir devlet başkanı olarak varlığını adeta gölgesine kadar hissettirmiştir. . Bu harekete ivme kazandıran da elbette vahiy idi. Bu vahiy, yerel kafirlere tokat gibi cevaplar verirken; müminlere ise sekinet ve başarının tarifini veriyordu.  Buradan şunu çıkartmak sanırım zor olmayacaktır. Allah, elçisine nerde nasıl konuşacağını, neyi nasıl yapacağını anlatmış, hem siyasal yönden, hem sosyal yönden ufkunu açmış; disiplinli bir şekilde doğruyu yanlıştan ayırma kabiliyetini vermiştir. Ondan kesinlikle beşeri gücün üstünde bir hayat,bir çalışma istememiştir. Bu haraket metodu sünnetin tam kendisidir ki işte burada sünnet kavramı devreye girmektedir.
Sünnet konusunun da doğru bir şekilde anlaşılamaması hemen hemen Hadis konusuyla paralellik arzetmektedir. Biz diyoruz ki sünneti Kuran içerisinde ki var olan yerine oturtmadıkça doğru formülü elde etmek imkansız olacaktır. Allah Resulü Kuran’dan aldığı referansla hayatına yön vermiştir. Oysa bugün sünnetin tarifini Hadislerde aramak oldukça manidardır. Sünneti hadislerde arama anlayış bizi kıyas yapma imkanı esnasında oldukça gülünç duruma düşürecektir. Mesela modern (!) çağda onuncu katta tuvalettte taş bulundurmak, deve sidiği içmek veya kan içmek gibi vahye aykırı bir sürü hadisler(!) daha işin başında bir çok sakatlıklarıda beraberinde getirmektedir. Buradan şunu belirtmekte fayda var ki, Hadis olduğu söylenilen sözler bizleri döneminin Müslüman bakış açısına, kültürüne, fikrine götürebilir. Burada bir sıkıntı yok. Bunların dinden bir cüz olmadığını, belki günlük bazı muamelatlarda dönemin şartlarına göre söylenilen sözler olduğu ele alınabilir. Zaten Kuran özeli veya kişileri ilgilendiren bu ve benzeri söz, fiil ve takrirleri gündem bile etmemiş, bilakis genel olarak pis olan her şeyi yasaklamıştır. Bu yüzden Hadisleri rehber edinmek itikatta delil olarak kullanmak, ayetlerin evrensel mesajına ulaşamamak demektir. Sarık,cübbe,misvak gibi aksesuarları dinin birer parçası zannederek yerel ve küresel küfür mantığını algılayamamak demektir.Halbuki yapılması gereken tek şey Allah resulünün hayatına yansıttığı vahiyle, evrensel gayeyi yakaladığını görmeye çalışmak olmalıydı.
Kuran ayetlerini  hayatında tatbik ve tefsir eden ilk defa Allah Resulüdür. Onun sünneti bu bağlamda bizi rahatlatacak bize yön verecektir. Ancak hadisler konusunda biraz dikkatli davranmamız gerekecek. Çünkü Hadis külliyatlarında dinin çizdiği temel esaslara, akla, tarihe uymayan bir sürü şişirilmiş hadislere rastlıyoruz. Bunları elerken ve dahi bütün Hadisleri gözden geçirirken belki dikkat edeceğimiz nokta bunları bir anda kaldırıp atmadan evvel içinde yaşadığımız çağın şartlarıyla; yedi, sekiz ve dokuz’uncu yüzyıl insanının yaşadığı çağın şartlarını karşılaştırmak gerekecek. Buradan çıkardığımız edinim bizi ancak o dönemin insanının bilgi birikimi,kültürü veya  islamdan ne anladığı izlenimini verebilir.Bu da bizim için İslam adına zaten bağlayıcı olmayacaktır. Belki böylece daha sağlıklı bir Hadis bilgisine sahip oluruz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

İslamsız Bayram Ruhsuz Kadavraya Benzer!

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Modern Siyasete Meşruiyet Arayışları

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

'Makul Olmak' Kazandırır

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Yine Yeniden ve Hep Bir Umutla Yaşamak

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Gazze Ulusal Sınırların Kurbanıdır

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • İyiliği Emretmek ve Kötülükten Alıkoymak
    24 Temmuz 2023
  • Otu Çek Köküne Bak
    7 Mart 2023
  • Matbuat Alemindeki Hayatım Ve İstiklal Mahkemeleri
    28 Haziran 2022
  • Tanzimat ve Din
    21 Mart 2021
  • “Makbul Vatandaş”ın Peşinde
    18 Kasım 2019
  • Kızılderililer Nasıl Yok Edildi?
    27 Nisan 2019
  • Modern Türkiye’nin Doğuşu
    4 Nisan 2019
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Yenilendik !

Yenilendik !

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Prof. Dr. İhsan Toker Bu Hafta Sonu İktibas’ta

Prof. Dr. İhsan Toker Bu Hafta Sonu İktibas’ta

13 Haziran 2025
Bâtılın Bitmeyen Konsilleri

Bâtılın Bitmeyen Konsilleri

8 Haziran 2025
İslamsız Bayram Ruhsuz Kadavraya Benzer!

İslamsız Bayram Ruhsuz Kadavraya Benzer!

6 Haziran 2025
Kurban Bayramımız Mübarek Olsun!

Kurban Bayramımız Mübarek Olsun!

6 Haziran 2025

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist