Medyada çok fazla gündeme gelemeyen “araştırma önergeleri”ne hangi partinin “RED” hangi partinin “KABUL” verdiğine dair, teyit.org sitesi tarafından yapılan güzel bir araştırma yayınlandı. Araştırmada, FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılmasından, Çorlu’daki tren kazasına; andımızın yeniden okunmaya başlanmasından Yeni havalimanına “Atatürk” ismi verilmesine kadar bir çok önerge hakkında ispatlanmış bilgiler yer alıyor.
Çorlu’da meydana gelen tren kazasının araştırılması hakkında önerge
Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasının araştırılmasına dair meclis araştırma önergesinin İYİ Parti tarafından 13 Temmuz 2018’de TBMM başkanlığına sunulduğu anlaşılıyor. İYİ Parti tarafından meclise sunulan önergenin 24 Temmuz 2018’de görüşüldüğü ve kabul edilmediğini meclis tutanaklarından görmek mümkün. Tutanaklarda önergenin sadece “kabul edilmediği” belirtildiği için oylama sırasında hangi partilerin “evet” hangi partilerin ise “hayır” dediğini Meclis Tv’den alınan görüntüler sonucunda anlamak mümkün.
Video oynatıcı
Görüntüler incelendiğinde söz konusu önergenin reddedilmesi için AK Parti ve MHP’den vekillerin ellerini kaldırdıkları fark ediliyor. Buna karşılık CHP, HDP ve İYİ Parti vekillerin önergeye kabul oyu verdikleri görülebiliyor.
Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi hakkında önerge
İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan tarafından verilen 29 Kasım 2018 tarihli önergenin detaylarına ulaşmak mümkün. Önergede, “Suriyeli mültecilerin neden olduğu sorunların detaylı olarak incelenmesi ve bu sorunların çözümü için programlar hazırlanması, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerine yönelik çalışmalara başlanması, daha fazla Suriyeli mültecinin ülkemize girişinin önüne geçilmesine yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması” gibi konular yer alıyor.
Video oynatıcı
Medya takip sistemi aracılığıyla söz konusu önergenin oylandığı anın görüntülerine ulaşılabiliyor. Önergeye sadece İYİ Parti’den vekillerin ve CHP’den bir vekilin evet dediği görülebiliyor. AK Parti ise önergeye red oyu kullanıyor. HDP ve MHP’de ise herhangi bir hareket gözlenmiyor.
Bazı kurumlardan “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresinin kaldırılması hakkında verilen önerge
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından verilen ve bazı kurumlara T.C. ibaresinin getirilmesi hakkında verilen önergenin 27 Kasım 2018’de TBMM Genel Kurulu’nda tartışıldığını görülebiliyor.
Video oynatıcı
Oylamanın yapıldığı ana dair görüntüler incelendiğinde, bahsi geçen listede bu önerge de İYİ Parti ve CHP tarafından kabul, AK Parti tarafından reddedilmiş. HDP ve MHP ise önergeye karşı çekimser kalmış olduğu fark ediliyor.
Tunceli’de donarak hayatını kaybeden askerler hakkında önerge
Geçtiğimiz aylarda Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde donarak hayatını kaybeden iki asker hakkında İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan tarafından 30 Ekim 2018 tarihinde bir önerge verildiği ve önergenin kabul edilmediği meclis tutanaklarında yer alıyor.
Video oynatıcı
Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında verilen önerge
Emeklilikte yaşa takılanlan (EYT) vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi hakkındaki önergenin İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu tarafından 24 Ekim 2018 TBMM’ye sunulduğu görülebiliyor.
Mecliste yapılan oylama hakkındaki durumun tablodakinden farklı olduğunu söylemek mümkün. 24 Ekim 2018’de İYİ Parti tarafından verilen önerge hakkında önergenin aynı tarihli TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi önerisi elektronik olarak yapılan oylama sonucunda kabul ediliyor.
Video oynatıcı
FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılması hakkında verilen önerge
31 Ekim 2018’de yapılan oylamanın görüntüleri incelendiğinde FETÖ’nün siyasi ve iktisadi ayağının araştırılmasına CHP, İYİ Parti ve HDP’li vekillerin evet dediği buna karşılık AK Parti ve MHP’li vekillerin önergeye red cevabı verdikleri fark ediliyor.
Video oynatıcı
Andımızın tekrar okutulması hakkında önerge
“Andımızın tekrar okutulması” ile ilgili meclise sunulmuş herhangi bir kanun teklifi, soruşturma, araştırma, genel görüşme ya da yazılı soru önergesi bulunmuyor. Meclis tutanakları incelendiğinde Danıştay 8. Dairesi’nin 24 Nisan 2018 tarihli kararı ile iptal edilen andımızın okullarda okutulmasını kaldıran yönetmelik hükmünün gündeme geldiği tarihten itibaren tabloda yer alan konu mecliste defalarca tartışılmış. Fakat hiçbir milletvekilinin bu konuda verdiği bir önergeye rastlanmıyor.
Tablodaki 10 madde kanun teklifi olarak meclise sunulmuş
TBMM’de görüşülen önergeleri ve partilerin bu önergelere verdikleri cevapları gösterdiği iddiasıyla paylaşılan tabloda yer alan 11 madde hakkında Genel Kurul’da yapılan bir oylamaya rastlanmıyor. Bahsi geçen bu maddeler hakkında verilen kanun teklifleri ve yazılı soru önergeleri bulunuyor.
Elektrik faturalarından alınan TRT payına ilişkin önerge
24 Haziran 2018 seçimlerinden sonraki dönemi kapsayan 27. Dönem TBMM Genel Kurulu’nda elektrik faturalarından TRT payının kaldırılmasına yönelik bir önergenin görüşüldüğüne dair bir delil bulunmuyor. Yani mecliste bu konu hakkında bir öneri oylaması yapılmamış. Bunun yerine çeşitli partiler tarafından konu hakkında verilen kanun teklifleri veyahut yazılı soru önergeleri var.
Elektrik faturalarında TRT payının kaldırılması için halihazırda CHP, İYİ Parti ve MHP tarafından çeşitli tarihlerde meclise verilen ve komisyonda bekleyen kanun teklifleri bulunuyor. Konu hakkında yine milletvekilleri tarafından farkı zamanlarda verilen yazılı soru önergeleri de var.
İstanbul Havalimanı’na Atatürk ismi verilmesi hakkındaki önerge
TBMM Genel Kurulu’nda İstanbul Havalimanı’na Atatürk adının verilmesine dair bir önerge oylamasına rastlanmıyor. Bunun yerine daha önce benzer şekilde belirtildiği gibi konu hakkında İYİ Parti tarafından verilen 31 Ekim 2018 tarihli bir kanun teklifi var.
Teyit.org