Sunumlarına dua ve akabinden surenin anlamını vererek başlayan Sadullah Eryiğit daha önceki programlarda ilk nazil olan ayetler grubu olarak tefsiri yapılan ilk beş ayetin bir özetini sundu. Mustafa Mancar da ilk beş ayetteki kavramlara değinerek, Hira sürecini özetledi.
‘Oku’ kavramının ‘tilavet, tertil, kıraat’ boyutlarını açıklayan Sadullah Eryiğit, ‘Allah adına, Allah adıyla ve Allah için’ düşünmek, çaba göstermek, uzak Allah anlayışının yerine faal Allah anlayışını ikame etmek boyutlarına değindi.
‘Rab’ kavramını firavun ve Yusuf kıssasındaki kullanımları ile analiz eden Mustafa Mancar, ‘alak’, ‘kalem’, ‘kerem’ kavramlarına değinerek, ‘kella’ kullanımının bu bağlamda, ‘Sakın vahiyle irtibatını kesme’, ‘Vahyin penceresinden bak’ anlamlarını mündemiç olduğuna dikkatleri çekti ve insanın kendini yeterli/müstağni gördüğünde azacağı vurgulandı. ‘Takva’ kavramının ‘elde olanın, imkânların Allah yolunda kullanılması, bununla bir fark oluşturulması’ olarak düşünülmesi gerektiği söylendi.
‘Dönüşün Rabbe’ oluşu hesap verme, sual edilme, başıboş bırakılmama, yaratılıştaki gaye dolayımında izah edildi.
‘Salât’ kavramı ‘namaz/dua/yöneliş/destek’ boyutları ile ele alındı. Namazın tüm sosyal hayatı kuşatacak boyutu ve zekât vb. ibadetlerle arasının kesilmemesi hususu dile getirildi.
İyiliği engellemenin, bu dünya adına biriktirilenlerin, güç sanılan tarafların bertaraf olacağı, azabın çetinine duçar olacakları, asl olanın dürüstlük ve erdemlilik olduğu izah edildi.
‘Secde’nin kulluğa atılan imza olduğu ifade edilerek, formel anlamda çeşitleri verildi ve ‘Adem ve yaratılış’ kıssasındaki şeytanın secde etmekten imtina etmesi ile isyana düşüp huzurdan kovulmayı, Rızadan uzaklaştırılmayı hak edişi ile buradaki ‘secde ederek yaklaşmak’ ifadesinin de itaat, kulluk, insanın aczini ve yaratılmışlığını itirafı sadedinde düşünülebileceği anlatıldı.
Dinleyicilerin katkılarının ardından program sona erdirildi.