3 Haziran 2023 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Venhar Özel

Bazı Önemsiz Şeyler

Herşeyin gittikçe önemsizleştiği bir zamanda mı yaşıyoruz, yahut yaşımızın ilerlemesiyle bizim artık eskide kalmış ve kendisine önem atfettiğimiz şeylerin silinmesine bir yaşlılık psikolojisiyle verdiğimiz tepki mi bilemiyorum.

Yazar: Mehmet Akif COŞKUN
5 Ağustos 2022
Kategori: Venhar Özel
0 0
0
Bazı Önemsiz Şeyler
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Kendimizi Aramaklar Yolculuğu 13

Fotoğraflar : M.Akif Coşkun

Bu Yazı İktibas Dergisi Ağustos 2022 Sayısında Yayınlanmıştır

 

Bazen küçük, çok önemsiz bir şeye bile dikkat edersiniz. Dikkatiniz onun öneminden ileri gelmez. Sizin o andaki durumunuz ona dikkat edecek bir haldedir.

(Rasim Özdenören-Gül Yetiştiren Adam )

Herşeyin gittikçe önemsizleştiği bir zamanda mı yaşıyoruz, yahut yaşımızın ilerlemesiyle bizim artık eskide kalmış ve kendisine önem atfettiğimiz şeylerin silinmesine bir  yaşlılık psikolojisiyle verdiğimiz tepki mi bilemiyorum.  Her bir soru üzerinde derinleşmeye kalksam her birine de kendimce haklı gerekçeler bulabilirim aslında. Üzerinde saatlerce konuşabilirim. Her kuşak kendi dehrinin değerleriyle ayakta kalır, gibi iddialı bir laf ile kelime cambazlığı yapabilirim. İhtiyarlar yeni kuşağın değerleri içinde ölür,  gibi yuvarlak cümlelerle edebiyat yapma ucuzluğuna girebilirim. Ne de olsa söylediklerimin mahiyetinden çok kim olarak söylediğim ehemmiyet arz ediyor. Dolayısıyla rahat olabilirim. İtibar ve nam sahibi bir kimse isem, yazdıklarımın mahiyeti çok da önemli olmayabilir. Önemli olan ismimdir. Yazdıklarım özü itibariyla ciddi bir eleştiri hak ediyor olsa bile ismimin gölgesinde kalır. Namım yürüdüğü sürece rahat olabilirim. İtibar ve nam sahibi bir kimse değilsem de rahat olabilirim. Zira üzerinde ciddi bir eleştiri zahmetine girilecek bir ismim olmaması dolayısıyla yazdıklarımın okuyucusu da hatırı sayılır bir seviyede değildir. O yüzden her iki durumda da rahat olabilirim, diyebilirim. Fakat diyemiyorum. Diyemiyor olmamın bir sebebi var, her ne kadar açımlamaya mahir olamasam da (ya da bu bahanenin ardına sığınsam da)  bir sebebi illaki var. Yazar okunmayı murad eder ve fakat okunmak için yazmaz, gibi bir aforizmayla dilimin ucuna işaret etmekle yetinebilirim.

Bir fotoğrafçı olarak da aynı düşüncelere sahip olduğumu söyleyebilirim. Aynı düşünce üzerinde defaatle düşünmemin ya da bu düşünceyi sürekli canlı tutmamın başlıca sebebi budur. Her bir fotoğrafı çekerken zihnimde sürekli sorduğum tek bir soru var;  ben bu fotoğrafı neden çektim? Birilerine gösterip ismimi parlatmak için mi? Böyle bir gayem yoksa ve bu gayenin olmaması benim bir sanatçı olduğuma işaret ediyorsa o halde ben bu fotoğrafı neden çektim? Dahası, birçoklarının üzerinde önem atfederek mutabık olduğu fotoğraflar dışında belki de pek kimsenin önemsemediği ama sadece fotoğrafçının – o an hangi sebeple fotoğrafladıysa artık- gözüne ilişen şeyler/anlar da vardır. Ben bu fotoğrafı neden çektim? sorusu böylesi fotoğraflarda daha da bir derinlik kazanıyor. Sadece fotoğraf özelinde konuşarak konunun ehemmiyetini daraltmayalım. Ben bu yazıyı neden yazdım? Ben bu sözü neden söyledim? Ben bu heykeli neden traşladım?, şeklinde genişletebiliriz.  Her birinden alacağımız cevap bizi aynı kapıya götürecektir. Burada sizinle paylaştığım fotoğrafları çekerken kendime sorduğum gibi şu anda bu yazıyı kaleme alırken de soruyorum, ben bu yazıyı neden yazıyorum?

 Ben bu yazıyı neden yazıyorum? Beni bu yazıya iten sebep neydi? (Açıkçası belki de uzun zamandır zihnimde ve notlarımda müsvedde halinde duran bu konunun derli toplu bir yazıya dönüşmesi, geçtiğimiz günlerde edebiyat camiamızın kıymetli kalemi Rasim Özdenören’in vefatı dolayısıyla yıllar evvelinden okuduğum kitaplarını tekrar karıştırırken altını çizdiğim bir sözü, bu müsveddelerin toparlanmasına vesile oldu . Fakat bu neden yine de bu yazının asıl sebebi olamaz. Sadece, çoktandır yazılması gereken bu yazının etkeni olabilir ki bundan dolayı da Rasim ağabeye tekrar rahmet diliyorum.) 

Yazımın başında da alıntıladığım gibi, bazen ve belki de genelde bazen pek çok kimsenin önemsemediği şeylere dikkat kesiliriz.  Rasim ağabey, sözünde de ifade ettiği şekliyle onun  aslında öneminden değil de bizim o andaki durumumuzun ona dikkat edecek bir halde olduğundan ileri geldiğini söyler.

Gerçekten de bazen – özellikle fotoğraf çekerken bunu daha da yakından tetkik etme imkanım oldu- böylesi durumlar yaşadığımız  olmuştur. Hiçbir ehemmiyeti olmayan bir şeye öylesine dikkat kesiliriz ki, etrafımızda olan bitenin hiçbir ehemmiyeti kalmaz. Sanki o anda o dikkat kesildiğimiz şey dışındaki herşey bir anda önemsiz hale dönüşmüş gibi. O anki ruh halimizde dikkat kesildiğimiz şey bir anda hayatımızın en önemli şeyi haline gelir. Peki gerçekten öyle midir?  Gerçekten o önemsiz  şeyin dikkate değer bir hale dönüşmesi bizim o anki ruh halimizden mi ileri gelir? Yoksa zaten önemli olan o şeyin o anki ruh halimizle yolları kesişince mi önemli bir şey olduğunun farkına vardık?  O şeyin herkes tarafından önemsiz atfedildiği için mi bizim nazarımızda da önemsiz bir hale geldi?  Bir şeyin önemli yahut önemsiz olmasının kıstası nedir?

Bir fotoğraf çekimi  gezisinde ormanda yalnız başına gezinirken bir ağaç oldukça dikkatimi çekmişti. Ağacın gövdesini sarmalayan bir sarmaşığın kimi yerleri güneşten kurumuş iken hemen yanında gölgede kalan kısmı hala yeşilliğini koruyordu. Makinemi ağacın gövdesine yaklaştırarak yaprakların birbirine sarmalanmış kuru ve yeşil yerlerini aynı kareye sığdırabilmek için uygun bir açı arıyordum. Tam  bu sırada ormanda yürüyüş yapan yaşlı bir çift benim bu çabamı farketmiş ve anlamsız bakışlarla ne yapmak istediğimi anlamaya çalışıyordu. Makinemin odak aralığı agacın gövdesiyle neredeyse sıfır haldeydi. Yaşlı çift yanıma yaklaştı ve kibarca ne yaptığımı sorarken bir yandan da ağaca bakıyorlardı. Kısa bir müsade isteyip fotoğrafı çektikten sonra kendilerine gösterdim çektiğim fotoğrafı. Şaşkın ve hayretler içinde baktılar. Affedersiniz, dedi yaşlı adam, hiç bu şekilde bakmamıştım. Her gün bu ağacın yanından geçiyoruz ama bu güzel manzara hiç dikkatimizi çekmemişti, dedi.  Nasıl ve ne zaman baktığınıza göre değişir, dedim.

Şimdi, sarmaşık çiçeğinin bu hali önemsiz bir şey iken benim o anki ruh halimin durumuna göre mi önem kazanmış oldu? Yoksa her zaman önemliydi de biz mi farkedemiyorduk? Hayatımızda yolumuzla kesişen her şeye aslında önemli olma ihtimalini göz önünde bulundurarak yaklaşabilirsek gerçekten önem arz eden hayati değerlerimizi de korumuş oluruz. Üzerinden kaç kuşak geçerse geçsin bunun hiçbir önemi yoktur. Özünde kötü ve değersiz olan şeylerin de insanlığımızı kemale erdirebilmek için bir önemi olduğunu bilmeliyiz. Kimisinden ders alırız, kimisine ders veririz. Fakat yine de bizi bu uykudan uyandıran şeyin, yani çoğu zaman ve çoğumuzca önemsiz görünen şeylere dikkat vermemiz o anki ruh halimizin durumu dolayısıyladır. O anki ruh halimizin bizi bu uykudan uyandırması, kir ve pasak içinde olan şuurumuzun derinlerde hala nefes alıyor olmasına işarettir.

Herşeyin gittikçe önemsizleştiği bir zamanda yaşayıp yaşamadığımızı anlayabilmek için önce kendimizin neyi önemseyip önemsemediğine bakmamız önemlidir. Çevremizde kendi egomuz/kibrimiz yüzünden önemsizleştirdiklerimizin farkında mıyız? Kendi saplantılı doğrularımız yüzünden aslında özünde çok önem arzeden şeyleri hayatımızdan uzaklaştırarak yeni kuşaklara tutunacak hiçbir şey bırakmadığımızın farkında mıyız? Yeni kuşağın önem atfettikleri, bizim önem atfettiklerimizle en azından bir yerde kesişiyor mu? Kesişmiyorsa bunun sorumlusunun kendimiz olduğunun ne kadar farkındayız?

Önemsiz şeyleri dikkate değer bir hale eviren bu ruh halimizi sürekli belli bir dengede tutabilmeyi büyüklerimiz aslında bize söylemişti ama biz kendi doğrularımızdan ruhunu sıyırdığımız için algılayamadık, özümseyemedik, içselleştiremedik.

Kimdi bu büyüklerimiz?  Bize neler söylemişti?  Hatırlayanımız var mı? Hala hayattalar mı? Sorsak mı ?

Etiketler: Mehmet Akif Coşkun

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

Daha İyi Anlayabilmek İçin

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

Tevhid Şirkin Affını İster mi?

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

İsveçli Memur Olmak!

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

"Hak İle Dalâlet Arasında Ara Form Yoktur"

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

Muhafazakâr Demokratlarda İttifak Ahlakı

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Dünyevi İktidar ve Ölümlü İlahlar

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Yitiğini Doğru Yerde Aramak

Abdi KEÇELİ
Abdi KEÇELİ

Otu Çek Köküne Bak

Yazarın Diğer Yazıları

  • Daha İyi Anlayabilmek İçin
    26 Mayıs 2023
  • Bu Elbise Bize Dar
    25 Nisan 2023
  • Kadirini Bilen İnsan
    18 Nisan 2023
  • Bize Neler Oluyorsunuz?
    8 Nisan 2023
  • Besmeleyen İnsan
    1 Nisan 2023
  • Güzeli Görmek Güzel Görünmektir
    28 Şubat 2023
  • Yolcunun İşini Kim Bilir?
    11 Ocak 2023
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Yenilendik !

Yenilendik !

Doğru Ya da Yanlış Ekinleriz

Doğru Ya da Yanlış Ekinleriz

İktibas Dergisi Haziran Sayısı çıktı

İktibas Dergisi Haziran Sayısı çıktı

2 Haziran 2023
“Oy Vermek, Siyasi Katılımın En Zavallıcası” 

“Oy Vermek, Siyasi Katılımın En Zavallıcası” 

1 Haziran 2023
Müslüman Gençler İçin Kulluk Bildirgesi

Tarafımız ve Safımız

1 Haziran 2023
Kosova’nın Kuzeyinde Gerginlik

Kosova’nın Kuzeyinde Gerginlik

1 Haziran 2023

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
    • Alıntı Makale
    • Alıntı Söyleşi
  • İslam Dünyası
    • Filistin
    • Suriye
    • İran
    • Irak
    • Arakan
    • Pakistan
    • Yemen
    • B.Arap Emirlikleri
    • Diğer
  • Dünya
    • Ortadoğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
    • Diğer
  • Türkiye
    • Aile ve Çocuk
    • Aktüel
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Kültür & Sanat
    • Siyaset
  • Tavsiyelerimiz Var
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist