İrlanda parlamentosu, kürtaj yasağına ilişkin yıllar süren tartışmaların ardından, 12 haftaya kadar kürtaja izin veren yasa tasarısını Perşembe günü onayladı. Yasa, Cumhurbaşkanı Michael D Higgins tarafından imzalanmasının ardından, Ocak ayında yürürlüğe girecek.
Ülkede Mayıs ayında yapılan referendum, kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının önünü açmıştı. Referandumda kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler oyların % 66,4’ünü almış, %33,6’lık bir kesim ise kürtaj yasağının sürmesi yönünde oy kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins yayımladığı yazılı açıklamada, “35 yıl boyunca bir ulusu değiştirmeye çalışan, kalpleri ve akılları değiştirmeye çalışan kampanyacılara teşekkür etmek istiyorum” dedi. Higgins, “Çoğunluk için umursamamak daha kolayken, burada mücadeleyi yürüten azınlığa teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini de kullandı.
Referandumda kürtaj yasağının kalkması çağrılarına destek veren Başbakan Leo Varadkar ise, İrlandalı kadınları için bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi. Varadkar, “İrlandalı kadınlar için tarihi bir gün. Destek veren herkese teşekkürler” dedi.
İrlanda Anayasası’na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusuydu. Ülkede kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler son 35 yıldır bu yönde kampanyalar yürütüyordu.
GERİYE MALTA KALDI
1980’den beri 170 bin İrlandalı kadın kürtaj olmak için komşu İngiltere’ye yolculuk yaptı. Bu değişimle, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke olarak sadece Malta kaldı.
Gerek Avrupa’da gerek Türkiye’de ve gerekse yeryüzünün başka başka coğrafyalarında öncelikli olarak “zina” fiilinin ve bu fiilin yarattığı kürtaj gibi ikincil meselelerin, Yaradan’ın emir ve yasakları hiç göz önüne alınmadan yasaklanabildiğine veya yasağın ortadan kaldırılabildiğine pek çok defa şahit olmuşsunuzdur. İnsanoğlunun öncelikle kendi nefsini ilah edindikten sonra, yasak olan ağaca yaklaşıp gayri meşru bir ilişkiye girmesi ve sonrasında da “özrü kabahatinden beter”cesine yasak ağaca ikince kez yaklaşıp anne karnındaki bir cana kıyması; Ekini ve nesli bozma olgusuyla bile anlatılamayacak kadar tuğyan içermektedir.
Tanrı tanımamazlık bizlere çok uzak gelmemelidir. Özellikle kadınların sosyal hayata kazandırılması adı altında ailenin yok edilmesi veya eşcinsellere özgürlük(!) sloganıyla Lut kavmi azgınlığının meşrulaştırılması gibi İstanbul Sözleşmesi ile yürülüğe sessizce geçirilen global fitne silahları sayesinde, aynı hadisenin tüm Müslümanların etrafını saracağı gün gelmeden önce, İslam Dünyası’nın Allah’ın savaş açtığı bu haramlara karşı mücadelesini ortaya koyması ve duruşunu koruması gerekmektedir. Allah doğrularla beraberdir.
Venhar