14 Haziran 2025 - Cumartesi
  • Ana Sayfa
  • Künye
  • İletişim
Sık Kullanılanlara Ekle
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Venhar Haber
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Etkinlikler Etkinlik Haberleri

Ahlak’ın Kaynağı Kesinlikle İslam’dır

Venhar Kur'an Evi’nin 2014-2015 dönemi Cumartesi seminer çalışmaları başladı. Cumartesi günleri, akşam 19.30’da başlayacak sohbetlerin ilki, 1 Kasım Cumartesi akşamı yapıldı. İlk semineri Mehmed Durmuş sundu. Durmuş’un konusu KUR'AN AHLAKI idi.

Yazar: Venhar Haber
3 Kasım 2014
Kategori: Etkinlik Haberleri, Venhar Kur'an Evi
0 0
0
PaylaşTweetleWhatsapp ile GönderE-posta Gönder

Mehmed Durmuş sözlerinin başında, konu olarak neden ‘Kur’an Ahlakı’nı seçtiğini ve Kur’an Ahlakı ile neyi kastettiğini açıkladı. Durmuş’un yaklaşımı şöyle idi:

 2. Bölüm

KUR’AN AHLAKI

Öncelikle belirtmeliyim ki, ahlakın kaynağı kesin olarak Din yani İslam’dır. Zaten iki din vardır ve geçerli olan, hak olan İslam Dinidir. İslam’dan başka herhangi bir yerde, herhangi bir ideolojide, herhangi bir doktrinde ya da felsefe sisteminde, herhangi bir gelenekte, biz Müslümanlara gerekli olan ahlakı aramak beyhudedir ve batıl bir arayıştır. Ahlakın kaynağı hiç tartışmasız, İslam’dır. İslam’ın tartışmasız kaynağı ise Kur’an’dır.

Yaptığımız sunuma ‘Kur’an Ahlakı’ adını vermemizin sebebi şudur: Maalesef biz Müslümanlar Kur’an’ı mehcur bırakalı asırlar oldu. Asırlardır Kur’an’ın ya açıp bakıyoruz, nazm-ı celîline, ya da üfleyip geçiyoruz bir ölünün toprağına. (Akif). Tabi ki, çok hayırlı olduğuna inandığımız, son yıllardaki Kur’an’a dönüş çabalarını bundan müstesna tutuyoruz. Kur’an bize dinimizi öğretiyor, yani ahlakı öğretiyor. Din sadece akide, siyaset, hukuk ve bedenle yapılan ibadetlerden ibaret değildir. Din aynı zamanda ahlaktır.

Ahlakın akide ila doğrudan alakalı olduğuna inanmaktayım. Bunu, daha ilk inen mesajlarda hemencecik görebiliriz. İlk mesajlarda, yani ilk surede, insanın tuğyanından ve mustağnî tutumundan bahsedilmekte, tağutlaşmaya ve müstağni olmaya karşı mü’minlere hitaben kuvvetli bir uyarı yapılmaktadır. İstiğna ve tuğyan tam bir ahlaksızlıktır.

İnsan neden tağutlaşır ve müstağnileşir? İnsan kendini kendine yeterli görürse, kendini Allah’a ihtiyaçsız görürse, madden kendisinden dûn olan insanlara karşı da müstağni olması gayet doğaldır. Onları zihninde, kalbinde ezer geçer, ister ki madden zayıf insanlar kendisine kölelik etsinler, kendisine adeta bir ilah gibi tapsınlar.

Şöhret olmuş ‘sanatçı’ unvanlı kimselerin, hayran kitlelerine karşı tutumlarının özeti de budur; para babalarının, hükmettikleri insanlara karşı firavunvari tutumlarının özeti de budur. Devlet denilen aygıtı elinde bulunduran kimselerin, yönettikleri kimseleri koyun sürüsü/kullar olarak görmelerindeki tutumlarının özeti de budur.

İnsan tağutlaşır çünkü kendisini Allah’tan bağımsız ve müstağni görünce, haliyle oradaki boşluğu insan dolduracaktır! Yani ilah Allah değil, kendisidir elbette!

Hangi ahlakî bir davranış örneği verilirse, onun akideyle bağlantısını kurmak kaçınılmazdır. Dolayısıyla İslam’da ahlakı siyasetten, siyaseti akideden, ticareti namazdan v.d. ayırmak mümkün değildir. Hayat bir bütündür, Din de bir bütündür. Dini, ahlakı ayrı, ibadeti ayrı, siyaseti ayrı diye ayırmak ancak şirk dininin özelliğidir.

İnsan bedenine kıyasla ahlak, bedendeki kan gibidir. Beden, akideyi/Din’i temsil ediyorsa, kan da ahlakı temsil eder. Kansız vücut olmayacağı gibi, Ahlaksız Din de olmaz. ‘Ahlaksız’ namaz, ‘ahlaksız’ zekat sadece bir posadır.

Mehmed Durmuş, sunumunda Peygamberle ahlak ilişkisi üzerinde çokça durdu ve özetle şunları söyledi:

‘Kur’an Ahlakı’ derken, Rasulullah Muhammed (sav)in yaşadığı İslam ahlakını anlamalıyız elbette. Peygamber’in Kur’an’dan başka ahlakı yoktu. O, bugünün iletişim diliyle söyleyecek olursak, Kur’an’ı güncelledi. Kur’an’ın kelimelerini şöyle somut olarak hayata taşıdı, kelimeler adeta canlandı. Onları ete-kemiğe büründürdü.

Peygamber’in ahlakında Kur’an’ı buluyoruz ama başka ahlak öğretilerini bulmuyoruz. Belli zamanlarda, mistik geleneklerin ‘ahlakilik’ anlamında, Din’e takaddüm ettiğine dair bir ön kabul, halka belki benimsetilmiştir. Ama Kur’an talebeleri bilirler ki, ahlakın kaynağı Kur’an olabilir ancak; Rasulullah’ın onu sünnetleştirmiş biçimi olabilir ancak.

Kur’an bizden, nefislerimizi tezkiye etmemizi istemektedir. Şeytanın adımlarını takip etmezsek, nefsimizi tezkiye edersek, Allah’ın istediği ahlakı elde etmiş olacağız. Kur’an bizi şeytanın adımlarını takip etmekten şiddetle kaçındırmaktadır:

“Ey iman edenler! Şeytanın adımlarını takip etmeyin. Kim şeytanın adımlarını takip ederse, muhakkak ki o, fahşâ ve münkeri emreder. Eğer üstünüzde Allah’ın lütuf ve merhameti olmasaydı, içinizden hiçbir kimse asla temize çıkamazdı. Fakat Allah dilediğini arındırır. Allah işitir ve bilir.” (24/Nur, 21).

İslam ahlakı edilgen değil, etkendir. İslam, hayata müdahale eder, kötülüğü iyiliğe tebdil ve tahvil etmeyi emreder. Mü’minler marufu emredip, münkerden nehyetmekle yükümlüdürler.

Emir Nehiy
Maruf Münker
Âl-i İmran, 104, 110, 114
Adalet

İhsan

Akrabaya infak

Fahşâ

Münker

Bağy

Nahl, 90

Öte yandan İslam, dünya-ahiret ilişkisinde olağanüstü/müthiş bir denge sağlamıştır. Dünyadan el etek çekmeyi öğütleyen mistik öğretiler İslam’da kesinlikle kabul görmez. Ama dünyayı adeta ilahlaştırmayı da kabul etmez. Dünya, bizim imtihan yerimizdir. Ahireti dünyada/dünya ile kazanacağız. Dünyadan nefret etmek yok, ama dünyayı ahirete tercih etmek de yok. Dünyayı, dünya yaşamını, dünyada bize çekici gelen değerleri ve yaşam biçimlerini ahirete tercih etmek, Allah’ın gazabını celbeder. Allah bizi adeta şöyle bir tercihle baş başa bırakır:

TERCİH FORMU
Babalar

Oğullar

Kardeşler

Eşler

Aşîret

Mallar

Ticaret

Güzel meskenler

 

 

Allah

Rasul

(Allah yolunda) Cihad

 

Tevbe, 24

İşte, Mü’min diye, sağ bölmedeki değerleri tercih edene denmektedir.

‘Kur’an Ahlakı’, hayatta her şeyi yerli yerine koymayı gerektirir. Ama tevhid esastır. Her şey tevhide göredir. İslam orta yolu, vasatlığı ve itidali emreder. İktisat kelimesi de, orta yola, aşırılıklardan kaçınmaya delalet eder.

Durmuş, konuşmasının son bölümünde, Kur’an’ın, müminlerden, günlük hayatlarında titizlikle uymalarını istediği davranış biçimlerine dair örneklere yer verdi ve şunları zikretti:

Kur’an, hayatımızda gerekli olan her hususta bizlere edep, ölçü, ahlak öğretmektedir. Konuşma adabından, anne-babaya hürmete, eşler arasında nezaketten, yeryüzünde nasıl yürümemiz gerektiğine varıncaya kadar bizlere nezaket, incelik ve ahlak öğretmektedir. Kur’an, bir insan olarak mü’min kişinin hayatında ve fertlerden oluşan toplum içinde ahlak anlamında asla boşluk bırakmamıştır.

Bugün yeryüzünde adeta tiksinme vesilesi olan sözde ahlak örnekleri görülebilmektedir. Hâlbuki Müslümanlar eğer bir İslam Ümmeti oluşturabilselerdi, ahlaklarıyla, örnek yaşamlarıyla dünya toplumlarını İslam’a cezp edebilirlerdi.

Bugün Müslümanları sıkıntıya sokan, ilişkilerini bitiren, bir türlü kardeş olamamalarının önündeki en büyük engeller, nefislerini Kur’an’la temizleyememiş olmalarıdır. Nefislerdeki bencillik, egoizm, kendini merkeze alan tağutlaşma eğilimi, bizleri kardeş olmaktan alıkoymaktadır. Dedi-kodu, laf taşıma, çekiştirme, şeffaflıktan uzak oluş, bu sorunlarımızı büyütmekte, tuz-biber olmaktadır.

Şunu iyi bilmeliyiz ki, peygamberi ve onun örnek ashabını, örnek Kur’an neslini şiirsel bir dille (retorik) anıp durmak, bize bir şey kazandırmayacaktır; ta ki, biz kendimizi de bizzat onları ‘onlar’ yapan yola adayıncaya kadar…

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Kur’an ahlakı, insanı hayatın dışına çıkartan değil, bilakis hayatın içine çeken, hayatta derkenar olma eğilimi taşıyanları da tutup, hayata katan bir ahlaktır. Kur’an ahlakı son derece açık, anlaşılır ve makuldür. Kur’an, adeta sekr hali yaşayan, kafaları dumanlı, kendinden geçmiş, afsunlu bir insan tipi istememektedir. Tıpkı Din’in bütününde olduğu gibi, ahlakında da, ayakları yere basan bir ahlak modeli önermektedir. Bu modelin, örnek alınası canlı örnekleri Peygamberler ve son Peygamber Muhammed (sav)’dir. Muhammed’i örnek almak, Kur’an ahlakını yaşamaktır. Muhammed’i (sav) örnek almak, Kur’an ahlakını güncellemek, İslam’ı hayata davet etmektir.

Mehmed Durmuş’un sunumu, sorular ve verilen cevaplarla devam etti.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VENHAR YAZARLARI

Ahmet DURMUŞ
Ahmet DURMUŞ

İslamsız Bayram Ruhsuz Kadavraya Benzer!

Yakup DÖĞER
Yakup DÖĞER

Modern Siyasete Meşruiyet Arayışları

Mehmed DURMUŞ
Mehmed DURMUŞ

'Makul Olmak' Kazandırır

Bünyamin ZERAN
Bünyamin ZERAN

Yine Yeniden ve Hep Bir Umutla Yaşamak

Mehmet Akif COŞKUN
Mehmet Akif COŞKUN

İp Gergin, Cambaz da

Şükrü HÜSEYİNOĞLU
Şükrü HÜSEYİNOĞLU

Gazze Ulusal Sınırların Kurbanıdır

Faruk KARAASLAN
Faruk KARAASLAN

Çeç

Erdal BAYRAKTAR
Erdal BAYRAKTAR

Teyakkuz Hali

Yazarın Diğer Yazıları

  • Prof. Dr. İhsan Toker Bu Hafta Sonu İktibas’ta
    13 Haziran 2025
  • Bâtılın Bitmeyen Konsilleri
    8 Haziran 2025
  • Kurban Bayramımız Mübarek Olsun!
    6 Haziran 2025
  • Arafat’ta Dua Yasaklanabilir mi?
    5 Haziran 2025
  • Resmi Söylem, İktidar ve Gazze Eylemlerinin Normu
    5 Haziran 2025
  • Kürtlerin Kemalist Tapınmaya Bir İtirazı Olacak mı?
    4 Haziran 2025
  • M. Bozacıoğlu: Gelmek; Gitmemek Üzere!
    2 Haziran 2025
  • Çok Okunan
  • Çok Yorumlanan
  • Son Eklenen
“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

“İslam Güncellenmeli” Diyen Haham!

21 Şubat 2020
Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

Cemal Granda:Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri

19 Ekim 2018
Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

Türbanlı Anneler ve Seküler Kızları

7 Aralık 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

30 Kasım 2018
Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Ahmet Altınok ile Hollanda’daki Yaşam Üzerine Söyleşi

Yenilendik !

Yenilendik !

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Allah’sız Bir Adalet Anlayışı Adalet Getirmez

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Kardeşim Erkan İbretlik Bir Emanet

Prof. Dr. İhsan Toker Bu Hafta Sonu İktibas’ta

Prof. Dr. İhsan Toker Bu Hafta Sonu İktibas’ta

13 Haziran 2025
Bâtılın Bitmeyen Konsilleri

Bâtılın Bitmeyen Konsilleri

8 Haziran 2025
İslamsız Bayram Ruhsuz Kadavraya Benzer!

İslamsız Bayram Ruhsuz Kadavraya Benzer!

6 Haziran 2025
Kurban Bayramımız Mübarek Olsun!

Kurban Bayramımız Mübarek Olsun!

6 Haziran 2025

Çeşitli ulusal/uluslararası basın yayın organlarından Müslümanlar’ın gündemini ilgilendirebilecek haberler iktibas eden ve Kur’an merkezli tevhidi bir din algısı oluşturabilmek için çeşitli makale, kavram, kıssa, video ve fotoğraf yayınlayan ve Nebevi bir duruş sergileme gayesinde olan bir web sitesidir.

Bizlere yönelteceğiniz eleştirilere açığız. Ancak alıntıladığımız her içerikteki düşünceye tam manasıyla katılmadan da yayımladığımız olmaktadır. Bu konuda anlayışınıza sığınırız…

Kategoriler

  • Venhar Yorum
  • Venhar Makaleler
  • Ne Okunur?
  • Ne İzlenir?
  • Kavramlar
  • Venhar Röportajlar
  • Öncü Şahsiyetler
  • Süreli İslami Yayınlar
  • Alıntı Söyleşi
  • Alıntı Makale
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Etkinlikler
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular

Yazarlar

  • Abdi KEÇELİ
  • Ahmet ALTINOK
  • Ahmet DURMUŞ
  • Arif BOTAN
  • Bünyamin ZERAN
  • Celal SANCAR
  • Dilek BUZ
  • Erdal BAYRAKTAR
  • Erdem ZERAN
  • Hasan BAKIRCI
  • Mehmed DURMUŞ
  • Mehmet Akif ÇOŞKUN
  • Sabri AYDIN
  • Şükrü HÜSEYİNOĞLU
  • Yakup DÖĞER

E-Posta Listemize Kaydolun!

E-Posta listemize kaydolarak öne çıkan makaleleri sürekli olarak takip edebilirsiniz.

*Lütfen gerçek hesaplar giriniz.

  • Ana Sayfa
  • Her Güne Bir Ayet
  • Yazarlarımız
  • Venhar Yorum Haber
  • Küçük Müslümanlar
  • Alıntılar
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Tavsiyelerimiz Var
  • Kavramlar
  • Röportajlar
  • Venhar Web TV
  • Fotoğrafların Dili
  • Duyurular
  • Künye
  • İletişim

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • İslam Dünyası
  • Dünya
  • Türkiye
  • Yazarlar
  • Alıntılar
  • Tavsiyeler
    • Ne Okunur?
    • Ne İzlenir?
  • Röportajlar

© 2021 Venhar Haber – Rabbi için namaz kılan ve dik duran bir nesile…

Hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdaki bölümden giriş yapabilirsiniz

Şifremi unuttum?

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş

Add New Playlist