ANLAŞMA VAR, İCRAAT YOK!
Türkiye 22 yıl önce, 3 Şubat 1998’de Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) çocuk işçi çalıştırmayı yasaklayan iki maddesini dünya nezdinde kabul etti.O günden bu yana çocuk işçi sayısında azalmanın aksine artış oldu.
Konuya ilişkin uluslararası kuruluşların yaptığı araştırmalar soncunda ortaya çıkan rakamlar, dudak uçuklatacak cinsten. Verilere göre ülkemizde 2 milyonun üzerinde çocuk işçi var ve bunların en az 600 bini kayıt dışı çalıştırılıyor.

OLMASI GEREKEN
Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları hakkında yürürlükte olan yönetmelikte ise bir çocuğun çalıştırlabilmesi için 14 yaşını doldurmuş olması, zorunlu ilköğretimini tamamlamış olması gerkiyor. Ayrıca çocuk işçi çalıştırmak isteyen bir işletme söz konusu işçiyi, haftada en fazla 35 saat günde ise 7 saat çalıştırabilir. Ama durum hiç de öyle değil…
DÜŞÜK ÜCRET, DEV PERFORMANS BEKLENTİSİ
Okullarında emsalleriyle birlikte derslere girmesi gerekirken ekonomik sıkıntılar yüzünden çalışmak zorunda olan yüz binlerce çocuğun yönetmeliğe göre çalışabilecekleri işler şu şekilde;
1. Düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirecek olanlar hariç meyve, sebze, çiçek toplama işleri,
2. Kümes hayvanları besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri,
3. Esnaf ve sanatkarların yanında satış işleri,
4. Büro hizmetlerine yardımcı işler,
5. Gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işleri (yük taşıma ve istifleme hariç),
6. Fırın, pastane, manav, büfe ve lokantalarda komi ve satış elemanı olarak yapılan işler,
7. Satış eşyalarına etiket yapıştırma ve elle paketleme işleri,
8. Kütüphane, fuar, panayır ve sergi yerlerinde yardımcı işler.
9. Spor tesislerinde yardımcı işler.
10. Çiçek satışı, düzenlenmesi işleri.
Hafif işlerde çalışması öngörülen çocukların durumu ise yönetmeliğin aksine daha çok çalıştıkları meslekler, vücutlarının kaldıramayacağı, uzun çalışma saatli ve düşük ücretli işler oluyor. Çocukların gerçekte en çok ter döktüğü sektörler ise tekstil,ayakkabı sanayii,metal sanayii ve tarım işleri.
Acı gerçeklerden bir tanesi ise sadece 2019 yılında 67 çocuğumuzun iş kazalarında hayatını kaybetmiş olması.
Milli Gazete